Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Termékek

Saját készítésű társasjátékok házilag, társasjáték ötletek


Mesterlogika házilag 
(Mastermind), vagy más néven színkereső-kódfejtő logikai játék

Készíthetsz Mesterlogika játékot egy papírlap, íróeszköz és mondjuk M&M csokigolyók segítségével. Mi úgy játszottuk, hogy aki kitalálta a színkódot, ehetett három csokit. Lehet gombokkal is játszani ha van otthon sok színes pici gomb. A Mastermind színkeresős páros logikai játék, melyben a játékosnak általában tíz lépése van kitalálni, hogy a másik játékos milyen színkombinációt rejtett el.
Minél kevesebb sor kirakásával (kevesebb tippeléssel) kell kitalálnia az eldugott színösszeállítást. Ehhez kombinálnia, bizony gondolkodnia kell!


A játék elején tehát az egyik játékos elrejt négy színt és meghatározott sorrendben felrakja a táblára úgy, hogy a másik játékos ne lássa. (Mi egy összehajtott szórólapot használtunk erre a célra, hogy eltakarjuk a titkos színkódot.) A játékot általában 6-10 színnel játszák. Minden egyes tippelés után a másik játékos jelzéssel mutatja meg, mennyire sikerült eltalálni a színeket és a sorrendjüket.
A fekete jelölések azt mutatják, hogy az adott tipp esetében jó a szín és jó helyen is van. A fehér jelölés azt mutatja, hogy jó a szín, de még nincs jó helyen.


Nehezítésképpen lehet több színnel is játszani, illetve úgy is, hogy több színt kell kitalálni. (Pl. a 12 színből melyik 8 van elrejtve, egy szín többször is szerepelhessen.)


KATTINTS A KÉPRE A NYOMTATHATÓ MESTERLOGIKA LAPHOZ: 

Ha nem szeretnél bajlódni az elkészítésével, akkor Mesterlogika műanyag, retro itt >>>, Mesterlogika fából pedig itt megvásárolható >>>
 

Mancala vagy kalaha játék tojástartóból

 

A játék más néven is ismert: Mankala, vagy Kalaha, vagy babos játék, vagy Bantumi vagy Maya 6x6 társasjáték.

Kell hozzá: Készen vásárolt Mancala játék, vagy készíthetsz is egyet a lent leírtak alapján.

Tábla: Készítheted tojástartóból, vagy külön pici tálkákból (joghurtos poharakból), vagy a strandon a homokba rajzolva, de akár jégkocka tartóból is.

 

Kövek: lehetnek kavicsok, vagy babszemek, borsószemek, mogyorószemek, cseresznyemag, kis gombok, aprópénzek, vagy gyöngyök, üveggyöngyök illetve egyéb pici darabok, amikből 9db is akár elfér egy mélyedésbe (tojástartó rekeszébe, vagy kistálkába, stb.)

Játék előkészülete: A tábla rekeszeibe rakunk 4-4 kövecskét (mindegyikbe 4-et). A tábla két rövidebb oldala mentén elhelyezzük a gyűjtőrekeszeket, ide gyűjtik a játékosok köveiket, a cél minél több kő begyűjtése.

 

A Mancalát sokféleképpen játsszák. Többféle játékszabálya létezik. Mi most leírunk egy „ovis” változatot, amit kisebb gyerekekkel is el lehet kezdeni játszani, valamint utána egy „haladó” változatot is. És egy-két variációs lehetőséget a végén.

 

 

Ovis játékszabály változat kicsiknek: A kezdő játékos kiválaszt egy tetszőleges rekeszt a saját oldalán lévők közül, kezébe veszik az összes benne lévő követ. Majd a köveket egyesével belepottyantja az óramutató járásával ellentétes irányban a következő rekeszekbe (mindegyikbe egyet, amíg el nem fogy). Rakni kell a saját gyűjtőnkbe is, majd az ellenfél rekeszeibe is, viszont a gyűjtőjébe nem! Akár egy követ is felszedhetünk és csak azt az egyet arréb rakhatjuk (a következő rekeszbe).

A kezdő játékos tehát tetszés szerint kiválaszt egy lyukat, ahonnan az összes golyót kiszedve, az óra járásával ellentétes irányban minden lyukba elhelyez egyet-egyet. Ezt a műveletet addig ismételheti, amíg az utolsó golyó a gyűjtőrekeszbe ér. Ha valamelyik kis lyukig tartanak csak ki a golyók, a másik fél következik.

A játék lényege, hogy az összes saját lyukból elfogyjanak a golyók.

Felváltva következnek a játékosok. Az a nyertes, akinek a gyűjtőjébe több kő landol a játék befejeztével.

Haladó Mancala játékszabály változat: Haladó változatban plusz szabályok lépnek életbe: Ha az utolsó kő éppen a saját gyűjtőrekeszbe érkezik, akkor ismét ez a játékos következik.
Ha az utolsó kő valamelyik (saját!) üres rekeszbe érkezik, akkor ennek és a vele szemközti rekesznek a tartalma is az adott (éppen köveket rakosgató) gyűjtőjébe kerül.

Játékváltozatok: amikor a szórás utolsója olyan saját rekeszben landol, aminek még ezzel is kevesebb lesz a tartalma, mint a szemköztinek, akkor az átellenes rekeszből egy szemet el lehet venni.

Minden lépés befejezéseként, a lépő játékos a saját rekeszeiből "kiüresíti" mindazokat, amelyekben a lépésének következményeként páros lett a kövek darabszáma. 
Amikor az összes gödör kiürült, vagy már nem tudnak "lépni", összeszámolják a saját gyűjtőjükbe rakott köveket, és akinek többet sikerült szereznie, az lett a parti győztese.


MALOM és amőba vagy ötödölő játék készítése saját kezűleg - Pilóta kekszből

 

Saját készítésű amőba játékot készítettünk a hétvégén a nyári szünetben a lányommal. Amit felhasználtunk hozzá: Nagy papír, négyzet alakú tárgyak sablonnak a malom játéktábla megrajzolásához, alkoholos filc, pilóta keksz. Egy pilóta kekszben mint kiderült 2*8 darab keksz van, így az kevés, mert a malomhoz 2*9 darab kell. Szerencsére készültünk, és két csomaggal vettünk, de minél többet játszottunk, a kekszek száma közben fogyott, így egyre nehezebb lett már játszani :-)Az a jó, ha be tudjátok vonni a gyerekeket a játék elkészítésébe is, mert utána lelkesebben játszanak is vele, valamint közben ügyesednek is.
Mi azért használtunk nagy lapot, mert a Pilóta kekszek eléggé nagyok, és nem lett volna elég egy A4-es papír.


 

Malom játékszabálya: A játékosok felváltva lerakják a 9 korongot a táblára a pontokkal jelölt helyre (egyik játékos egy korongot, aztán jön a következő szintén egy korong lerakásával, majd megint az első játékos és így tovább).
Ha felrakták az összes 9db korongjukat, akkor elkezdik tologatni a vonal mentén (ponttól ponttig üres helyre).
Ha sikerül malmot csinálni, azaz három korongot vízszintesen vagy függőlegesen (a vonal mentén) egymás mellé helyezni, akkor az ellenfél korongjaiból elvehetünk egyet.
A levett korong már nem kerül vissza a táblára. Malomból nem lehet levenni korongot.
Ha valamelyik játékosnak már csupán három korongja maradt, akkor "ugrálhat" a korongjaival, vagyik bárhova áthelyezheti, nemcsak a szomszédos pontra.
Ha valakinek csak két korongja maradt, vagy nem tud lépni, elvesztette a játékot, a másik játékos nyert.
Amennyiben nem szeretnél "bajlódni" a játék elkészítésével, és kisebb "bábuk" állnak rendelkezésre otthon, mint például babszemek vagy kis kupakok, vagy egyéb kisebb darabokkal játszanátok, akkor a hozzá szükséges malom táblát kinyomtathatjátok itt magatoknak: Nyomtatható malom tábla a játékhoz >>>

Backgammon 

Nyomtatható backgammon tábla. Kattints rá és nyomtasd ki.


 

Scrabble társasjáték saját kezűleg, házilag

 

Hozzávalók: Kockás abrosz, vagy kockásra megrajzolt papír (a kockákba beleférjenek majd a betűk). Kupakok alkoholos filccel feliratozva, vagy a betűket ráragasztva.

 


Családi gombfoci házilag

Keressünk nagy méretű gombokat vagy műanyag kupakokat és egy pici gombot (ez utóbbi lesz a labda). 2*11 darab nagy gombra lesz szükség, ezek lesznek a játékosok. Hogy még személyesebbé tegyük a játékot, a játékosokra ráragaszthatjuk családtagok és jóbarátok képét.

A  kaput készíthetjük kiürült vajas dobozból, melynek egyik hosszú oldalát bevágjuk. Egyébként kapukat nagyon olcsón lehet vásárolni az Okosjáték Játékboltban Budapesten, a 16. kerületben a Veres Péter út 99-ben.

A játéktáblát, amin játszunk mi polcból készítettük. Kivettem az egyik szekrényből egy fehér polcot, és arra rajzoltam. Használat után vagy fejjel lefelé fordítva visszarakhatod a szekrénybe, vagy pedig valamivel letakarva. Egyszerűen a neten rákerestem egy "gombfoci asztal"-ra, és onnan rajzoltam le a táblára a vonalakat.

 

 

Gombfoci játékszabálya:


Minden csapat egy legfeljebb 12 érintésből álló lövéssorozattal próbál meg gólt elérni.
A csapatok felváltva lőnek egyet-egyet. A játékosokat (gombokat) mozgathatjuk pöcköléssel vagy körömrányomással (a kupakok esetében ez utóbbi nem lehetséges, ott csak pöckölni tudjuk).
A kapura lövést be kell jelenteni, és lehetőséget kell adni az ellenfélnek, hogy a kapusát pozícióba helyezze.

LÁSD MÉG TOVÁBBI JÁTÉKOK ITT: JÁTÉKOK PAPÍRON, CSUPÁN EGY PAPÍRRAL ÉS CERUZÁVAL (TOLLAL), KATTINTS IDE >>>


Kockázós, vonalkázós logikai játék - fogpiszkálókkal

A fenti linken megtalálod a papíron játszható verzióját, vagy a nyomtatható verziót játékszabállyal együtt.
Röviden: A játékosok felváltva helyeznek a "táblára" egy-egy fogpiszkálót. Akinek sikerül bezárnia egy négyzetet (éppen azzal a fogpiszkálóval amit lerakott), megjelölheti, például egy virággal (a két játékosnak különböző jelölőre van szüksége). Aki több négyzetet tud bezárni, az nyert. Ezt a jelölők megszámolásával állapíthatjuk meg.


                        

A kép forrása: sayyes.com

 

Teke vagy bowling házilag

 

Hozzávalók: Üres műanyag flakonok, egy teniszlabda vagy labda. A flakonokat kidíszíthetjük egyszerűen festéssel vagy piros ragasztószalaggal, vagy ha jó a kézügyességünk, akkor ilyen kis törpéket vagy más komolyabb alkotást is készíthetünk a tekebábukra.Amőba / ötödölő kavicsból

 

 

Ügyességi társasjáték drótkerítésből és medencelabdákból

 

 

Ki nevet a végén társasjáték házilag, saját kezűleg

 

 

Só,liszt gyurma készítése otthon >>>

Húsvéti sütemény ötletek >>> 

Kreatív ötletek gyermekeknek >>> 

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, kövess minket itt is:

       

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Kiemelt játékok