Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Szabadtéri ügyességi játékok

Minden szülő tudja, hogy a szabadban töltött játék a lehető legjobb a gyermekének, mégis manapság a gyerekeket egyre nehezebb rávenni arra, hogy otthagyják a tévét, számítógépet, kütyüket és kimenjenek a szabad levegőre, kertbe.

Sokszor a válasz a gyerektől: „unatkozom, mit csináljak kint”? Segítünk ezzel az összeállítással, amit a gyerekek a legjobban szeretnek csinálni a szabadban.


1. Labdás ügyességi játékok:


A párok egymásnak dobálják a labdát (kettőt egyszerre, mindkét játékosnál van egy labda). Sikeres dobás után, mindketten egy lépést hátralépnek.
Párok egymásnak dobják a labdát, de mindig valami különleges módon: pl. háttal, vagy egyik láb alatt, stb. Ki tud érdekesebb feladatot kitalálni?
Lerakjuk a labdát a földre, onnan próbáljuk felhozni pattogni úgy, hogy csak ütögetjük ütemesen.
Falnak dobjuk a labdát, tapsolunk egyet mielőtt a falról visszapattanó labdát elkapjuk. Ha sikerült, kettőt tapsolunk és így tovább...
Falnak dobjuk a labdát, fordulunk egyet (egy teljes kört a saját tengelyünk körül) mielőtt a falról visszapattanó labdát elkapjuk.

2. Gumizás

Vegyél egy kb. 3 méter hosszú nadrággumit, kösd össze egyik felénél. Három ember, vagy egy ember és két szék kell hozzá :-)
Gumizáshoz gumi vásárlása és leírás hozzá itt: Gumizás játék

3. Ütős labdajátékok

Kedvenc ütös labdajátékok: utcai hoki, óriás tollas, vagy "sima" tollaslabda, csúzli tollas, lengőtenisz.
Nézz körbe és válassz az Okosjáték webáruházban:

4. Ugróiskola

Rajzolj a földre három kockát egymás után, melybe belefér (mindkét) lábad. Rajzolj utána kettőt, majd egyet és újra kettőt. Másfajta eloszlással is rajzolhatsz ugróiskolát.
Fogj egy kisebb kavicsot. A játékos ezt a kavicsot először bedobja az első négyzetbe, majd féllábbal utána ugrik. Felveszi a követ, vigyázva, hogy másik lába ne érjen a földre és a második négyzetbe dobja, majd utánaugrik fél lábon, és így tovább. A kettős négyzetbe mindkét terpesztett lábával egyszerre kell ugrani, az utolsó előtti négyzetet viszont ki kell hagyni. Ha a végére ért, ugrásból meg kell fordulnia és most már kavics dobása nélkül visszafelé is végig kell ugrálni a mezőket. Ha nem a megfelelő négyzetbe sikerül dobni a követ vagy ugrás közben leér a lába, vagy a vonalra lép illetve az utolsó előtti négyzetet bármilyen módon megsérti, kiáll, és a következő játékos jön. A tiltott mező neve pokol. A játékot nehezíteni lehet, ha az első sikeres teljesítés után keresztbe tett lábbal vagy guggolva kell végigugrálni a pályát.

5. Papírsárkány eregetés

Otthon is készíthetünk papírsárkányt például már nem használt nejlonzacskóból, vagy megmaradt csomagolópapírból. Az ábra szerint rögzítsünk cellux segítségével, vagy csomóval az ábrán látható módon a rombuszra vágott nejlonra (vagy csomagolópapírra) két pálcát. Ha hajlítható a pálca vagy vékony faág, akkor a második ábra szerinti papírsárkányt is el tudjuk készíteni. A vékony kék vonal jelzi, hogy hova kössük a zsinórt.

Ha nem szeretnél bajlódni az elkészítésével, papírsárkányt találsz a kerti játékok között itt >>>

6. Rakéta kilövés

Rakéta kilövős játék és egyéb kerti játékok itt: szabadtéri játékok, kattints ide...

7. Bunker építés
Bunkert építhetünk óriási papírdobozokból, vagy fára akasztott hullahopp karikára rakható takarókból / lepedőkből.

8. Buborékfújás

Kipróbált, valóban működő óriás buborékfújót itt találsz >>>

9. Homokozás

Amikor a baba már stabilan ül, tehát nagyjából 6-8 hónapos kortól, elkezdődhet a homokozó felfedezése.
A homokozóban való játék során fejlődik a kreativitás, az asszociációs készség; a lapát és a formák használata pedig a manipulálás, a finom mozgás, a szem-kéz koordináció területén jelent fejlődési lehetőséget. A homok ráadásul különleges anyag, újfajta anyagminőség a kicsik számára, ami nem csak izgalmas élményt jelent, de a homokozás során az egyik legalapvetőbb észlelési forma, a tapintás is fejlődik, ami az artikuláció fejlődésétől kezdve a ceruzahasználatig sok területre befolyással van.


Megtapasztalható a kézzel formázás, a tapintás öröme. Megfigyelhető a száraz és nedves anyag tulajdonságainak különbözősége: szórhatóság, tapadás… Remek alkalom az együtt-tevékenykedésre, a szocializáláshoz jó "eszköz". A játszótér és homokozóban kezdődik más gyermekekkel való találkozás, velük való viselkedési formák megismerése és elsajátítása.


Homokozás közben a gyerek bőre - egyik fontos érzékszerve - is rengeteg ingert kap: milyen a homok hőfoka, szemcsemérete, állaga.
Különböző fajtájú és méretű műanyag flakonokból új homokozó játékokat készíthetünk a megunt játékok mellé.
Botokat, faleveleket, színes kavicsokat használhatunk zászló, kapu gyanánt.

Fagyis, muffinos homokozóforma >>

Dínós homokozóforma fiúknak >>

10. Bogár gyűjtés, bogár vizsgálat


Nagyító vagy bogárvizsgáló segítségével természetes környezetben figyelhetik meg a gyerekek a lepkék, katicák, csigák, szöcskék, tücskök, hernyók, giliszták élőhelyét és tulajdonságait.
Szuper bogárvizsgáló kerti  játékokat, lepkefogót itt találsz a szabadtéri játékok között >>>

11. Lenyomat készítés


Készíthetünk napfény lenyomatot papíron, vagy préselhetünk növényeket, melyeket megvásárolhatsz itt a szabadtéri játékok között >>>

12. Célbadobós játékok

A célbadobós játék mindig nagy siker: leüthetünk labdákkal konzervdobozokat, sörös flakonokat, vagy beletalálhatunk zoknival, kis labdával vödrökbe, kosárba is.

Célbadobó játék puhább anyagból, gyerekeknek >>

13. Hintázás

A hintázásnak rengeteg pozitív hatása van. Hintázás közben fejlődik az egyensúlyérzék, megnyugtat, remek testedzés, és még a kézügyességet is fejleszti.

A hintázás pozitív lelki hatásai egyértelműen az anyaméhben töltött időszakból erednek, hiszen az első és meghatározó élményünk az anyaméhben megélt folytonos ringatózás. A ringatás, hintázás az anyaméhen kívül is a biztonság érzetét idézi fel bennünk, megnyugtat, kikapcsol.

Ha tehetjük, hintázzunk minél többet.

Színes hinta gyerekeknek >>

Körlap hinta, vagy pizzahinta >>

A hintázás pozitív hatásairól bővebben itt olvashatsz >>

14. Ugráló kötelezés

Az ugráló kötelezés kiválóan fejleszti a koordinációs képességet és a ritmusérzéket és szinte az összes izomcsoportot megmozgatja, ezen kívül szuper kikapcsolódás. Többen is csinálhatjuk egyszerre, akár zenére is.

15. Hipi-hopi

Ha még nem ismernéd, a hipi-hopi egy lábra rögzíthető kötél, amelynek végén egy kis labda található. Az egyik lábaddal pörgeted a kötelet a labdával, a másikkal pedig átugrod azt.

Kiváló mozgáskoordinációt fejlesztő játék.

Otthon is könnyen elkészíthető.

De akár itt is meg tudod rendelni >>

16. Lengő tenisz

A twistball  vagy lengőtenisz lényege, hogy a póznáról lógó labdát kell teniszütőkkel adogatni, a labda a zsinórnak köszönhetően körbeforog, így akár a különböző adogatásokat is lehet gyakorolni.

Akár páros meccseket is lehet vívni.

A játék gyors reakciót igényel, fejleszti a koordinációt és a koncentrációt is.

Lengőtenisz >>

17. Kubb (viking sakk) vagy Mölkky kerti ügyességi fajátékok

A kubb, vagy ahogy még ismerik, a vikingsakk egy a távoli múltba visszanyúló játék. Sokan az elnevezés alapján úgy vélik, hogy talán a vikingek egyik ősi játékáról van szó, de konkrét bizonyítékokat még nem találtak erre. Egy bizonyos: a játék őshazája Skandinávia, és hagyományosan a Svédországhoz tartozó Gotland szigetén rendezik meg minden évben a világbajnokságot.

A játék, amelyet mára már méltán nevezhetünk sportnak, népszerűsége az utóbbi években folyamatosan növekszik, köszönhetően a fordulatos meneteket biztosító szabályoknak.

A Kubb játékot kettő, de akár 12 személy is játszhatja.


Szükséges hozzá a játékon kívül viszonylag egyenletes, lehetőleg 8 x 5 méteres (füves) terület.
A cél, hogy ledöntsük az ellenfél kubbjait, majd pedig (csak a legvégén!) a királyt is.

Szuper játék szülinapi partikra, családi, baráti összejövetelekre, mert akár 12-en is játszható.

18. Teke vagy lengőteke

A tekét mindenki ismeri. A játék lényege, hogy egy labdával egyszerre minél több bábut borítsunk el.

A legkisebbek számára is élvezetes lehet ez a játék ezzel az egeres tekekészlettel!

A hat színes tekebábu bárhol könnyen felállítható, játszhatunk vele a kertben, vagy a szobában.  

Ügyességi fajáték, a szem-kéz koordináció fejlesztéséhez.

A gyerekek játék közben ügyesednek, fejlődnek. 

A lengőteke is hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy tekebábukat egy zsinóron lógó labdával próbáljuk ledönteni.

19. Kincskeresés

Készíts kincskereső játékot otthon a gyerekeknek!

Akár a szülinapi partin is játszhatjátok, több gyerekkel még izgalmasabb.

Ennek a játéknak az egyszerűbb változata, amit már a legkisebbek is tudnak játszani, amikor az udvaron, homokozóban, játszótéren elrejtünk apró tárgyakat, vagy édességeket (nyalóka, csoki, kis műanyag figurák, autók, plüss játékok) és ezeket kell a gyerekeknek megtalálniuk.

Nagyobbaknak már készíthettek egy térképet, vagy egy rejtélyes feladványt (képrejtvény, keresztrejtvény, találós kérdés), ami alapján el kell jutniuk egy kincslelő helyszínre. Ott aztán egy újabb feladvány várja őket, ami egy újabb helyszínre vezet, a végén pedig várja őket a kincs.

20. Akadálypálya

Építsetek akadálypályát otthon!

Ötletek:

Van fonal? Akkor feszítsétek ki a mászóka, a csúszda, a hintaágy vagy bármilyen más kerti bútorok közé, és már készen is van az akadálypálya.

Nehezítés: Menj úgy végig az akadálypályán, hogy nem érsz hozzá a kötélhez.

Kellékek: székek, kötelek, párnák.

Feladat: át kell mászni székek alatt, asztal alatt, át kell kúszni egy-egy hol magasabban, hol alacsonyabban kifeszített madzag alatt, párnákból épített alagúton, vagy át kell kelni a patakba dobott köveken (megfelelően elhelyezett papírlapok vagy kendők).

Nehezítés: a kezében tartson valamit a gyermek (labda, lufi, plüssállat, pohár víz), aminek nem szabad leesnie, kiömölnie.
Versenyezhetünk az idővel, vagy egymással, akár csapatban.

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek