Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Matatófal

Mi az a matatófal, vagy matató tábla? Mire jó a matatófal?    
Fejleszti a legkisebbek finommotoros képességeit, miközben egy "lebilincselő" játék babáknak és bölcsiseknek, de még óvodásoknak is.                                  
Matatófal készen megvásárolható itt, kattints ide >>>

Mit rakjunk a matató táblára, ha magunk szeretnénk elkészíteni?
Rakhatunk pici, különböző irányba nyitható ajtócskákat, amik mögé képeket helyezünk el. Babáknak pörgethető kerekeket, mozgó,  mozgatható tárgyakat, a legkisebbek figyelmét először ezek kötik le. Később mindenekelőtt zárakat, mert a kisgyerekek ezt élvezik a legjobban. Nagyobb gyerekeknek ne hagyjuk ki a kulccszal nyitható zárat. A kulcsot érdemes lánccal vagy kötéllel odaerősíteni (ne legyen a lánc vagy kötél hosszú!), hogy ne vesszen el. Szintén nagyobbaknak jó ötlet a karabíner, lakat kulccsal.


Kép forrása: http://www.marymakesgood.com/

Különböző tapintású anyagokat is szoktak a matatótáblára helyezni. Gombbal nyitható anyagot, zippzárat, tépőzárat, akár cipőfűzés gyakorlásához is felrakhatunk ügyesítő „játékokat”.
További ötletek: mozgatható kilincs, kopogtató (csak bírjuk majd elviselni), biciklicsengő, villanykapcsoló, övcsat, vagy egy régi szandál és annak a csatjával lehet játszani, retesz, rigli, kallantyú, babatükör, rajztábla, stb. Különlegességek: napelemes számológép, távirányító, tárgy fölé mozgatható nagyító.

Mi legyen a matatófal alapja, amire a tárgyakat felrakjuk?
OSB lapot vagy „rétegelt lemezt” érdemes szerezni, ha vastagabb, annál jobb. Mi kb. 2cm vastag lapot használtunk. Ne legyen szálkás a lap, nehogy megsértse a pici kezét! Ha kisebb matatótáblát akarsz készíteni, jó lehet egy vágódeszka is.
Fontos! A matató táblára az „alkatrészeket” nagyon erősen fúrjuk fel. Legyen vastagabb a tábla, hogy mélyebbre tudjuk helyezni a csavarokat, erősebben megtartsa a később, gyerekek által erősen igénybe vett tárgyakat. Ha nem falra rakod fel, akkor vigyázni kell, nehogy a kigyerek magára rántsa a matató táblát! Figyeljünk a rögzítésre!

Hol szerezzük be a hozzávalókat?
Nagyobb barkácsboltokban nyugodtan lehet válogatni, nekünk a helyi kis barkácsboltos segített ötleteket adni, árban is nagyon kedvező volt.
Ügyesebb apukák a tábla helyett dobozt is készíthetnek, amelynek az oldalain különböző zárak vannak.

Ha nem szeretnél vesződni, matatófalat vagy matató táblát, dobozt  itt is megvásárolhatod, kattints ide >>>

Címkék: matató tábla, matatótábla, matató fal, matatófal, matatófal kicsiknek, matatófal gyerekeknek, matató tábla babáknak, matató tábla gyerekeknek

Matatófal, matató tábla és matató doboz, vagy kulcsos játékok:

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek