Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Termékek

 Webáruház: 06-20-433-7841    Bolt: 06-20-263-3836

Kreatív ötletek gyerekeknek

KREATÍV ÖTLETEK GYEREKEKNEK, KREATÍV ÖTLETEK OTTHON    

KREATÍV JÁTÉKOK WEBÁRUHÁZA PEDIG ITT, KATTINTS IDE >>>

 

Karkötő PET (műanyag) palackból

Hozzávalók: Műanyag palack, cellux vagy más ragasztó szalag, olló, régi vasaló (amit nem sajnálsz), díszítéshez: körömlakk, vagy színes alkoholos filcek vagy akril festék, díszek és hobbiragasztó.

A PET palackot ragaszd körbe egy vagy két ragasztó csíkkal attól függően, hogy milyen vastagra szeretnéd a karkötőt.

Ezután vágd körbe a ragasztó szalag mentén. A ragszalag csak jelölésre kellett, miután kivágtad, vedd le.

Jöhet a vasaló. Ezt a műveletet felnőtt végezze! Kapcsold ki a gőz funkciót a vasalón! Ha felmelegedett, a karkötőt egészen gyengén a vasalóhoz érintve forgasd egyfolytában körbe-körbe, míg a vége vissza nem göndörödik. Ilyen lesz a végeredmény:

Jöhet a díszítés! Ki is festheted, vagy ragaszthatsz rá díszeket hobbiragasztóval:

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, kövess minket:
https://hu-hu.facebook.com/Okosjatek/
https://www.instagram.com/okosjatek/
https://www.youtube.com/user/okosjatek

 

Karckép házilag, saját kezűleg

Hozzávalók: sima fehér papír, zsírkréta, tempera, karcoló eszköz: lehet kifogyott golyóstoll, kötőtű, akár hurkapálca vagy fogpiszkáló, stb.

A sima papírt össze-vissza színezzük ki minél több színű zsírkértával. Lehet csíkokban, vagy körkörös mozdulatokkal. A lényeg, hogy ne maradjon "szabad" felület, teljesen színezzük ki a lapot. 
Ezután fessük le egy kiválasztott színű termpera festékkel (nálunk a fekete vált be). Hagyjuk megszáradni, majd a karcoló eszközzel rajzoljunk rá. A lányom egy ilyen tengeri halas képet alkotott:

Gyönyörű karckép játékokat itt találsz, ha ajándékba vennétek, vagy különleges karckép készletet keresel a gyerekeknek: Karckép játékok

 

Gipszöntés és festés

A gipszfestés a gyerekek egyik kedvenc foglalkozása. A javasolt festék hozzá tempera vagy akril festék, de vízfestékkel is megoldható.

 

Golyópálya a hűtőn

Hozzávalók:
- wc papír gurigák
- mágneses korongok (vagy cellux)

Vágd félbe a wc-papír gurigákat! Mágneses korongok vagy cellux segítségével rögzítsd a hűtő ajtajára! A golyó legyen könnyű, pl. papírgalacsin. Jó mókát hozzá!

 

Pom-pom süni

A jó idő beköszöntével egyre több sünivel találkozhatunk esténként. Akinek nincs kertje,  készítsen süni családot.

Szükséges anyagok:
- Fonalak:  nem kell ragaszkodni a hagyományos barnához, készíthetünk egészen egyedi színes süniket is.
karton papír
olló

Kivitelezés:

Rajzoljunk egy sünit, lehetőleg jó hegyes orral a kartonra, lábak nem kellenek okvetlenül, de lehet azt  is. Vágjuk ki. Vágjunk egy másodikat is, de az elsőnek a tükörképét. Fektessük egymásra a két lapot, és a közepükre vágjunk egy 200 forintosnyi nagyságú kört.
A fonallal tekerjük körbe-körbe a lyukon keresztül a fonalat – nem kell túl szorosan – mintha egyszerű  pom-pomot készítenénk. Ha elegendő anyagot tekertünk fel, a két karton szélén  vágjuk el a fonalat,  a közepét szorosan tartva. A lapok közt jó szorosan kötözzük meg a fonalak közepét.

Ne vegyük le a 
kartont, hiszen ez lesz a süni teste. Egy csepp ragasztóval rögzíthetjük az orránál, és a hátsójánál a két  lapot. Kész,  indíthatjuk a sünit a bokrok alján szuszogni, pöfögni!

Tipp : a kartont színezhetjük, rajzoljunk szemet, vidám szájat kedvünk szerint! Készítsünk, kisebb,  nagyobb állatkákat, akár egy egész családot!

 

Gurigasárkány

Szeles napokon rengeteg remek játék kínálkozik kint a szabadban. A következő alkotás gyorsan elkészül, és biztosan mindig van hozzávaló otthon. Lehet akár az egész újrahasznosított anyagokból.
Szükséges anyagok:
- színes nejlon zacskó vagy krepp papír
- színes lapok, színes papírcsíkok
- WC papír guriga
- fonal
- ragasztó stift, vagy ragasztó szalag
- olló


Kivitelezés:
Nejlon zacskóból vágjunk egy akkora téglalapot, aminek a rövidebbik oldala egyezik a guriga kerületével (+2 cm az átlapoláshoz), a hossza tetszőleges.
Ragasszuk fel a henger aljára kívülről. Jöhetnek rá a papír csíkok. Tetszőleges színekkel, mintával, ki is lehet színezni, ha gyerekeknek van kedvük. Kaphat arcot, vicsorgó fogakat. 
Vágjuk csíkokra a nejlon zacskót, vagy krepp papírt.
Fűzzünk fonalat a henger másik végébe, két átellenes lyukat fúrva gurigába.
Indulhat a játék!
Játék menete:
Lehet futkosni a madzagot fogva a hengersárkánnyal. Vagy botra tűzve nézegetni, ahogy fújja, repteti  a szél.

 

Tapintós "titkos" doboz

Még nekem is izgalmas játék volt amit a hétvégén lányommal készítettünk. Meg kell találnod a tárgyak párját, ki kell tapintanod (a szemeddel nem látod, csak a kezedet használhatod).

Hozzávalók:
- 1 kis kartondoboz
​- pici méretű tárgyak
- díszítés a dobozra
- nem használt zokni
- ragasztó, cellux
- olló

Ilyen lett a miénk:

Vágj a doboz mindkét oldalára egy-egy lyukat (ezen fogsz benyúlni).

Ezután a dobozba rakj egy felezőt, egy papírdarabot, vagyis oszd a dobozt két részre.

Keress a lakásban pici tárgyakat, mindegyikből kettőt. Kisebbeknek jól megkülönböztethető tárgyakat, nagyobbaknak kis mértékben különböző tárgyakat, vagy ugyanakkorára vágott anyag darabkákat (kord, pamut, stb...).

Rakj egy-egy darabot a doboz mindkét felébe, vagyis mindegyikből legyen egy a bal oldali, mindegyikből egy a jobb oldali részben:

Varrj a két lyukra egy zoknit (hogy ne lehessen csalni hogy benézel). Díszítsd fel a dobozt! Zárd is le a tetejét!

A miénk ilyen lett:

Utána módosítottunk rajta, hogy ki is kelljen dugni a talált párokat egy kis nyíláson, nehezítve a dolgot. Majd pedig stopper órával mértük az időt. Nekünk úgy lett igazán kihívás (a lányom már 10 éves), hogy 20 pár apró dolgot raktunk bele, és időre játszottuk. Jó játékot hozzá!

A "tökéletesített" titkos doboz nyílásokkal:

 

Szimmetrikus rajz egyszerre két kézzel

Mindkét kézzel egyszerre rajzolunk szimmetrikus alakzatokat. Nagyon érdekes gyakorlat, egy kis agytorna egyben. Más néven "tükörrajz", vagy "szinkronrajz".

Kíváló az olvasás és írás előkészítéséhez, az irányok gyakorlásához, szem-kéz koordináció fejlesztéséhez. Nagyon jó kreatív tevékenység gyerekeknek a koncentráció, figyelem fejlesztéséhez. Érdemes egyszerűbb rajzokkal kezdeni, majd később úgyis születnek művészi alkotások. Felnőtteknek is kíváló stresszoldó, kikapcsoló tevékenység! :-)

 

Kavicsfestés

A kavicsfestés az egyik legkedveltebb kreatív alkotó tevékenység a gyerekek (és felnőttek) körében.
Hozzávalók:
-Akár egy kirándulás alkalmával összegyűjtött kavicsok (egy jó alkalom arra, hogy kimozduljon a család például a Dunapartra), de kertészetben vagy építőanyag kereskedésben is hozzájuthatsz nagyszemű kavicsokhoz mindössze párszáz forintért.
-alkoholos filc vagy UNI POSCA univerzális filc (kapható az Okojáték Játékboltban :-)) vagy akril festék. De a legszebb kavicsokhoz mi inkább a filcet ajánlanánk, könnyebb vele dolgozni.
Ezek a kavicsok egyik nyári napközis táborunkban készültek:

Először tisztítsd meg a kavicsot, majd hagyd megszáradni (a napon hamar megszárad). Ezután fesd meg a kavicsokat, majd érdemes védőlakkal védeni a kész alkotásodat!

 

3 dimenziós rajz készítése - kreatív ötletek gyerekeknek

Hozzávalók: Egy papírlap, egyenes vonalzó, pohár (alja) és élénk színű filctoll.

Rajzoljátok  körbe a pohár alját (kör alakot). Majd körülötte húzzatok egyenes vonalakat. Színezzétek ki. Az eredmény gyönyörű, felkerülhet a gyerekszoba falára is :-)

 

Festés temperával, üveggolyókkal

Az egyik legegyszerűbb, de legnagyszerűbb kreatív alkotó tevékenység a kreatív ötletek közül otthonra gyerekeknek. Hozzávalók: nagy doboztető, tempera és üveggolyók, valamint legalább egy gyerek :-)


Forrás: teachpreschool.org

Egy nagy doboztetőbe rakjunk bele fehér papírt, a négy sarkát ragasszuk le, hogy ne mozogjon. Itt-ott nyomjunk a papírra különböző színű temperát (kb. 2cm-es "foltokban"), majd rakjunk a dobozba üveggolyókat, és indulhat a móka! Az üveggolyók ide-oda gurítgatásával készülhet el a művészi alkotásunk.

 

Őszi kreatív ötletek gyerekeknek

Gyűjtsünk faleveleket. Ragasszuk rá egy papírra. Fénymásoljuk le, majd az eredetit vágjuk fel (vágjuk ki a leveleket). Párosítsuk a faleveleket az árnyékaival (fénymásolatával). Jó játékot hozzá!

Készítsük el fáról hulló levelek hangulatos képét. A kezünket fessük be barna ujjfestékkel (vigyázat, bőrbarát ujjfestéket használjatok!). Ezután nyomjuk rá egy papírra (mint a nyomdát). Majd ragasztóval ragasszunk rá különböző, egy sétánk során gyűjtött faleveleket.

Több órás, kellemes program hétvégére :-)

Egy szép őszi hangulatú dísz akár a nappaliba vagy étkezőbe. Hozzávalók: Kemény kartonpapír, széles kétoldalú ragasztó, falevelek, csillámpor.

Készítsünk már most ajándékot karácsonyra! Hozzávalók: mécsestartó, decoupage ragasztó, falevelek:

 

Geoboard / Geotábla készítése - egyedi kreatív ötlet gyerekeknek

Ez az ötletünk eddig MINDEN gyereknek tetszett, órákig lefoglalta őket, nagyon élvezték!

Hozzávalók: Fa tábla, szögek, kalapács, háztartási gumik. A fa táblába verjétek be a szögeket, szülői felügyelettel! Kisebb gyerekek esetében a szülő végezze el ezt a feladatot. A szögeket érdemes szépen egyvonalban (sorban és oszlopokban) beverni. Érdemes előrajzolni vonalzóval. Min. 5*5-ös négyzetet, max. 10*10 szöget érdemes beütni a táblába.

Ha készen van, indulhat is az alkotás! Csak a képzeletetek szabhat határt! Lehet szép csillagokat, különböző geometriai formákat alkotni. Nagyobbakkal betűket, számokat, összetettebb képeket! Nagyon jó szórakozást kívánunk hozzá! 

   
Ha nem akarsz vele bajlódni, hanem megfelel egy műanyag geotábla, akkor megvásárolhatod két méretben is:

Geoboard 23cm méretben itt, vagy geotábla kisebb, 13cm méretben itt rendelhető gumikkal együtt >>>

   

 

Hogyan változzunk hercegnővé, szuperhőssé percek alatt? - kreatív ötletek gyerekeknek

Hozzávalók: saját kép a gyerekekről, papírlapok vagy kis füzet, olló

A papírlapokat tűzd össze füzetté, vagy eleve egy kis füzetet vegyél elő. Vágd be a füzetet, vagyis a lapjait négy részre. A felső résznél vágj egy kört, ide jön a fotó.

     

Ezután rajzolj testrészeket, ruhákat, felülre a felső törzset, középre deréktől lefelé, lábat, legalulra pedig a cipőt. Ezen a képen nem valósítottuk meg, de továbbfejlesztettük kalapokkal is, mégegy részt vágtunk.

Rakd be a fotót, és ha sokféle ruhát rajzoltál, akkor ahogy lapozod a részeket, összekeverednek, és nagyon vicces képek születhetnek! :-)

Jó szórakozást kíván hozzá az Okosjáték Csapat!

 

Aszfalt festék (jól látod, nem aszfaltkréta!) készítése házilag - kreatív ötletek gyerekeknek

A gyerekek nagyon szeretik az aszfaltkrétát, próbáljátok ki az aszfaltfestéket is!

Hozzávalók:
½ pohár víz
½ pohár kukorica keményítő
természetes ételszínezék
muffin sütőforma
ecsetek

Keverjétek össze a vizet a kukorica keményítővel. Öntsétek bele a muffin formába. Ezután adagoljátok hozzá a színezéket. Először  keveebbet, majd ha túl világosnak látjátok, rakjatok még hozzá a színből.
Keverjétek össze jól. Kész is!

Lehet kimenni festeni az aszfaltra. Érdemes egy keretet kijelölni, tanítsuk meg gyermekünket, hogy tisztán tartsa környezetét, slaggolja le ha újat akar rajzolni.

Nincsen benne semmi káros anyag, így egészen picik is használhatják.

 

Festés jéggel (jégkockával) nyáron a nagy melegben

Hozzávalók:

  • jégkocka tartó
  • kis tálkák vagy poharak a színek keveréséhez
  • étel színezék (piros, kék, sárga)
  • jégkrém pálcika vagy műanyag kiskanál
     

Az ételszínezékből adjunk a vízhez. Hogy mennyi kell? Teszteljük le egy papíron a szín élénkségét, ha nem elég sötét, adjunk még hozzá az ételszínezékből.

Ezután keverjünk ki színeket, eközben megtanulhatjuk, hogy mely színekből milyen színeket lehet kikeverni, pl: zöld=kék+sárga, narancssárga=piros+sárga, lila=piros+kék, stb.

Öntsétek, vagy kanállal merjétek bele a jétkocka tartóba az alapszíneket és kikevert színeket! Hagyjatok pár üres kockát, amibe a gyermek saját kikevert színt töltsön! Hagyd, hagy kísérletezzen!

Ezután tegyétek be a mélyhűtőbe, kb. 30-45 perc múlva félig fagyott állapotban lesz, amikor bele lehet szúrni a jégkrémpálcikát vagy kiskanalat.

Rakjátok vissza a hűtőbe!

Amikor már megfagyott, kivehetitek. Festés megkezdése előtt érdemes kicsit várni, hogy megolvadjon. Addig jó sok papírt előkészíthettek, mert fog kelleni! Jó festést kívánunk!

Nyáron nagy melegben pálcika nélkül is megoldható, legalább hűt egy kicsit, és más élmény úgy festeni, hogy magát a jégkockát tartod a kezedben!

 

Kártyatartó készítése otthon, házilag a kis kezeknek

Ti is jártatok már úgy, hogy szerettetek volna kártyázni, de elment a legkisebb gyermek kedve, mert nem tudta egyszerre megfogni, rendezni a kártyákat a kis kezében? Erre szeretnénk három megoldást kínálni. Az első kettő saját készítésű, a harmadik pedig nálunk kapható.

1. Kártyatartó gyerekeknek házilag - első variáció

Vegyél egy tojástartó dobozt. Fordítsd meg, vagyis az alját fogjuk használni. Vágdosd be az alját a hosszabb oldallal párhuzamosan, és már készen is van a kártyatartó, amibe csak egyszerűen bele kell helyezni a kártyákat. Jól áttekinthető a kicsik részére is a sok kártya. 

2. Kártyatartó piciknek, saját, otthoni készítés - második variáció

Hozzávalók: Erős (vastag) kartonpapír, valami nagyobb köralakú tárgy sablonnak (jó pl. egy befőttesüveg tető, kb. 10-15 cm átmérővel), olló, jancsiszög (milton kapocs).

Rajzold körbe a sablont kétszer, és vágd ki a két kör alakú papírdarabot.

Ezután mind a két kör közepén csinálj egy kis lyukat, majd szúrd át a jancsiszöget rajta, vagy tűzd össze a közepén tűzőgéppel.

Tűzd a kártyalapokat a két papírlap közé, és már indulhat is a játék! Végre a legkisebbeket is be lehet vonni a családi kártyázásba! Nagyon jó játékot kíván hozzá az Okosjáték csapat!

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével ( www.okosjatek.hu ) használják fel!

Ha nem szeretnél bajlódni a kártyatartó elkészítésével, meg is vásárolhatod! Nálunk ez a kedves variáció kapható:

Tetszett ez a cikk? Nézd meg húsvéti kreatív ötleteinket is!

Válogass a legszebb Djeco kreatív játékok közül! Kattints a képre >>>

Ismerd meg jobban a Djeco márkát! Kattints ide >>> Djeco játékok Budapest

Összegyűjtöttünk nektek 10 olyan kreatív, kézműves készletet, amelyek vagy az alkalmazott technika, vagy az elkészült alkotás különlegessége miatt mi egyedinek érdekesnek tartunk, és szerintünk a gyermekek alkotókedvét is felkelti. >>> Top 10 kreatív készlet 2020

10 kreatív játék ajánló a webáruházunkból >>>

Nézd meg lovas játékainkat itt >>> lovas játékok

Válogass kreatív játékaink közül! Kattints a képre >>>

Só,liszt gyurma házilag >>>

Társasjáték ötletek házilag >>> 

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, kövess minket itt is:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Kiemelt játékok