Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Termékek Menü

A hintázás 5 pozitív hatása

A játék, amit sosem lehet megunni. Eltelhet 100 év, születhet 1000 új játék, de a hinta örök kedvenc marad minden gyerek számára. Sőt, nem csak a gyerekek számára. Felnőttként is nyugalommal tölt el, ha ringatózunk, gondoljunk csak a hintaágyban való üldögélésre. Tudjátok, hogy miért? A cikk végén kiderül!

A hintázás 5 pozitív hatása:

1. Fejlődik az egyensúlyérzék.  A hintázás ugyanis folytonos egyensúlykeresésből áll, bizonyos izmok megfeszítéséből és ezzel egy időben más izmok lazításából. A hintázásnak köszönhetően fejlődik az egyensúlyérzék, a térérzékelés, a ritmusérzék, és a mozgáskoordináció is.

2. Írás, olvasási készség fejlődése. Kutatások alátámasztják, hogy aki kisgyermekkorban sokat hintázik, az könnyebben tanul meg írni és olvasni. Ennek oka, hogy a hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatokat, és a gyermek koordinációja mellett a gondolkodási képességeit is fejleszti.

3. Csak nyugodtan! A hintázás, mint ritmikus mozgás segít a szorongások, félelmek, és a feszültségek leküzdésében, aminek köszönhetően a gyerekek hintázás közben megnyugszanak.

4. Testedzés. A hintázás kiváló testedzés is, hiszen miközben hajtjuk magunkat, a teljes test szinte összes izma fejlődik, emellett a gyermek megtanulja koordinálni izommunkáját.

5. Kézügyesség. A sokat hintázó gyerekek kézügyessége fejlettebb, az ábrázolótevékenységekben magasabb szinten állnak, mint nem hintázó társaik. Ez ugyancsak a két agyfélteke közötti erős kapcsolatnak köszönhető.

Honnan erednek a ringatózás pozitív hatásai?

A hintázás pozitív lelki hatásai egyértelműen az anyaméhben töltött időszakból erednek, hiszen az első és meghatározó élményünk az anyaméhben megélt folytonos ringatózás. A ringatás, hintázás az anyaméhen kívül is a biztonság érzetét idézi fel bennünk, megnyugtat, kikapcsol. Gyerekek esetében ez teljesen egyértelmű, de akár felnőtteknél is megfigyelhető, hogy valamilyen lelki probléma esetén a belső feszültséget ringatózással enyhítik. Ennek enyhébb változata, de szintén feszültségenyhítő hatású, amikor a keresztbe vetett lábunkat ringatjuk.

Ebből is látszik, hogy a hinta a legegyszerűbb fejlesztő játékok egyike, amellett, hogy szórakoztató és megnyugtat, számos pozitív hatása van. Hintázzatok minél többet otthon, az oviban/iskolában és a játszótéren! Még nincs hintátok otthon? Vagy a gyermek éppen kinőtte? Nézz körül nálunk!

Forrás: hintazz.hu

life.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek