Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Termékek

Magyar kártya játékok - kártyajátékok, ötletek magyar és römi kártyával

Magyar kártya játékok - kártyajátékok, ötletek magyar és römi kártyával

Összegyűjtöttünk pár Römi vagy Magyar kártyával játszható kedvelt kártya játékot, amit kisebb gyerekekkel is lehet játszani családi nyaralások alkalmával (is).

Nem akarsz társasjátékot cipelni magaddal? Dobj be egy pakli kártyát a csomagba, azzal is sok jó játékot lehet játszani!

Csapd le, csacsi!

Három-hat játékos játszhatja. Cél: 4 egyforma lap összegyűjtése. Egy kártyacsomagból (lehet römi és magyar kártya is) kiveszünk játékosonként négy-négy azonos értékű lapot. Négy játékos esetén például négy bubit, dámát, királyt és ászt. Ezeket megkeverjük, majd mindegyik játékosnak kiosztunk négy lapot.
A játékosok megnézik a lapjaikat és közülük egyet képpel lefelé a tőlük balra ülő játékosnak csúsztat. A lapok küldözgetése addig folyik, amíg valamelyik játékos váratlanul lecsapja az összegyűjtött négyes sorozatát, majd azt kiáltja "csapd le csacsi", ekkor a többi játékosnak is gyorsan le kell csapni a kártyáit az asztalra a kezükben attól függetlenül, hogy összegyűjtötték-e a 4 egyforma sorozatot. Aki a leglassabb, az veszít, az a csacsi :)

Csapd le csacsi másképpen

Van, aki másképpen ismeri a Csapd le csacsi! játékot. Úgy is játszhatjuk, hogy egyenlően szétosztjuk a kártyalapokat a játékosok között. 
A játékosok nem nézik meg a lapjaikat, egymásra helyezve maguk előtt tartják. Az óra járása szerint egyenként felfordítják az asztalra középre a paklijuk legfelső lapját. Amint valaki ászt fordít fel, az összes játékos igyekszik rácsapni arra az ászra. Akinek sikerül (vagyis akinek a keze legalul van vita esetén), az elveszi az összes eddig felfordított lapot.
Akinek elfogynak a lapjai, kiesik a játékból. A játék addig folytatódik, amíg csak egy játékos marad, ő a győztes.

Ha Csapd le Csacsihoz hasonló, pörgős, gyors kártyajátékot keresel, nézz körül itt: Gyorsaságon alapuló kártyajátékok, társasjátékok itt >>>

Vénlány (Fekete Péterhez hasonló)

52 lapos römi csomagból kiveszünk három dámát, majd a lapokat megkeverjük, kiosztjuk az összeset egyenlő arányban.
A játékosok megnézik a lapjaikat, és kiveszik azokat, amelyeket párba tudnak állítani azonos szín vagy érték szerint. Az osztó balján ülő játékos húz egy lapot a tőle jobbra ülőtől. Ha a kihúzott lapot párosítani tudja valamely kezében lévő lappal, kiveszi a párt, és az asztalra rakja. A játék így halad tovább, mígnem az összes lap megtalálja a párját, és az asztalra kerül, kivétel a vénlány (a páratlan dáma). Akinél ez a dáma marad, elveszíti a játékot.

 

Piros Papucs (nagyon jó a legkisebbekkel, már akár 2 éves kortól!)

A játék lényege egyszerű: színre színt és fogyjon el a kártya a kezedből. A kártyákat két egyenlő részben szétosztjuk a játékosok között (2 személy játszhatja). A kártyákat lefelé fordítva kell összefogni a kezünkben. A kezdő játékos a kezében fogott pakli tetejéről kijátszik egy lapot színnel felfelé fordítva és az asztal közepére teszi. Ezután a másik játékos következik, ő is kirak egy lapot a kezében lévő kártyapaklija tetejéről. Aki a középen növekvő játékkártya halomra hamarabb tesz piros színű lapot az a szerencsés, mivel a lent lévő teljes kártya halmot (amit addig kijátszottak a kezükből) az ellenfélnek kell felvennie és a kezében lévő paklival összekevernie (vagy alulra rakni). Ha az első kijátszott lap piros, az ellenfélnek azt az egy lapot is fel kell vennie. Fontos szabály még, hogy miután a ráfaragott játékos felvette a kártyákat az első újbóli lap lerakása ismételten a piros lapot rakó személyt illeti. Van aki pont fordítva játsza. A játék győztese az, akinek hamarabb elfogy a kezéből a kártya. 

Svindli (hazudós vidám kártyajáték)

Megkeverjük a lapokat és szétosztjuk az összeset egyenlően a játékosok között. A kezdő játékos lerak egy lapot képpel lefelé (!), és mond egy értéket, vagy színt (pl. 4-es, vagy treff, vagy tök, stb.). A következő játékosnak ilyen lapot kell raknia, és a soron következő játékosoknak is mindaddig, amíg valaki azt nem mondja, hogy "svindli", és felfordítja a játékos lapját. Amennyiben a játékos hazudott, vagyis nem az adott lapot rakta, akkor fel kell vennie az addigi összes lapot, amennyiben jó lapot rakott, azaz nem hazudott, akkor azon játékos veszi fel a lapokat, aki a "svindli"-vel megvádolta a játékost. Most viszont ő kérhet színt vagy számot. A  játékot az nyeri, akinek elfogy az utolsó lapja is. Svindlihez hasonló kártyajáték a Pipolo.

Színre színt, vagy "Gödör" vagy "Körbefos" - elnézést az elnevezésért, de gyerekkorunkban valóban sokan ilyen néven ismerték

Ezt a játékot több személy is játszhatja, azonban mivel mindössze 32 lapból áll a pakli 6-nál többen ne igen legyen a játékban. A kártyapaklit összekeverés után helyezzük színével lefelé fordítva úgy az asztal közepére, hogy egy kört alkosson. Az első játékos a körből felhúz egy lapot és a kör közepébe dobja színnel felfelé. A második játékos szintén húz egy kártyát a körből. Abban az esetben teheti be a körben lévő hártyára, ha megegyezik a lent lévő kártya színével. Például, ha az első játékos egy zöldet tett be, akkor a második játékosnak addig kell a körből húznia lapot, míg nem lesz a kezében zöld színű, amit a kör közepén lévő lapra tehet (színre-szín). Majd egy másik színű lappal kell beborítania. A harmadik játékosnak szintén a körben lévő kártyákból kell húznia addig míg olyan szín nem lesz a kezében, mint amivel a második játékos utoljára beborította a kör közepére helyezett kártyahalmot, és neki is egy eltérő színűvel kell azt beborítania. Ez mindaddig folytatódik, amíg a körben van kártya, és amíg a soron következő tud rakni. Ha elfogyott a körből a kártyalap és a soron következő nem tud olyan lapot tenni ami a kör közepén elhelyezett kártyahalmon legfelül van, akkor azt a színű lapot a halomból fel kell vennie és a következő játékos következik.
Ha a körből elfogytak a lapok és a játékosnál nincs olyan színű, mint amilyet raknia kellene, akkor fel kell vennie a középső kupacból egyet.
A játék addig folytatódik, amíg el nem fogy a játékosok kezéből is a kártya. Természetesen az nyer akinek leghamarabb elfogy a kezéből a kártya, és az a vesztes, aki úgy jön ki a játékból, hogy kezében marad a kártyalap, mert nem tudja a kör közepén lévő halomba rakni.

 

Makaó


Az osztótól mindenki 5-5 kártyát kap, majd egy lapot helyez az asztalra képpel felfelé. Ez lesz a dobóhalom első lapja. A többi kártya a húzópakli. Az osztótól jobbra ülő játékos kezd. A kezdő lappal azonos színű vagy számú kártyát rakhat le. Ha nincs nála ilyen, egy lapot húzni kell. A soron követző játékos hasonlóan cselekszik.  „Makaó” bemondásával kell jelezni, ha már csak egy lap van a kezünkben.  Aki ezt elmulasztja, 5 lapot húz fel. Ha játék közben elfogy a húzópakli, a dobóhalomban lévő kártyákat kell újra összekeverni és ismét húzható paklikén használni. Aki elsőként szabadul meg lapjaitól, megnyeri a játékot. A játéknak van bonyolultabb szabálya is, ahol különleges tulajdonsággal bíró kártyák vannak, mint a SOLO játékban, mi most ezt az egyszerűbb Makaó játékot mondtuk el nektek, hogy a legkisebbeket is be lehessen vonni a játékba.

Ha Makaóhoz hasonló UNO, vagy SOLO kártyajátékot keresel, nézz körül itt:


 

21-ezés

Az osztó megkeveri a lapokat, majd minden játékosnak egy-egy lapot oszt ki. Utolsóként mindíg maga az osztó kap lapot. A játékosok megnézhetik lapjaikat és mérlegelik, hány lapra van még szükségük. A cél, hogy a legmagasabb értéket a 21-et elérjük, illetve a lehetõ legjobban megközelítsék a játékosok. Szabály, hogy 15-ig senki sem állhat meg, vagyis amíg a kezében lévő lapok összege a 15-öt nem éri el. Különleges szabály, hogyha valakinek két ász van a kezében az is 21-et ér, és azonnali nyerést is. Aki a felsõ határt (21-et) átlépi, fuccsot kell hogy jelentsen, és be kell dobnia lapjait, ő már biztosan nem nyer. A játék nagyon jó elsős gyerkekkel a  nyári matek (összeadás) gyakorlásához észrevétlenül, játékosan.

Zsír, zsírozás

Célunk a játék során, hogy az ütésekben minél több tízeseket és ászokat szerezzünk. Ezekből nyolcat találunk a kártyacsomagban, tehát legfeljebb 8 pont szerezhető így. A döntetlen elkerülése miatt 1 pontot kap az a játékos, aki az utolsó ütést elviszi.

Játékszabály:
A kártyacsomag keverése és emeltetés után az osztó 4-4 lapot oszt - képpel lefelé fordítva - mindkét félnek, a maradék csomag az asztal közepére kerül, ez lesz a húzópakli. A játékot az osztó ellenfele kezdi, egy tetszése szerinti lapot tesz az asztalra képpel felfelé. Ez azonos rangú kártyával, vagy hetessel üthető, a színeknek nincs jelentősége. Tehát alsót alsóval, királyt királlyal lehet megütni. A VII-es számú lapok bármely kitett lapot ütik. Akinek nincs a kezében a hívottal azonos rangú kártya, vagy hetes, netán nem akar ütni, tetszése szerinti lapot tehet. Ha a kártya kihívójának még egy azonos rangú kártyája, vagy hetese van, felülütheti az ellenfele lapját. Egy ütés megszerzésével a kihívási jogot is elnyeri a játékos. Az ütés elvitele után a húzópakliból mindig négyre egészítik ki lapjaik számát mindketten, elsőként az ütést szerző fél.

Ha négy személy játszik, mindenki 8 lapot kap, talon nem lesz az asztalon. A szemben ülők párt alkotnak, ütéseik és megszerzett pontjaik közösen számítanak. A lejátszásnál ütéskörökről beszélünk. Itt mindaddig üthetnek a játékosok, amíg képesek az elsőként kijátszott lappal azonos rangú kártyát, vagy VII-t tenni. Ügyelni kell arra, hogy minden játékos azonos számú lapot tegyen az ütésbe. Játék közben nem tilos a fecsegés, lehet buzdítani a partnert "zsírt bele" felkiáltással tízes vagy ász ütésbe rakására.

Pár jó tipp: Célszerű olyan kártyát kihívni, melyből kettő, esetleg három van a kezünkben. Bármely lappal azonos rangúnak kell tekintenünk a heteseket is. A tízesek és az ászok kihívása okoz összecsapásokat, hiszen pontokat szerezni ezek elvitelével lehet. Éppen ezért jól kell taktikázni a hetesekkel és a pontot érő lapokkal. Amennyiben döntetlen gyanúsan zajlik a lejátszás, törekedni kell az utolsó ütés megszerzésére és ezt a legbiztosabban VII lap betartásával érhetjük el. Fontos ilyenkor, hogy az utolsó előtti ütés elvitelét ellenfelünkre hagyjuk.

Memória játék kártyával

Sima memória játékot is játszhatunk kártyával. Kikeresünk ugyanolyan lapokat (párokat), és indulhat is a memória játék! Keverd meg a lapokat, majd rakd az asztalra lappal lefelé. Az első játékos felfordít két lapot. Ha egyformát tudott felfordítani, akkor megtarthatja, és felfordíthat újabb kettőt. Ezt folytathatja addig, amíg párt talál. Amint nem egyforma lapokat fordít fel, akkor fordítsa vissza, és jön a jövetkező játékos. Ha most kezditek a játékot, elegendő 8-9 pár. Később növelhetitek a párok számát, vagy ha többen játszátok.

Rikiki játékszabály

A játék célja: előre megtippelni, hogy egy-egy körben hány ütést tudunk megszerezni a kezünkben lévő lapok segítségével, majd azt teljesíteni.  A vállalt ütésszámot pontosan kell teljesíteni, a vállalásokat a viták elkerülése végett érdemes felírni. 
A játék szabályai rendkívül egyszerűek, színre színt kell rakni, ha nincs, bármilyen szín rakható, nem kötelező adut rakni (bár van ilyen változata is), így szabadulhatunk meg nagy értékű lapoktól is. A játéknak éppen a nem kötelező aduzás adja meg a szórakoztató voltát. Felül ütni sem kötelező. Az ütést a legnagyobb értékű lapot tett játékos viszi. 
Az osztó az első körben egy lapot oszt mindenkinek, majd minden további körben eggyel több lapot oszt ki, mint az azt megelőző körben, egészen addig amíg minden lap kiosztásra nem kerül (úgy, hogy mindenkinél azonos számú lap legyen). Ezután pedig egyel kevesebb lap kerül kiosztásra minden körben, addig, amíg végül újra egy lap lesz mindenkinél.
A kedvenc részem volt a játékban: amikor csak egy lap kerül kiosztásra (a játszma első és utolsó leosztása), a játékosok nem nézik meg a saját lapjaikat, hanem a homlokuk elé tartják, úgy hogy a többiek jól láthassák, de senki ne lássa a sajátját.
A téteket úgy tettük meg, hogy mindenki kirakta az asztalra az egyik öklét (ujjak becsukva), majd kiabáltuk, hogy "rikiki" és az ujjunkkal mutattuk a vállalt ütések számát.
A végén összeszámoljuk az ütések számát, és összevetjük a vállalásokkal. Pontozást is ki lehet találni, de anélkül is nagyon jó a játék.
 
Speed kártyajáték szabálya

Aki a pörgős, gyorsasági kártyajátékokat szereti, ne hagyja ki a Speed-et! Próbálj előbb megszabadulni a lapjaidtól! 

A lapokat a középen lévő kártyákra kell őrült gyorsasággal dobálnod: eggyel alacsonyabb vagy eggyel magasabb értékűnek kell lenniük ahhoz, hogy megszabadulhass tőlük.

