Társasjáték gyerekeknek - a legjobb társasjátékok gyerekeknek

Ebben a kategóriában olyan társasjátékokat találhatsz, amelyek kifejezetten gyerekek számára lettek kialakítva. Ez persze nem jelenti azt, hogy a nagyobbak vagy a szülők ne élveznék a közös társasozást. Használd életkor szűrőnket, hogy könnyedén megtaláld a lurkók életkorához legjobban igazodó gyerek társast.
Rendezés:

A társasjáték gyerekeknek nem csupán szórakoztatásra való

Persze a fő cél a szórakoztatás, illetve a minőségi együtt töltött idő támogatása, de a kategóriánkban összegyűjtött, több esetben díjnyertes társasjátékok bizony észrevétlenül segítenek a gyerekek különböző készségeinek fejlesztésében is.

Találhatsz nálunk olyan gyerek társasokat, amelyeket ketten vagy akár 4-6-an is játszhattok. Az életkor szerint kialakított társasjátékok igyekeznek követni az életkori sajátosságokat, illetve a már elsajátított készségeket is, hogy a kicsiknek kellő kihívást jelentsen a játék, de ne támasszon megugorhatatlan elvárásokat, ami a legfontosabbat rontaná el: a játék örömét.

Ezért, ha társasjátékot választanál gyermekednek, érdemes az életkor szűrőt is használni, hogy a több száz minőségi társasunk közül a hozzátok leginkább illeszkedőt válasszátok ki.

Milyen típusú társasjátékokat kínálunk a gyerekek számára?

Társasjáték gyerekeknek 2 éves kortól:

  • egyszerű memóriára épülő gyerek társasokat;
  • táblás, dobókockás játékokat;
  • cselekvésen alapuló társasjátékokat;
  • gyűjtögetős társasokat.

Társasjáték gyerekeknek 3 éves kortól:

A 3-5 éves vagy ennél idősebb gyerekeknek választhatsz hasonló tematikájú társasjátékokat, illetve itt a lista már kiegészül a kooperációs játékokkal, ahol a cél nem feltétlenül az, hogy egyedül legyőzzék a kicsik a játék többi résztvevőjét, hanem az, hogy csapatban, egymással együttműködve érjék el a közös célt. Ezek a játékok jól fejlesztik a kommunikációs és együttműködési készséget. 

Különösen jó választás azon gyerekek számára, akik nehezen viselik el, ha kikapnak egy társasjátékban. Az ilyen táblás vagy kártyajátékok segítségével fokozatosan fejleszthető az egészséges versenyszellem is, a sportszerű játék, a másik fél tisztelete és az asszertív kommunikáció.

Természetesen a fenti gyerek társasjáték típusok között már megjelennek az ügyességi társasjátékok is. Ezek jól fejlesztik a szem-kéz koordinációt, ha például a játékban kártyavárat vagy tornyot kell építeni.

Ugyanezen készséget fejlesztik a csipeszes, vagy a kezet igénylő ügyességi társasjátékok, amelyekben a gyerekeknek különböző tárgyakat kell egyik helyről a másikra rakosgatni. Az ilyen apró, nagy koncentrációt igénylő mozgások nem csak a kezek izmait erősítik, hanem a koncentrációs készségre is jó hatással vannak.

Társasjáték gyerekeknek 5 éves kortól:

Az 5-7 éves korosztály esetében már nagy hangsúlyt kap az iskolára felkészítés is.

Ehhez a következő típusú játékok bizonyulnak a legjobbaknak:

  • Gyorsasági megfigyelős játékok: fejlesztik a reflexet és a koncentrációt. Ez a típusú játék nagyon jó olyan gyermeknél, aki koncentráció vagy figyelem zavarban szenved. Ezenkívül hasznos olyan gyermekeknek, akiknél hiperaktivitás tapasztalható, hiszen ezek gyors pörgős játékok. Nem igényelnek hosszú előkészületeket és rövid ( kb 15-25 perc) játék idővel rendelkeznek.
  • Kommunikációs készséget fejlesztő játékok: ezekben általában különböző képeket ábrázoló kártyák találhatók, melyekről a gyermeknek pár szóban vagy akár részletesen kell beszélnie. A játékostársak feladata, hogy kitalálják, mit mondhat, és miről beszélhet a játékostársuk. Fejlődik segítségükkel a szókincs és kifejező készség. Továbbá a nevetés és szórakozás is garantált.
  • Logika társasjátékok: Ezekben különböző logikai feladatkártyák vannak általában és a játékosoknak egymással versengve kell minél gyorsabban megoldani ezeket. Sok esetben ezekhez különböző tárgyak is segítséget nyújtanak. Vannak táblás játékok is, amikor a bábut vagy a játék kellékeit kell valamilyen logikai sorrend segítségével eljuttatni egyik helyről a másikra.
  • Írás készséget fejlesztő társasjátékok: Ezekben általában színezési vagy rajzolási feladatok találhatók. Így fejlődik a gyermek kézügyessége és a helyes ceruzafogás kialakulása.

Társasjáték gyerekeknek: készségfejlesztő jelleg alapján

A fent tárgyalt alapvető készségeken kívül a szűrőnk segítségével könnyedén választhatsz olyan társasok közül, amelyek egy speciális területet fejlesztenek, mindezt úgy, hogy gyermeked észre sem fogja venni, hogy valójában közösen tanultok.

Vannak olyan játékaink, amelyek kifejezetten a számolásban, matematikában lesznek a kicsik segítségére és vannak olyanok, amelyek az általános műveltségre fókuszálnak vagy segítenek a memória fejlesztésében, ami nagyban megkönnyítheti egy iskolás korú gyermek számára a hatékony tanulást.

A beszédkészséget, szókincset fejlesztő játékok bármelyik korcsoport számára hasznos eszközök és segítenek jó alapot építeni a világon páratlan magyar nyelv elsajátításához, ami elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy később magabiztosan tanuljanak a kicsik új idegen nyelveket. Ez a mai globalizált világunkban nagyon fontos készség, nem árt már egészen kicsi korban figyelmet szentelni a nyelvi készségek fejlesztésére.

Természetesen a legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat a játék során és minél több időt tudjunk mi szülők is eltölteni velük. Az, hogy számos területet fejlesztenek ezek a különleges társasjátékok, már csak hab a tortán!
 

Árukereső.hu Árukereső.hu