Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

A társasjáték jót tesz az egészségednek!

 

A társasjátékok 10 legfőbb egészségügyi haszna

 

Azok a régi társasjátékok, melyek most a szekrényed tetején porosodnak, fontos szerepet kaphatnak abban, hogy megőrizd a szellemi frissességedet és egészségedet. A társasjátékok szórakoztatóak, az egymással való versenyre vagy épp együttműködésre épülő játékok összehozzák a játékosokat. Ilyenek a Monopoly, a sakk, a dáma, a Life, a Cluedo, a Scrabble, a Mancala – hogy csak néhányat említsünk a legnépszerűbbek közül. A társasjátékok azonban sokkal többet kínálnak puszta szórakozásnál. Valójában ezek a játékok bármely életkorban többféle módon is jótékony hatást gyakorolnak az egészségre. Ha mindez újdonságot jelent a számodra, íme a 10 legfontosabb jótékony hatás, amiről feltétlenül tudnod kell:

  • Szórakoztat és jó érzéssel tölt el: A társasjátékok egyik mellékhatása a nevetés. A nevetés emeli az endorfinszintet, azét a kémiai anyagét, amely a boldogságérzet okozója. A közös nevetés és szórakozás segítheti az empátia, az együttérzés és az egymás iránti bizalom erősödését.
  • Családi idő: talán úgy érzed, lehetetlenség úgy leülni közösen a családdal, hogy semmi ne jöjjön közbe, hiszen a család minden tagjának más az időbeosztása, másfelé szalad, így aztán valójában alig látjátok egymást. Csakhogy a gyerekeiddel vagy barátaiddal való társasjáték remek módja annak, hogy jól érezzétek magatokat együtt, ugyanakkor tanuljatok is. Egy családi ebéd vagy vacsora utáni közös társasozás segít közelebb kerülni egymáshoz, és erősíti a családot összetartó köteléket.
  • Emlékezet és kognitív készségek fejlesztése: A társasjátékok segítik gyermekeid számára az alapvető kognitív készségek, például a problémamegoldó készség gyakorlását. A táblás játékok különösen hasznosak az agy hippocampus és prefrontális kéreg nevű részei számára. Ezek azok a területek, melyek az összetett gondolkodási folyamatokért és az emlékezetért felelősek. A társasjátékok időskorban is segítik a kognitív asszociációs készség helyreállítását és fejlesztését.
  • Csökkenti a mentális betegségek veszélyét: A táblás játékok egyik legfontosabb haszna, hogy csökkentik pl. a demenciával vagy az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozott kognitív leépülés veszélyét. Ha gondolkodásra használjuk elménket, azzal tulajdonképpen tornáztatjuk és erősítjük is. Az erősebb elmét pedig kevésbé fenyegeti annak veszélye, hogy elveszíti képességeit.
  • Csökkenti a vérnyomást: A nevetéssel és az endorfinszint növelésével együtt elősegíti a vérnyomás csökkentését vagy kedvező szinten tartását. A játék hatására felszabaduló endorfin segíti az izmok ellazulását, ezáltal a vér zavartalan áramlását, ami a vérnyomás csökkenését eredményezi. A magas vérnyomás növeli az erek sérülésének, valamint a szívroham és a stroke kialakulásának kockázatát.
  • Csökkenti a reakcióidőt: Kezdj el sakkozni, dámázni vagy Monopoly-t játszani, és egy idő után lehet, hogy könnyebben előkerül majd az a fránya kocsikulcs, és nem kell majd az egész házat feltúrni miatta. A Torontói Egyetem kutatói egy vizsgálatban két csoportot hasonlítottak össze arra vonatkozóan, hogy milyen gyorsan tudnak megtalálni bizonyos tárgyakat. Az eredményeik azt mutatják, hogy azok, akik rendszeresen játszottak számítógépes játékokkal, sokkal gyorsabbnak bizonyultak a tárgyak megtalálásában, mint azok, akik nem szoktak játszani.

  • Csökkenti a stresszt: Mindig hasznát vehetjük egy olyan egészséges kikapcsolódási formának, mint a társasjátékozás, ami nagyszerű módja annak, hogy egy kicsit hátradőljünk és lazítsunk. A RealNetworks, Inc. játékfejlesztő cég egyik online felmérésében a válaszadók 64%-a mondta, hogy lazításképpen szokott játszani, 53%-uk pedig kifejezetten stresszoldó célzattal veszi elő a játékokat.
  • Erősíti az immunrendszert: Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a pesszimizmus, a depresszió és a stressz csökkenteni tudják a betegségekkel szembeni ellenállóképességet. Ezzel szemben az olyan pozitív érzések és gondolatok, mint a társasjátékokhoz mindig társuló öröm és nevetés, olyan kémiai anyagokat szabadítanak fel, amelyek legyőzik a stresszt és megerősítik az immunrendszert. Egy egyszerű táblajáték is aktiválhatja a „túlélés génjeit” az agyunkban, ami által agysejtjeink tovább élnek és sikeresebben küzdjük le a betegségeket.
  • Fejleszti a gyerekeket: A társasjátékok nagyon fontos szerepet játszanak a gyerekek egészségi és szellemi fejlődésében. Segítik a logika, az ítélőképesség, a kritikus gondolkodás és a térlátás fejlesztését. Ha arra biztatjuk a gyerekeket, hogy különféle társasjátékokkal játszanak, azzal segítjük a szókincsük és kifejezőkészségük fejlődését, ugyanakkor fejlődni fog a megfigyelőkészségük, és az a képességük, hogy hosszabb időn át egy dologra koncentráljanak és fókuszáljanak.

  • Terápiás kezelés: Sokféle társasjáték követel finommotoros mozgásokat az egyes elemek megfogásához vagy mozgatásához. Ezek egyszerre igényelnek ügyességet és koordinációt. A rendszeres játék és gyakorlás fejleszti ezeket az alapkészségeket, aminek különösen nagy fontossága lehet gyerekeknél, szellemi vagy testi fogyatékosoknál, időseknél és balesetet szenvedett személyek rehabilitációjánál. A társasjátékok nagyon hasznos kiegészítői lehetetnek a hivatalos terápiás kezeléseknek, és ott a helyük a speciális igényű gyermekek tantermeiben is, hogy segítsék az idegi- és izomfunkciók működésének fejlesztését.

 

Forrás: http://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-board-games/

 

Legjobb társasjátékok az Okosjáték webáruházból:

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek Hírek