Tehát a Speed kártyajáték játékszabálya részletesen:
Keverjük meg, majd felezzük el a kártyapaklit egyenlően a két játékos között. 
Mindkét játékos a kezébe veszi a pakliját úgy, hogy a lapok fejjel lefelé legyenek. Mindkét játékos kirak maga elé 4-4 lapot. Ezután 1-1 lapot a kirakott 4 lap fölé (ezt a két kártyát egymás mellé rakják ki), ez lesz a dobópakli.
A két kirakott kártyára kell elkezdeni rárakni a kártyákat (a 4 kirakott lap közül) úgy, hogy az eggyel nagyobb VAGY eggyel kisebb legyen. Például 2-esre rakhatunk 1-est és 3-ast is.
Az elénk kirakott 4 lapot mindig pótolni kell, hogy újra 4 legyen.
Ha egyik játékos sem tud rakni, ismét felcsapnak középre egy-egy lapot.
A játékosok egyszerre, egyidőben pakolgatnak, tehát aki gyorsabb, az nyer.
Ha a két kirakott kártya egyforma, és ezt az egyik játékos észreveszi, ha időben sikerül "Speed"-et (ejtsd szpíd) mondania, akkor a másik, lassabb játékos felveszi az összes addig lerakott lapot!
A játékot az nyeri, akinek előbb elfogy az összes lapja.

Kent kártyajáték játékszabálya

Négyen vagy hatan játszható, tetszőlegesen magyar vagy francia kártyával is.

Az idétlen titkos jelek vicces kártyajátéka! A játékosok párokat alkotnak, és előre megbeszélnek egy titkos jelet (például fülvakarás, vagy egyéb, ami nem egyértelműen észrevehető a többi játékos számára, akiknek rá kell jönnie majd a titkos jelre). Mindenki négy lapot kap, a cél, hogy négy egyforma lapot gyűjtsünk össze (van, aki csak két egyformával, vagyis párok gyűjtésével játsza). Ha már első osztás alkalmával három egyformát kapunk, amire azonban kicsi az esély, akkor a szabályok szerint be kell dobni, és újraosztani. A folytatásban az osztó 4 lapot rak az asztalra színnel felfelé, itt sorban mindenki cserélhet a neki kedvezőre, illetve trükközhet, hiszen innentől nyílt a játék, és az asztalra helyezett lapokat mindenki látja. Ha sikerül összegyűjteni a négy egyforma lapot, akkor le kell adni a titkos jelet csapattársunknak, akinek észre kell vennie, és bemondania a KENT-et, de csak mikor rákerül a sor (ezt is páran máshogy játszák, hogy rögtön a jel leadásakor kell KENT-et mondani, illetve lehet pár másodpercet várni). Ha az ellenfél kiszúrja a titkos jelet és eltalája hogy mi az, akkor megnyeri az egyforma kártyákat, ha tévedtek, akkor a KENT-et mondó játékos páré marad. Nagyon vicces játék, mi minden nyaralás alkalmával játszuk, ha vagyunk legalább négyen.
 

Marokkó játék kártyákkal

A játék lényege: terítsük szét az asztalon rendezetlen kupacba a lapokat, majd néhány darabból építsünk a halom tetejére egy kártyavárat. A feladat az, hogy szépen sorjában kihúzzuk az alul lévő lapokat anélkül, hogy a kártyavár összedőlne. Természetesen a legtöbb képeslap birtokosa nyer, ha a vár összedől, a játéknak vége!


Snapszer vagy 66

A Snapszli, Snapszer vagy 66 - Hatvanhat kártyajáték néven ismeretes. Könnyen megtanulható kártyajáték iskolás kortól nyugdíjas korig.
A Snapszert két játékos játékszabálya röviden, összesen 20 kártyával. Osztásnál a játékosok 5-5 kártyát kapnak kézhez. A maradék lapok képezik a talont, amely lefelé fordítva található az asztal szélén. A talon alján lévő utolsó, felütött lap jelöli az adu színét. A játék célja 66 pontot elérni, illetve az utolsó ütést elvinni. A nyertes pontszáma függ a vesztes pontértékeinek számától. Egy játszma Snapszert 7 játszmapontért játszanak. A játszmapontok kivonódnak, tehát, aki előszőr éri el a 0 pontot, az nyer, míg a vesztes rádlit kap.

Snapszer játékszabályokat 2 és több játékos részére itt találod >>>

Garbage kártyajáték

A Garbage francia kártyával játszható. A játékhoz min. 2 játékos szükséges. Az alapjátékhoz 52 kártyára van szükség, 2 játékoshoz, ha többen szeretnénk játszani plusz kártyákra van szükség.

A játék lényege, hogy te legyél az első, aki kirak egy 10-es sort a kártyáiból az ász kártyával kezdve (az ász az 1-es).

1. Osszunk 10 kártyát minden játékosnak.

A játékosok a 10 lefelé fordított kártyát maguk elő helyezik 2 db egymás alatti 5 kártyából álló sorba. Képzeletben megszámozzák a kártyákat 1-10-ig. A bal felső sor első kártyája az 1-es (ász), a második sor utolsó kártyája pedig a 10-es.

2. Az osztótól balra lévő játékos kezdi a kört, ő húz először az asztal közepén lévő húzópakliból.

3. Ha a húzó számos kártyát húz (A,2,3,4,5,6,7,8,9,10), pl. 8-ast, akkor a 8-as helyen lévő kártyáját kicseréli a 8-assal felfordítva. Ha az a kártya is szám, amivel kicserélte a 8-as helyen lévő kártyát, akkor azt is kicserélheti az adott helyen lévő kártyával.

Ezt addig folytathatjuk, míg olyan kártyát nem húzunk, ami már fel van fordítva, tehát már nem hiányzik a sorból, vagy ha dámát vagy bubit húzunk, azokat sem tudjuk beilleszteni a sorodba, így el kell dobni. Ebben az esetben a lapot a középen lévő dobópaklira rakjuk, és a másik játékos következik.

4. Ha királyt húzunk, az bármelyik helyre beilleszthető, úgy viselkedik mint egy Joker kártya.

5. Ha később húzunk egy olyan kártyát, amit korábban királlyal helyettesítettünk, akkor a királyt kicserélhetjük a számos kártyánkkal, és a király áthelyezhető máshova, ahonnan még hiányzik kártya a sorozatunkból.

A győztes:

Az a játékos nyer az első körben, aki kirakja az egész számsorozatot 1-10-ig.

Ha az egyik játékos készen van a 10-es sorral, a másiknak még van egy utolsó lehetősége, egy utolsó köre, hogy ő is végezzen a sorozattal, ha ez nem sikerül, az elsőként sort kirakó játékos nyeri az első fordulót.

Ha valakinek sikerült kiraknia a 10-es sorozatot, akkor neki a következő fordulóban már csak 9 kártyát kell kiraknia maga elé, és csak egy 9-es sorozatot kell összeállítania, míg azoknak, akiknek nem sikerült az első körben kirakni a 10-es sort, azoknak a következő körben is 10 kártyával kell játszaniuk.

Ha a lassabb játékosnak is sikerült a plusz egy körben kiraknia a 10-es sorozatát, akkor a következő fordulóban már ő is 9 kártyával játszhat.

A játék addig folytatódik, míg az egyik játékosnak csak egy kártyát, az ászt kell megtalálnia (tehát egy egy kártyából álló sorozatot kell összeraknia). Ha megtalálta, ő nyerte az egész játékot. Ha mindkét játékos az ászért küzd az utolsó körben, akkor az nyer, aki hamarabb megtalálja.

Egy angol nyelvű videót találsz a Garbage játékról itt:


Römi, kanaszta és póker játékszabályok hamarosan az oldalon!

Más játék ötletek kártyákkal: építhetsz még kártyából kártyavárat, próbálhatod ügyesen célba (kalapba dobni), stb. Jó játékot kíván az  OKOSJATEK.HU csapata!

Egyéb játékok nyaraláshoz ajánlatunkhoz kattints ide...

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével ( www.okosjatek.hu ) használják fel!

Nálunk kapható kártyajátékok, amiket tiszta szívvel ajánlunk, hogy nem csalódtok nyaralás alkalmával (sem):

 

Ha már unod az Uno kártyát cikkünkben hasonló, de szuper izgi kártyajátékok közül válogathatsz kedvedre >>> Uno-hoz hasonló kártyajátékok 

Társasjáték kölcsönzés >>> 

Társasjáték ajánló >>> 

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, kövess minket itt is:

       

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Kiemelt játékok