Termékek Menü
0

Előnyök

Akár 1 munkanapos kiszállítás
Minden vásárlásodhoz ajándék
 

A legjobb társasjátékok listája - Társasjáték ajánló

HOGYAN VÁLASSZUNK TÁRSASJÁTÉKOT? TÁRSASJÁTÉK AJÁNLÓ

1. rész: Magyar és külföldi díjas társasjátékok!       Legjobb társasjátékok webáruház, kattints >>>

2017-ben az Év Gyerek társasjátéka a legrangosabb nemzetközi (Spiel des Jahres) díjas játék az Ice Cool társasjáték lett!

Az Ice Cool 6 éven felüli gyerekek számára készült társasjáték, mely azonban felnőtteknek is remek szórakozást nyújt. 2–4 játékos szükséges hozzá, a játékidő kb. fél óra. Ice Cool társasjáték rendelés, vásárlás >>>
A Brain Games nevezetű játékkiadó június 3-án, a 2016-os Nagy-Britanniai Játékexpón mutatta be Ice Cool elnevezésű játékát – az első olyan játékot, melynek figurái pöccintésre pörögnek és ugranak. Különlegességének is köszönheti a játék, hogy elnyerhette 2017-ben a legjobb gyerekeknek készült társasjáték díját.

Szülőként bizony felelősséget jelent a megfelelő játék kiválasztása. Biztosan átélted már azt, hogy beléptél egy játékboltba, és csak megriadtál a választéktól, nehéz eligazodni, kiválasztani a megfelelő játékot. Felmerült benned a kérdés: Milyen társasjátékot vegyek? Melyik lehet a jó társasjáték? Hogyan tudom megtalálni a legjobb játékok-at? Az Okosjáték Boltban segítenek, de ha a szakértő zsűrire támaszkodnál, és díjnyertes társasok közül választanál, akkor olvasd el cikkünket.

2016-ban az év legjobb gyermek társasjátéka a Stone Age Junior lett. Ez a "Kőkorszaki" társasjáték a világsikerű, nagyobbaknak készült, Stone Age családi társasjáték egyszerűbb, gyerekeknek készült változata.

2016-ban az év legjobb játéka, Spiel des Jahres díjat a Codenames (Fedőnevek) játék nyerte. A Fedőnevek egy csapatban játszható (legalábbis így a legélvezetesebb) játék. A legjobb party játékok között szerepel. Valójában az ügyes fogalmazás játéka. Külsőre nem kapott meg a játék, de amikor kipróbáltuk, és rájöttünk, hogyan érdemes játszani, nem tudtuk abbahagyni!

2015-ben a legjobb társasjáték kinevezést, a neves Spiel des Jahres díjat a Colt Express társasjáték nyerte el. A játéknak egyedi, 3 dimenziós megjelenése van. Különleges western, cowboyos hangulata. A játék maga pedig valóban izgalmas, szórakoztató! Itt megvásárolhatod >>>

A legjobb gyerek társasjáték díját pedig 2015-ben a Spinderella kapta meg. Ha ki szeretnéd próbálni a 2015-ös díjnyertes társasjátékokat, vagy több információt szeretnél róluk, gyere el az Okosjáték játékboltba! Budapest, 1163 Veres Péter út 99. Spinderella társasjáték online megvásárolható itt >>>


 

Spiel des jahres díjas játékok a korábbi években: 

Év

Társasjáték

Esélyes volt

Gyerekjáték

 2016

Codenames "Fedőnevek"

Imhotep, Karuba

Leo, Mmm!

Stone Age Junior

2015

Colt Express

Firkaland, Patchwork, Cacao

Spinderella

2014

Camel Up

Concept, Splendor, Love letter

Geister, Geister Schatzsuchmeister

2013

Hanabi

Augustus, Escape, Qwixx

Elvarázsolt torony

2012

Kingdom Bulider

Nem kaphatóak Mo-on

Nem kapható

2010

Dixit

 

Korábbi évek nyertes társasjátékai:

Dominion, Keltis, Zooloretto, Niagara, Ticket to ride, Alhambra, Catan, Carcassone, Scotland Yard

Korábbi évek nyertes gyerek társasjátékai:

Elvarázsolt labirintus, Szellemlépcső, Haba Diego Drachenzahn, Villa Paletti, Rettegett Richárd

Magyar társasjáték díjasok:  

2015 Nyertes: Colt Express

Esélyesek voltak: Pandemic, PatchworkSplendor

2014 Nyertes: Kis herceg

Esélyesek: Elfenland, Escape, Superfarmer Ranch

2013 Nyertes: Santiago de Cuba

Esélyesek: 7 Csoda, Fresco, Királyságok, Ticket to ride

2012 Nyertes: Mamutvadász

Esélyesek: Aranyváros, Qwirkle, Samarkand

2011 Nyertes: Finca

Esélyesek: Bumeráng, Keltis, Tobago

2010 Nyertes: Dixit

Esélyesek: Aquaretto, Marrakech, Ticket to Ride

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legjobb társasjátékokat több szempontból: közönség díjas, magyar és külföldi szakmai díjnyertes, legjobb értékelést kapott, legtöbbet vásárolt társasjátékokat gyűjtöttünk össze és hozzátettük a mi kedvenc társasjátékainkat:

Legjobb társasjátékok 5 éves kor alatti gyerekeknek, kattints a képre ha további információt szeretnél:

Ajánlott társasjátékaink 5-8 éves kor között, könnyedebb-vicceset, vagy gondolkodósat keresel? Kattints a megfelelő képre:
     

8 éves kortól ajánlott, díjnyertes vagy közönség kedvenc társasjátékok:
    

Tiniknek, felnőtteknek ajánlott legjobb társasjátékok, kattints a képre:

Vannak szülők, akiknek pontos elképzelésük van, hogy mit szeretnének, milyen játékot keresnek.
A legtöbb szülő nem szakértő (és ezt nem is lehet elvárni), nem feltétlenül tudja, hogy mely korban mely játékok a legmegfelelőbbek. Kiindulási pontként szolgálhat, hogy ismerősöknek melyek a kedvenc társasjátékai.

Összegyűjtöttünk egy-két szakmai és közönség díjas játékot segítségül.

A Magyar Társasjátékdíjat a Magyar Társasjátékos Egyesület alapította 2010-ben.  A Magyar Társasjátékdíj elsősorban a családi társasjáték kategóriában kívánja díjjal jutalmazni a játékokat.
A díj kimondott célja, hogy a díjazott játékok ne igényeljenek komoly játékosi tapasztalatot, emellett alkalmasak legyenek családi körben való játékra, és lehetőleg 2-3 generáció különböző képviselőjének is szórakozást nyújtsanak. 
2010-es év győztes társasjátéka a Dixit volt. 2011-ben ezt a címet a Finca társasjáték nyerte el. 2012-ben pedig a Mamutvadászt találta legjobbnak a zsűri. További „dobogós" társasjátékok: Qwirkle, Samarkand, Aranyváros, Bumeráng, Keltis, Tobago, Aquaretto, Marrakech, Ticket to Ride társasjátékok.

2013-ban a 10 legjobb játék közé be lett választva többek között: 7 Csoda, Csótánypóker, Dino Park, Fresco, Idővonal társasjátékok. A legjobb 4 közé pedig 7 csoda, Fresco, Királyságok és Santiago de Cuba társasjátékok kerültek. A győztes 2013-ban ez utóbbi, vagyis a Santiago de Cuba társasjáték lett.

2014-ben a Magyar Társasjáték díjasok közé bekerült a Kis herceg társasjáték, Elfendland, Escape, Szuperfarmer RANCH társasjáték. A Díjnyertes pedig a Kis herceg társasjáték lett!

A Spiel des Jahres a legnevesebb nemzetközi díj. 1979 óta minden évben a legjobb családi játékot emeli ki. 2001 óta a gyerekjátékoknak is van külön Év gyerekjátéka díja, 2011-től pedig létezik a "Kennerspiel des Jahres" díj, vagyis a Gémer Év Játéka, ami már a gyakorlottabb, profi játékosoknak szóló játékokat jutalmazza.

Számos nemzetközi játékdíj (Parents Choice, Major Fun Award, ITSA good toy, Dr. Toy, stb.) létezik még, melyeket itt most nem sorolunk fel, inkább felsoroljuk a játékokat lásd lentebb. A díjazott játékok közül azokból válogattunk, ahol nem az innovációt, nem a külső megjelenést, hanem a játék élvezhetőségét, fejlesztő hatását díjazták.

Külföldön díjat nyert játékok: Spiel des Jahres díjat a családi társasjátékok közül 2014-ben a Camel Up vitte el. Esélyes volt még mellette a Concept és a Splendor. Gyermek társasjáték kategóriájának legjobb játéka 2014-ben a Rettegett Richárd  (Richard Ritterschlag) lett a HABA-tól, 2013-ban pedig az Elvarázsolt torony társasjáték lett. Korábbi évek és egyéb külföndön díjat nyert játékok: Aranyásók kártyajáték, Carcassone társasjáték, Camelot Junior (Smart Games), Rush Hour csúcsforgalom (ThinkFun), Qwirkle, Ticket to Ride, Sztorikocka, Zooloretto és kisebbeknek a nagysikerű Zingo társasjáték és még sok játék amit megtalálsz az Okosjáték Játékboltban.

2. rész: Ajánlás a legjobb agyaktól? - Mensa HungarIQa 

Kitől fogadnál el tanácsot, ha társasjátékot keresel? Esetleg az ország legjobb elméit tömörítő Mensa HungarIQa tagjaitól?

   

A Mensa HungarIQa Egyesület tagjai elsősorban kiemelkedő intelligenciájukról ismertek, de sokan nem tudják, hogy a tagok nem lexikonok fölött gubbasztó elvont tudósfigurák, hanem egyik legfőbb jellemzőjük, hogy mindennél jobban szeretnek játszani!

A Mensa HungarIQa Egyesület 2009 óta minden év őszén-telén megrendezi a Mensa Társasjátékversenyt. Itt nem a játékosok, hanem a játékok versengenek a győztes címért. Legfőbb céljuk, hogy tenni tudjanak a magyarországi társasjáték-kultúra fejlődéséért, és segíteni a vásárlóknak a döntésben. A nevezés kritériuma, hogy a játék teljes egészében hazai fejlesztésű, vagy magyar kiadású legyen. A verseny az amerikai Mensa Selecthez hasonlóan zajlik: akár több díjazott is lehet kategóriákként, a Mensa Társasjátékdíjat elnyert játékok pedig matricát kapnak.

A játékok 3 kategóriában indulnak: logikai, családi és stratégiai. A választásnál szempont a játékélmény, az újrajátszhatóság, a kivitelezés és a játékidő. A családi játékoknál azt is nézik, hogy mekkora szerep jut a szerencsének, amely segíthet kiegyenlíteni a szülők és a gyerekek közötti tudásbeli különbségeket. A logikai és stratégiai játékok esetében ezzel szemben az jelenti az előnyt, ha valóban a tudás győzedelmeskedik a játék során.

2011-től a játékok versenye kiegészül egy nyílt társasjáték fesztivállal, melynek célja a játékok minél szélesebb körű népszerűsítése. Így 2011-től már nemcsak a társasjátékok, hanem a játékosok is összemérhetik tudásukat.

A Mensa Társasjátékdíjat 2009 óta ítélik oda a szerintük legjobb, magyarul megjelent játékoknak.

Az eddigi versenyek díjazottjai a következők:
2009: Callisto, Deo Gratia, Dominion, Tutela.
2010: CubiCup, Kamisado.
2011: 7 Csoda, Bumeráng, Coyote, Repello.
2012: Idővonal, Királyságok, PanicLab, Swish.
2013: Escape, Dragons, Elfenland, Inkognito a Piatniktól, különböző kategóriákban.
2014: Camel Up, Concept, Építőmesterek, Puerto Rico
2015: Titkos Ügynök, Colt Express, Evolúció, Patchwork

Mi is teszteltünk és kipróbáltunk nagyon sok társasjátékot. Végigböngésztünk sok külföldi és magyar társasjáték fórumot (Board Game Geek, nagyobb társasjáték webáruházakban látható megosztott vevői vélemények, stb.), társasjáték klubos oldalak véleményeit. Saját tapasztalatunk alapján, vevői visszajelzések alapján, társasjáték klubok kedvenc játéklistái alapján összeállítottunk egy listát a legjobb társasjátékokról:

Tehát a lista korosztályonként 2014-ben:

5 éves kor alatt:
Ki nevet a végén, Fekete Péter, Lotti Karotti, Zingo (ThinkFun), Csigafutam, Bogyó Babóca úton az óvodába, Bogyó Babóca memóriaforgó, 4 első társasjátékom, Gyümölcsöskert (HABA), 2 éveseknek Első gyümölcsöskert (HABA), Csupa Csupasz tyúkeszű, Bevásárló lista (Shopping List) Orchard Toystól, vagy Bolondos szakácsok szintén Orchard Toys, Buszmegáló  társasjáték (Bus Stop) Orchard Toystól, MAX a macska kooperatív társasjáték, Nino Conillo nyuszis kooperatív társasjáték (ritkán kapható), Ludanimo a Djecotól, vagy Csillagkaland a Marbushkától

5-8 éves kor között:
Szellemlépcső, Elvarázsolt torony, UNO vagy SOLO kártyajáték, Connect4 (amőba), Activity gyerekeknek vagy Activity junior, Qwirkle, Torpedó, Sequence for kids, Bla Bla Bla társasjáték a Djecotól (ezt mi vettük a listára), Hedbanz, Dobble kártyajáték, Catan junior társasjáték, Halli Galli junior, Tick tack bumm junior, Jenga, Coloretto kártyajáték, fiúknak Monza (HABA), lányoknak Appaloosa (Piatnik) vagy "Az én pónim" lovas társasjátékok, Monstermania társasjáték, 7 éves kortól Szuper Farmer és Rolit társasjátékok, Geistes Blitz (Ghos Blitz), Slammers, Candy (Cukorkák) társasjáték a Beleductól vagy Figurix vagy Hit the Hat, Robot teknősök ThinkFun, Charm más néven "Bűbáj" társasjáték Marbushka

8 éves kor felett és felnőtt:
Aranyásók kártyajáték, 7 wonders, Pandemic, Ticket to Ride, Dixit, Concept társasjáték, Bang, Sequence, Puerto Rico, Idővonal, Dominion, Yahtzee (nálunk kapható a Yahtzeehoz hasonló játék: Flash kockajáték), Rizikó, Tabu, Escape, Catan telepesei, felnőtt Activity, Nincs kegyelem kártyajáték, Level8 kártyajáték, Golden Horn, Panic Lab, Gloobz társasjáték, Vigyázz6 kártyajáték, Sztorikocka, Digit kártyajáték, Csótánypóker kártyajáték, Qwirkle, Santiago de Cuba, Mesterlogika, Augustus, Carcassone, Scrabble, Tobago, Monopoly, Hotel társasjáték, Gazdálkodj okosan, Twister, Rummikub, Jungle Speed, SET kártyajáték, Munchkin, Scotland Yard (régi Police játék kiadása Ravensburgertől), Bohnanza kártyajáték, Citadella, Keltis társasjáték, Wizard kártyajáték, Wazabi, 8 perces birodalom, Alhambra, Smallworld, Wazabi társasjáték, Love letter kártyajáték, Stratego.

Régi, "ősi" hagyományos társasjátékok, örök kedvencek:
Sakk, Backgammon, Dáma, Malom társasjátékok, kínai sakk. Go, Mancala vagy más néven Kalaha társasjáték, kártyajátékok mint: kanaszta, römi, póker, stb.

Magyarországon a cikk írásakor (magyar nyelven) még nem kapható:
Apples to apples, Boggle, Time's up, PIT, Say Anything, Candy Land (helyette van hasonló: Little Circuit színlépegető társas a Djecotól vagy a Ludanimo szintén Djeco, illetve a Csillagkaland Marbushkától), Formula D, Forbidden Desert, Blokus társasjáték, Élet játéka társasjáték, Kingdom Builder, Metro társasjáték, Ne ébreszd fel a papát, Trivial Pursuit, Stone Age, Love letter, King of Tokyo, Splendor, Takenoko, Power Grid.

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel! Lásd Szerzői Jogi Nyilatkozatot!

A MENSA TÁRSASJÁTÉKVERSENY GYŐZTES JÁTÉKAINAK, ILLETVE A MAGYAR TÁRSASJÁTÉK VERSENY DÍJAZOTT JÁTÉKAINAK TÖBBSÉGE AZ OKOSJÁTÉK WEBÁRUHÁZBAN (IS) KAPHATÓ:

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek