Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Cubicup története

A CubiCup története.                                                 Cubicup játék vásárlása itt >>>

Kovács Gábor mesél nekünk saját "gyermekéről", a Cubicup fa logikai játékról, mely egy ő általa fejlesztett, igényes magyar társasjáték:

Valamikor 2002 végén éppen széket készítettem, amolyan hobbi szinten, s miközben a sarkokat ferdén levágtam, észrevettem, hogy, a nem pontosan kocka alakú, hulladék darabok, főként a ferdén levágott részükre esnek. Ezen én nagyon elcsodálkoztam, hisz tömegeloszlásuk miatt ennek nem így kellett volna lenni. Dobáltam, rakosgattam a darabokat egy kicsit, majd lassan kialakult egy amolyan csálé gúlaféle.

Ismét elcsodálkoztam, mert a gúla háromszög alapú volt, én meg kockákat használtam. Hogy lett a kocka alakú testek összerakosgatásából gúla? Aztán gondoltam, hogy, ha ez engem gondolkodásra késztetett, akkor talán ki lehet belőle alakítani valami játékfélét, és elkezdtem tudatosabban rakosgatni a darabokat, a szemben levő oldalakat egyforma színűre festettem, s a végén összeállítottam a mai CubiCup ősét. Még mindig megvan. Hát így kezdődött…

Próbáltam gyorsan kitalálni valami játékszabályt, de sajnos nem sikerült. Hosszú, nagyon hosszú ideig nem jutott eszembe semmi. Félreraktam, időnként elővettem, s ez így ment kb. egy évig…

Nem hagyott nyugodni a dolog, de lustaságból most egy-egy kocka minden oldalát azonos színűre festettem le spray-vel, és készítettem kétféle színű csoportot, vagyis összeállítottam a 2. számú deszkamodellt. Elkezdtem a lányommal játszani, s fél óra múlva meg is volt a játékszabály.

….az igazi küzdelem viszont csak ezután következett....

  • Ki gondolná például, hogy milyen nehéz szép és pontos fakockát készíteni, hiszen ez az egyik legegyszerűbb forma? Pedig nagyon nehéz!
  • Vagy ki gondolná, hogy ilyet nem lehet kapni a kereskedelemben? Pedig nem lehet, csak dobókockát.
  • Vagy ki gondolná, hogy a  bankok nem ugranak egy sikerre ítélt termék finanszírozására? Pedig nem ugrottak, és akkor még nem volt gazdasági válság! „Először csinálj sikeres vállalkozást a termékedből, és amikor már nem lesz szükséged pénzre, akkor majd adunk!”
  • Vagy ki gondolná, hogy még a kockázati tőke sem ugrik? Pedig nem ugrik, de még csak nem is lép!

A leggyakrabban hangoztatott kérdés, egyben tanács is mindig az volt, hogy miért nem viszem ki az egészet Kínába? 
Mert nem viszem! Most is azt mondom, hogy ez volt a legostobább tanács, amit hallottam, pedig ma ezt tartják a gondolkodás csúcsának, ha valamit gyártani kell. De amikor a termékre, amit a boltban talál a „tanácsadó”, az van írva, hogy „Made in China”, akkor bizony nagyon fitymálva nézegeti, legyen az, fokhagyma vagy játék. Nem viszem, nem is fogom Kínába vinni a gyártást, mert jól esik saját termékemet itt a közelemben tudni, és vele élni, ahogy fejlődik. Szeretném, ha néhány terméket mi magyarok is gyártanánk, s nem mennénk vele rögtön a határ felé!

Így hát elindultam a legrögösebb úton, de egyben a legszebben is, elkezdtem felépíteni a gyártást.

Ehhez semmink nem volt, csak a lelkesedésünk.

Szabadalmi eljárás, termékfejlesztés, gyártásszervezés, pénzszerzés…. Önmagukban, külön – külön  is egész embert követelő feladatok…

Mindig egy – egy kis részfeladatra koncentráltam, hol az egyik, hol a másik gyártási folyamatban léptem egyet előre. Megterveztem és megépítettem néhány automatát, hogy gyorsítsam, és egyben pontosítsam is a gyártást.

Azóta 10 év telt el.

Nem mondom, hogy ez a sebességek netovábbja, de egy saját gyártás „összerakása” nagyrészt pénzkérdés. De belekezdtünk, a CubiCup végül is már 7 éve piacon van és lassan a megvalósítás befejezéséhez is elérünk.

Ma a legfontosabb feladatunk a Játékgyár felépítése. Ipari robotos automata gépekkel, programozható termékgyártással, rugalmasan választható termékpalettával. Megterveztem a gyártástechnológiát, s hozzá a gépeket, így nem egy terméket tudunk majd ugyanazon a gyártósoron előállítani. Villamosmérnök lévén igazi testhezálló feladat, jól esik benne lubickolni. Terveink szerint jövőre elkészül az összes gép is, és az azokat befogadó épület is.

A CubiCup –pal sokat jártuk az országot, rengeteg rendezvényen, az iskoláktól a 100 Csodán keresztül a kirakodó vásárokon át a versenyekig, sok helyen megfordultunk. HunDidac és MENSA díjasak vagyunk. Gyógypedagógiai szakvéleményt is kaptunk, mely szerint erőteljesen és sokoldalúan fejleszti a gyerekek finom motorikus mozgását, gondolkodását és látásmódját, tehát van jóleső szakmai elismerése is a játéknak.

Egy – egy ilyen alkalommal szólhattam a plénum előtt a játékról, bemutathattam azt a szellemiséget, ami játék közben áthatja a játékost és alkotóját is. Útjaink során mindig elgondolkodtam, hogy miért is van ekkora átfogó ereje a játéknak, mi az oka annak, hogy a játék, ami végül is össznépi szinten mégis csak a gyerekeknek van dedikálva, ilyen elementáris erővel hat az emberre, a felnőttre is! Azt vettem észre, hogy a játék nem kizárólag az ember sajátja, de még csak nem is az állatoké, hanem az intelligenciáé.

Ami, aki intelligens, az játszik. Ami, aki játszik, az intelligens!

Legyen az állat, vagy ember, a maga szintjén ezzel szerzi, s egyben adja is át a leghatékonyabban a tapasztalást, a tudást!

A játék a szabályán keresztül, kommunikációs csatornát, hidat épít, kapcsolatot teremt a játékosok között, sőt még a nézők között is, miközben egy szót sem szólunk! Ez egyfajta mentális kommunikáció; „biztos arra gondol most, hogy…”.  A játék maga a csoda!

Bodor az, aki ezt a csodálatos kommunikációs, tanulási eszközt nem használja ki.

A CubiCup mai modern szóval élve 3D –s játék, nem síkban folyik a játszma, hanem a harmadik dimenzió irányában is. Térbeli formákat kell felismerni, és azok viszonyaiból kell kitalálni a stratégiát, a következő lépést. Kettő, három, és négy személyes változata is van. Játékszabálya egyszerű, azonnal, már a kezdők is tudnak játszani, de a profizmushoz sok gyakorlás és fifika kell.

A CubiCup-pal nem nehéz játszani, de minél képzettebbek a játékosok, annál nehezebb a játék is, és akár 10-15 lépésre is előre kell gondolkodni. A CubiCup mindig annyira bonyolult, amennyire a játékosok képzettek.

 

Jó szórakozást minden kedves Játékosunknak!

Kovács Gábor - CubiTeam

 

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel! Lásd Szerzői Jogi Nyilatkozatot!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek