4.990 Ft

A bűvös rengeteg társasjáték

4.990 Ft
Legfontosabb jellemzők

A Bűvös rengeteg egy kétszemélyes ütésvivő kártyajáték. A játék célja minél több pontot szerezni egy forduló során az ütések elnyerésével és a különleges hatású kártyák kijátszásával. A játékot a több ponttal rendelkező játékos nyeri.

10 éves kortól, 2 játékos

Szállítási információk

Elérhetőség: Érdeklődj a vevőszolgálaton
Várható szállítási idő: 2024. június 03.
Cikkszám: RGF0553
Gyártó, a gyártó összes játékainak megtekintéséhez kattints a képre:
Átlagos értékelés: (2) Tovább az értékeléshez
Kedvencekhez: Kívánságlistára teszem
Ingyen szállítás 50e Ft felett
Packeta: 1090 Ft * GLS házhoz szállítás: 1690 Ft, akár másnap * GLS Csomagpont/Automata: 1190 Ft * Foxpost: 1190 Ft
Ingyenes személyes átvétel, akár aznap
Budapesti üzletünkben
Többféle fizetési lehetőség
bankkártyás fizetés * előre utalás * utánvét * Utánvét díja bruttó 450 Ft

Termék jellemzők

Mit kell tudni a játékról?

A bűvös rengeteg egy igazán "ütős" kártyajáték két főre!

A Fox in the Forest, magyar nevén Bűvös Rengeteg egy kétszemélyes ütésvivő társasjáték, amelyben mindkét játékos igyekszik minél több pontot gyűjteni egy forduló során ütések elnyerésével és különleges hatású kártyák kijátszásával. A játék végén a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyer.

A játék ötletét Alana Joli Abbott A bűvös Rengeteg meséje adta.

" A favágó és a lánya egy kis erdőszéli faluban laktak. A lány sokszor elkísérte az apját az erdőbe, és látta, hogy ahogy az erdei állatokkal beszél. A favágót bátor embernek ismerték, aki nem fél az erdőben leselkedő veszélyektől. A legjobb rönkökért az erdő legmélyére is bemerészkedett. A királynő kihirdette, hogy aki legyőzi a szörnyeket, jutalmul megkapja a fele királyságot. Messzi országok fiai és lányai keltek útra, hogy próbára tegyék szerencséjüket."


Aki legutóbb olvasott mesét az lesz az osztó. Keverjétek meg a 33 kártyát, osszatok mindkettőtöknek 13-13 lapot. A kimaradt lapokat tegyétek le és ez lesz a húzópakli. Fordítsátok fel a legfelső lapot, ez lesz az ADU, a színe később fontos lesz. 

Minden forduló 13 körből/ütésből áll. Mindkét játékos kijátszik 1-1 kártyát. A nem osztó játékos lesz a hívó, ő játszik ki először lapot. A kijátszott lap színe lesz a Hívószín, ezzel megegyező színű kártyát kell kijátszania az osztónak, és figyelnie kell, hogy nagyobb értékű legyen, mert akkor viszi el ő az ütést. Ha nem tud, akkor célszerű az ADU színével megegyezőt tenni. Ha ilyet se tud akkor bármilyen más lapot kell letenni, de a hívó viszi az ütést. 

Minden páratlan értékű lapnak különleges képessége van:
1 - Kijátszáskor, ha elveszíted az ütést, a következő körben te leszel a hívó
3 - Amikor kijátszod, kicserélheted az adut egy kézben tartott kártyáddal
5 - Amikor kijátszod húzz egy kártyát, és dobj el egyet a kezedben lévők közül
7 - Az ütés vivője 1 pontot kap minden, az ütésben szereplő 7-es kártyáért.
9 - egyetlen 9-es kártyát tartalmazó ütés esetén a 9-es kártyát az adu színével megegyezőnek kell tekinteni.
11 - Ha ezzel hívsz, és az ellenfelednek van ugyan ilyen színű kártyája, muszáj az 1-es vagy a legnagyobb értékű kártyáját kijátszania.

Forduló vége, amikor a 13. ütést valaki megnyeri. Ezután számoljátok össze az ütéseteket és a táblázat alapján megkapjátok az értük járó pontokat, majd adjátok hozzá a 7-es kártyákért járó plusz 1 pontot.
Ezután jöhet az újabb kör. Az győz aki először legalább összegyűjt 21 pontot.  

Tartalom:

  • 33 db kártya
  • 17 db pontjelölő
  • 2 db segédlet

Ajánlott életkor : 10+
Játékosok száma: 2 fő (kétszemélyes társasjáték)
Játékidő: 30 perc
A játék nehézségi szintje a BGG szerint: 1.58/5 ( aránylag egyszerű )
 

  • A Bűvös Rengeteg kártyajáték játékszabályát lásd a letölthető játékszabálynál!
  • A játékról véleményt lentebb olvashattok a "Kipróbáltuk, teszteltük, vélemény itt..." fülön!

Nem találtad meg amit keresel? Vagy körülnéznél hasonló termékek között? Kattints arra ami érdekes lehet:
Társasjátékok gyerekeknek
Kártyajátékok gyerekeknek
Úti,utazó játékok
állatos játékok
játékok 8-12 éveseknek

Kipróbáltuk, teszteltük, vélemény itt...

Bűvös Rengeteg vélemény

Quinns: A Bűvös Rengeteg (Fox in the Forest) a legütősebb kártyajáték, amivel az elmúlt két évben játszottam.

Ez azért elég jelentőségteljes kijelentés, nemde? Csak ne olyan gyorsan ezzel a kijelentéssel, mert a képzeletbeli játéktesztelő autónkkal egy csapásra a sárban találhatjuk magunkat – hiszen a Fox in the Forest egy fordulatokban bővelkedő, ütéses kártyajáték.

Társasjátékos körökben jobb szeretik mellőzni az „ütéses” kártyajátékok elmagyarázását, feltehetőleg azért, mert egész egyszerűen bosszantóan körülményes megtanítani másokat az ilyen játékra. Mi mégis erre vállalkozunk most itt a hőn áhított érthetőség jegyében. Együtt kikecmereghetünk a sárból, kedves olvasó! Csak üljön a vezetőülésbe, én pedig kiszállok a kocsiból és tolom. Csak figyeljen rám! Finoman nyomja le a gázpedált! Túráztassa a motort! .

Ütéses kártyajáték esetén minden játékos adott számú lapot tart a kezében. A játék úgy indul, hogy az egyik játékos kijátszik egy lapot a kezéből, a többi játékosnak pedig erre-egy ugyanolyan színű kártyát kell tennie.

A kétszemélyes Fox in the Forest kártyajáték esetén tehát, ha kijátszom a Hold 6-ot, az ellenfelemnek szintén Holdat kell rá tennie, amennyiben van ilyenje. Aki a nagyobb Holdat tette le, az viszi az ütést, azaz mindkét kártyát elveszi és egymásra rakva maga elé helyezi.

A Fox in the Forest játék esetén ez jó dolog, mivel a kör végén az elvitt ütések függvényében szerezhetünk pontokat. Ha egy ütést vittünk, utána mi teszünk le elsőként egy lapot a kezünkből, így ellenfelünket más szín kijátszására kényszeríthetjük.

Olyan ez, mint a horgászás. Miután megvizsgáltuk a terepet, bedobjuk a csalit, és megpróbáljuk elkapni az ellenfelet.


Van is ehhez egy jó tippünk! Ha az elvitt ütéseket lépcsőzetesen egymásra halmozzuk, vérprofinak fogunk tűnni még akkor is, ha fogalmunk sincs, mit csinálunk.

Mivel a játszma elején mindkét játékosnak 13 lapot kell osztani, később pedig nem lehet új lapot húzni, a lehetőségek a játék előrehaladtával egyre korlátozottabbak, míg végül a 13. ütésnél ki-ki az asztalra dobja az utolsó lapját, hogy kiderüljön, ki viszi.

Mivel a Fox in the Forest pakli összesen csak 33 kártyából áll, félig-meddig szerencsejátékot űzünk, ahol csak sejteni lehet, milyen kártyákat tart az ellenfél a kezében.

Igazán ravaszak akkor lehetünk, amikor nem tudunk ugyanolyan színt tenni a kijátszott lapra: mondjuk, ha a Hold 6-ot dobjuk le, de az ellenfélnél nincs egyetlen Hold kártya sem. Ilyenkor bármilyen kártyát lerakhat – változó sikerrel.

A Fox in the Forest esetén a pakli utolsó lapját színnel felfelé az asztal közepére tesszük a játszma kezdetén (példaként: ez legyen a Kulcs 10-es kártya). Ez mutatja az adu színét, ami mindent visz. Kezdéskor, ha Hold 6-ost játszunk ki, és erre az ellenfelünk nem tud ugyanolyan színűt tenni, ezért Kulcs 1-et rak le, akkor az ellenfelünk viszi az ütést.

De lehet, hogy nem is akarja elvinni az ütést! És most végre – mint egy varázsló – leránthatom a leplet arról a játékszabályról, amitől a Fox in the Forest kártyajáték és ez az adok-kapok ennyire izgalmas. Említettem, hogy minél több ütést viszünk, annál több pontot szerzünk, ugye? Ez így van... kivéve hogyha a 13 ütésből 10-et vagy annál többet viszünk el, mert akkor „Kapzsivá” válunk a mese szerint, amiért 0 pont jár, a szerény vesztes ellenfelünk pedig megszerzi a maximális 6 pontot.

Éppen ezért a Bűvös Rengeteg játszmák előtt érdemes megfontolni az alábbi, izgalmas kérdést: Lássuk, milyen lapjaim vannak. Arra játszok majd, hogy veszítsek? Ettől ugyanis csak még izgalmasabbá válik az, amikor el kell döntenünk, hogy egy gyengébb vagy erősebb lapot dobjunk az ellenfél által kijátszott kártyára, amiről tudjuk, hogy nem tudjuk elvinni; a választás ugyanis a miénk: vagy felvesszük a harcot, vagy összeomlunk, mint egy kártyavár. Ami miatt ez az egész még szórakoztatóbb, az az, hogy annyira kiismerhetetlenek a játékban az esélyek, és annyira súlyos lehet a büntetés egy kihagyott helyzet miatt, hogy a játékosok folyamatosan változtatgatni fogják a céljukat.

Lehet, hogy mindketten úgy kezdjük a játékot, hogy veszíteni szeretnénk, aztán mindketten meggondoljuk magunkat, és inkább megpróbálunk nyerni, mígnem egyikünk kimenekül a helyzetből, és újra vesztésre kezd játszani. Nem kell izgulnunk a saját tervünk miatt, mivel úgyis folyamatosan próbálunk rájönni az ellenfél taktikájára is, hiszen ez alakítja a miénket is. A Bűvös Rengeteg játék során hozott döntéseink legalább annyira jók és nehezek, mint amennyire hasztalanok. Mindent mi irányítunk, mégsem tudhatunk semmit biztosra, és ez a macska-egér harc tökéletesen leírja az ütéses kártyajátékok szépségét.

A Fox in the Forest egy rendkívül élvezetes játék, amit nem szabad túlgondolni. Lényegében piszkos csatározásokról van szó, ahol a játszma végén a játékos könnyedén kínos helyzetbe hozhatja magát, amin persze csak nevetni lehet, hiszen mindig a másik a hibás.

A játékosoknak úgy tűnhet, mintha irányítani tudnák a játékot, mivel a 11 számozott kártya közül 6 szinte észrevétlenül fordíthat a játék állásán. Alapvetően egyik kártya képessége sem avatkozik be drasztikusan a játék állásába; tehát semmi sem tudja elrontani a fesztelen hangulatot. Sőt, e képességgel bíró kártyák csak még szórakoztatóbbá varázsolják a játékot.

A 7-es számú kártyák a kedvenceim, ez a „Kincs” sorozat. Ha az elvitt ütésben volt 7-es, azzal automatikusan és végérvényesen szerzünk egy pontot, ugyanakkor a 7 annyira alacsony szám, hogy nehéz úgy egy 7-es lapot kijátszani, hogy az ütést is mi vigyük. Ezért célszerű a játszma végére hagyni ezeket a lapokat, miután a játékosok már az összes nagy számot kijátszották a kezükből, de minél tovább tartogatjuk őket, annál valószínűbb, hogy a soron lévő ellenfelünk viszi el helyettünk.

Na és mit tud a 3-as számú Róka? Ezzel a lappal lecserélhetjük az adukártyát a kezünkben lévő egyik kártyára – igen ütős képesség, erősebb, mint ahogyan azt elsőre gondoltam. Ilyen kártyacserénél fontos jól átgondolni, milyen kártyát is húzunk fel. Az odáig rendben van, hogy ha van sok – például – Harang kártyánk, akkor Harangra cseréljük az adut, de mivel ehhez egy Harangot le kell raknunk, ezért máris egy Harang kártyával kevesebbet játszhatunk csak ki. Biztos, hogy az ellenfélnek nincs már ilyen színű lapja?

Azonban senkit sem szeretnék elrettenteni a túlmagyarázásaimmal. Nem nehéz rájönni a jó húzásokra a Fox in the Forest játékban. Sokkal nehezebb eltalálni azt, hogy pontosan mikor is játsszuk ki az egyes kártyákat ebben a 13 lépéses koreográfiában, amelyet ketten alakítunk. Mikor rakjuk le a Kincset? Mikor cseréljük le az adut?

Talán túl sok visszhangot kapnak a szituációs vagy innovatív játékok. Azok, amelyek nagy dirr-durral jelennek meg a kritikai hasábokon, és emiatt minden mást gyerekes színben tüntetnek fel. EZ a következő nagy durranás! Higgyék el!

A Bűvös Rengeteg egy igazán kifinomult játék. Nem próbál meg nagyzolni vagy okoskodni. Csak kellemes akar lenni. És bár a legtöbb játék ugyanerre törekszik, keveseknek sikerül ilyen jól.

A Bűvös Rengeteg minden, csak nem unalmas. Szellemes erőpróba, tele feszültséggel, ahol, ha szeretnénk, sokat is agyalhatunk. Ugyanakkor rendelkezik azzal a hihetetlen könnyedséggel és kellemességgel, amellyel a legtöbb klasszikus kártyajáték is.

Ha legalább annyira élvezi a játék közbeni csöndes perceket az asztalnál, mint a hangzavart, érdemes megvennie. Abban az esetben is érdemes beszereznie, ha érti, miért nélkülözhetetlenek a kártyajátékok az emberek számára közel 500 éve.

Forrás: https://www.shutupandsitdown.com/review-the-fox-in-the-forest/

Vélemények

5.00
(2 értékelés)
Írja meg véleményét !
Oszd meg másokkal tapasztalataidat, véleményedet!
Egyszerű ütős-vivős játék, melyben azért kell taktikázni. Nagyon szépek a kártyák. A párommal jókat szoktunk vele játszani!
2021. 04. 19.
Nagyszüleim bridgelni szeretnek. Ez a játék kicsit hasonlít rá, de egyszerűbb, így a gyerekekkel is tudják játszani.
2019. 08. 10.

Letölthető játékszabály

Árukereső.hu Árukereső.hu