Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Termékek Menü

Óvodai beszoktatás

Óvodai beszoktatás

Az óvoda megkezdése, az óvodai beszoktatás nagyon nehéz pont, mind a gyerek, mind a szülő életében, hiszen három éven át szinte minden egyes percet együtt töltenek, és az óvoda megkezdésével elkezdődik a gyermek elválása. Nem egyedi eset, hogy az első óvodai napokon a gyerek a csoportszobában, a szülő pedig az óvoda előtt vagy az autóban sír. Könnyebb a helyzete azon anyukáknak, akiknek gyermeke már bölcsödébe is járt óvoda előtt, mert a bölcsiben a gyerek megtapasztalja milyen a társai közt lenni, milyen külön tölteni néhány órát, vagy egy fél napot a szülőtől, így az óvoda megkezdése számára már nem olyan nehéz feladat.

8 tipp, hogy könnyebb legyen az óvodai beszoktatás:

Az óvodai beszoktatás időszaka mindig nehéz, főleg azért mert a gyermek kiszakad az otthoni, már jól ismert környezetből, és egy új, idegen helyen találja magát, ami félelmet kelt benne, és nem érzi magát biztonságban, de mint szülő segíthetünk neki, és magunknak is, hogy könnyebb legyen a beszokás és az elválás.

  1. Még az óvoda megkezdése előtt otthon kezdjünk el kialakítani az óvodához hasonló napirendet, hogy megszokja a gyermek.  Mint például: ebéd utáni mese, utána alvás, korai lefekvés este.
  2. Már a beszoktatás megkezdése előtt 1-2 hónappal kezdjünk el beszélni a gyereknek az óvodáról. Mondjuk el, hogy milyen lesz, miket fognak játszani, lelkesedjünk, hogy „Most már ő is óvodás lesz!” Esetleg olvassunk óvodáról szóló meséket.
  3. Sétáljatok el az óvoda felé, ahova járni fog, és nézzétek meg az udvaron játszó gyerekeket, hogy megismerhesse az épületet és lássa, hogy nincs mitől félnie.
  4. Csak kis lépésekkel haladjunk a beszoktatással, ha azt látjuk, hogy gyermekünknek erre van szüksége. Eleinte töltsünk vele több időt az óvodában, az óvodánként változó, hogy mennyi időt szánnak a beszoktatásra. Van ahol akár heteket és van ahol csak néhány napot. Egyre csökkentsük a bent töltött időt, és ha úgy látjuk, hogy már boldogul a gyermek nélkülünk is, és biztonságban érzi magát, akkor megpróbálkozhatunk a bent alvással is.
  5. Mikor az óvodában elbúcsúzunk a gyerektől, legyünk határozottak! Ne legyen hosszú a búcsú, nehogy úgy érezze, hogy hosszabb időre válunk el, a rövid búcsú azt sugallja, hogy nemsokára találkoztok. Ha szülőként halljátok, hogy a gyerek sír, miután bement, ne forduljatok vissza megvigasztalni, bármilyen nehéz is.
  6. Vigyünk be neki az óvodába olyan apró tárgyat, ami az otthonára emlékezteti és megnyugtatja. Pl. a kedvenc alvós állata
  7. Meséljünk neki saját óvodai élményeinkről, emlékeiről, a jelünkről. Mondjuk el mi volt a kedvenc játékunk, milyen volt az óvó néni.
  8. Mindig, de főleg az első napokon fontos, hogy beszélgessünk otthon az óvodáról, (Hogy telt a nap? Mi volt az ebéd? Kivel játszott aznap?) de ne faggatózzunk, várjuk meg míg magától jutnak eszébe a nap történései.

 

Felhasznált cikkek:

http://www.pszichoszoba.hu/gyerekneveles_a_hetkoznapokban/siras-az-ovodai-beszoktatas-alatt/

http://www.medveczkykata.hu/gyerekneveles/ovodaskori_problemak/az_ovodai_beszoktatas_az_elso_probatetel

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek