Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Termékek Menü

Tik tak bumm junior társasjáték gyerekeknek

Tick…Tack…Bumm Junior társasjáték gyerekeknek

 

A napokban egy fejlesztőközpontban jártam, ahol több képességfejlesztő játékot is kipróbálhattam. Ezek közül az egyik a Piatnik gyártótól, a Tick…Tack…Bumm Junior elnevezésű játéka volt, amellyel érkezésemkor éppen egy 4 fős kis csapat játszott. Ugyan az Okosjáték boltban már találkoztam ezzel a nyelvi képességeket igen hatékonyan fejlesztő játékkal, illetve a nagyobbaknak szóló verziójával már többször játszottam, megkértem a gyerekeket, hogy mondják el nekem a szabályt, hogyan kell játszani és nekik miért tetszik? Gyerek fejjel gondolva természetes, hogy azt emelték ki, milyen vicces is ez játék J .

Ennél azonban persze többről van szó: túl azon, hogy remek szórakozást nyújt egy családi programon, vagy születésnapi zsúron, talán a beszédfejlesztő foglalkozásokon kap igazán hangsúlyosabb szerepet a „használata”. A kommunikáció, a beszédfejlesztés egyik alapja a szókincsbővítés. Úgy vélem a mai gyerekekre kiváltképpen igaz, hogy már általános iskolában is olyan szlengeket használnak, amelyeken mi felnőttek, csak ámulunk és bámulunk. Persze, itt lehetne részletezni a különböző médiumok rájuk gyakorolt hatását, de nem is ez a lényeg, hanem hogy közben a klasszikus értelemben vett passzív és aktív szókincsük adott esetben mennyire (nem ) fejlett. A szókincs fejlesztésére már kisgyerekkorban el kell kezdeni odafigyelni és nagyon fontos, hogy minél játékosabb formában, úgymond latens (rejtett) módon tesszük ezt, annál jobban megkönnyítjük vele a bevésődést.

13 kör után ér véget a játék, amelyet az nyeri, akinél kevesebb kártya van. Ez azonban csak az alap játékszabály, nekem nagyon tetszik, hogy a dobozban levő játékszabályban is feltűntetnek más variációkat is arra az esetre, ha már nehezíteni szeretnék a köröket, valamint differenciálás szempontjából is ad tippet, hogyan lehet izgalmasabbá tenni a játékot a nagyobb gyerekek számára.

Nem csak a szókincsbővítésre, hanem a mondatalkotás gyakorlására is használhatjuk: ilyenkor a képről egy mondatot kell mondaniuk. Ha olyan csoportban használjuk, ahova még nem olvasó gyerekek járnak, akkor segíthetünk azzal, hogy mi nevezzük meg a kategóriákat. A figyelmet és koncentrációt is kiválóan fejleszti, ha már többször játszottunk vele, akkor újra és újra előkerülhetnek a már használt szavak. Továbbá az asszociációs képességet és a reagálási gyorsaságot is gyakoroltathatjuk általa. Az a közel fél óra, amíg a játék tart, a szociális kompetenciák fejlődésére is pozitív hatással van és idővel a kevésbé kezdeményező gyerekek is kinyílnak, felbátorodnak.

Móka és kacagás, felfokozott hangulat garantált! :-)

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek