Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Termékek Menü

Zingo társasjáték - vélemény

Zingo!                                                                                              Zingo társasjáték rendelés itt >>>

Ha egy könnyed, szórakoztató és nagyon ötletes társasjátékot szeretne a gyermekének, akkor szívesen ajánlom a Thinkfun Zingo nevű játékát.

Azért szeretem ezt a játékot, mert a kisebb, még olvasni nem tudó gyermekekkel is nagyon jól lehet használni, de a már olvasni tanuló gyermekek is nagy élvezettel és szívesen játszanak vele.  A játék szabálya is nagyon egyszerű, könnyen megértik a kisebbek is, és ők is megtapasztalhatják a győzelem okozta sikerélményt.

 A játék tulajdonképpen 8 db kétoldalas kis táblát tartalmaz, amelyeken különböző képek, illetve ezek neve olvasható. A zöld oldalon a könnyebb, a piros oldalon a nehezebb változat játszható. Mindehhez tartozik még 72 kis lapocska, amit egy adagoló segítségével lehet láthatóvá tenni. A játék során mindenki kap egy kis táblácskát, amit le kell fednie a lapokkal. Az veheti el az adagolóból a képet, aki a leggyorsabban kimondja a képen látható dolog nevét. Akinek a legelőször lesz tele a táblája, és kimondja, hogy „Zingo”, az lesz a nyertes. Természetesen kell némi szerencse is a játék során, de kitartó figyelemre és gyorsaságra is szüksége van a játékosoknak. 

Miért is hasznos ez a játék a gyermekek számára?  Elsősorban fejleszti a koncentrációs készséget, és a figyelmet úgy, hogy közben fenntartja a motivációt is, hiszen a cél a győzelem. Miközben izgalommal gyűjtögetik a kis képeket, észrevétlenül fejlődik olvasási és helyesírási készségük, szófelismerésük is, azáltal, hogy újra és újra el kell olvasniuk az eléjük tett szavakat, ha ők akarnak lenni a leggyorsabbak, és legügyesebbek.

 A kicsik emlékezetére is fejlesztő hatással van, mert meg kell jegyezni több tárgy képét, ugyanis a szabály szerint, ha „bekiabáljuk” azt a szót is, ami nincsen az előttünk lévő lapon, három figyelmeztetés után büntetést kapunk, azaz egy kis lapocskát vissza kell adnunk. Amikor először játszottunk ezzel a játékkal, még nagy hangzavar volt, mindenki próbálta túlkiabálni a másikat. A második körben már rájöttek, hogy érdemes figyelni arra is, hogy mi van az előttünk lévő táblán, ha nem akarják elveszíteni a megszerzett lapjaikat, így már sokkal jobban koncentráltak arra, hogy csak akkor mondják ki a tárgyak nevét, ha valóban szerepel a táblájukon. Természetesen a sok nevetés ekkor sem maradt el.

Azt, hogy ne unják meg a játékot, a szabályok variálásával értük el.

 Egyik lehetséges változat, ami talán a legnagyobb sikert aratta, a „Mini-Zingó”. Ebben az esetben az nyeri a játékot, akinek 3 lapocskája lesz vízszintesen, függőlegesen, keresztben, esetleg háromszögben. Itt is sokat számít a kitartó figyelem, de picit a szerencse is közrejátszik a győzelemben. Közben a gyermekek „megtanulnak” veszíteni is.

Nagyobbakkal, vagy már gyakorlott játékosokkal úgy is próbálkoztunk, hogy kiválasztottunk egy formát, például négyzetet, keresztet, amit a táblán ki kell tenni a lapokkal. A győztes, akinek legelőször kijön ez az ábra. Fontos, hogy ne felejtse el ekkor hangosan kimondani, hogy „Zingo”.

Az igazi profi játékosok akár két táblán is játszhatnak egyszerre, és az nyer, akinek az első táblája először tele lesz.

Természetesen ezek az ötletek tovább variálhatóak, így a Zingo társasjátékunk soha nem fog a polcon porosodni, újra és újra izgalmas, szórakoztató pillanatokat szerezhetünk vele gyermekeinknek.

Tóthné Czapáry Katalin fejlesztőpedagógus                                www.torpetanoda.hu

Vevők véleménye a Zingo társasjátékokról akik már kipróbálták, megtalálod a játék oldalán:

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek