Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Termékek Menü

Tanulási módszerek, hatékony tanulás

Tanulási módszerek, hatékony tanulás - tippek, technikák

Összegyűjtöttünk pár tippet, hogyan menjen könnyebben a tanulás? Mit mondhatunk gyermekünknek? Például:

"Figyeld meg azt a napszakot, hogy mikor megy jobban a tanulás. Próbálj ebben az időben tanulni."
"Először olvasd végig a tananyagot. Húzd alá a lényeget. Ha nagyon nem megy a tanulás, próbáld leírni. Ha jegyzetelsz, közben tanulsz is."
"Bízz magadban! Ne ijedj meg, hogy „ez milyen sok”! "Meg tudod csinálni, mond ki akár hangosan is, hogy „meg tudom csinálni”.

Szülőknek tanács, ha még együtt tanulnak a gyerekkel: Jókedvűen üljünk le a gyerekkel. Ha a gyermek félve kezd neki a tanulásnak, mert úgy érzi, hogy túl sokat várunk el, nem fog úgy menni. Igyekezzünk egy jó közös programot csinálni a tanulásból. Akkor üljünk le gyermekünkkel tanulni, ha nekünk is van hozzá kedvünk, türelmünk, rá tudunk hangolódni. Próbáljunk néha viccelni is.

Fontos, hogy a gyerek kipihenje magát, főleg a kisebb gyerekeknél. Első osztályban hamarabb elfáradnak a gyerekek.  Ha  nem alszik eleget a gyermek, hosszabb távon (is) a tanulás rovására megy.

Törekedjünk arra, hogy a gyermek a tanulásban is egyre önállóbb legyen. Már az elején figyeljünk arra, hogy ha vannak olyan szavak, amelyeket nem ismer, nem ért, kérdezzen, s elmagyarázzuk. Igyekezzünk közösen példákat, mondatokat felsorolni. Ne helyette oldjuk meg a feladatot, hanem abban segítsünk, hogy a megoldásra ő maga hogyan tud rájönni.

Segítsünk neki  eleinte, hogy több fajta tanulási módszert próbáljunk ki. Van, aki vizuális típus, és van, aki hallás után jegyzi meg a dolgokat, stb. Találjuk meg közösen, hogy hozzá melyik tanulási módszer esik a legközelebb, utána boldogulni fog egyedül. A körülményeket is vizsgáljuk meg. Csendben, egyedül szeret tanulni vagy esetleg zenére? Valakivel közösen szeret tanulni (pl osztálytárssal)? Hangosan vagy magában jobb ha olvassa a szöveget? Lényeg aláhúzással vagy a lényeg külön lapra kiírásával?
Eleinte gyakrabban ellenőrizzük a leckét, majd később ezt fokozatosan csökkenthetjük, ha minden jól megy. Fotnos, hogy érezze gyermekünk, hogy bízunk benne, és bizonyíthassa, hogy képes egyedül is boldogulni!

Ha már fárad gyermekünk, a következőket tanácsolhatjuk neki:

  • tarts egy pár perces pihenőt (próbálj 20 percenként 5 perc szünetet tartani)
  • igyál egy pohár vizet
  • nem vagy éhes? Egyél pár falatot, de ne sokat! Ne terheld túl a gyomrod!
  • mozogj egy kicsit, mozgasd meg a tested, a legjobb, ha keresztirányú mozgásokat is beiktatsz: kar és láb mozgatás a tested előtt (fontos, hogy átlépd tested középvonalát, pl. bal kezeddel érintsd meg a jobb válladat, majd a jobb kezeddel a bal válladat, többször. A lábaddal is végezz keresztirányú mozgásokat.
  • ha teheted, a mozgást  végezd a levegőn, vagy vegyél  pár mély lélegzetet a nyitott ablaknál
  • masszírozd meg a fejed, a kezed
  • nagyobbaknak: nézz utána  az interneten. Ha érdekes ismereteket találsz saját magad, jobban meg fogod jegyezni az anyagot, vagy nagyobb érdeklődéssel ülsz újra fölé

Mikor kérjünk segítséget, akár magántanárt?

Van, hogy a gyermek nem hajlandó tanulni, kisgyermek a szüleivel nem tanul. Bizonyos esetekben a  rendszeres „szülői korrepetálás”, veszekedés ronthatja a szülő és gyermek kapcsolatát. Ez esetben nem szégyen külső segítséget kérni!

Lehet, hogy a háttérben valamilyen tanulási zavar áll, és csak szakember tud segíteni (például nevelési tanácsadóban). Ne féljünk, ne gondoljuk úgy, hogy gyermekünk bármiben „kevesebb” vagy rosszabb a többieknél! Minél hamarabb felfedezzük és orvosoljuk a problémát, annál hamarabb megszűntethetjük a hátráltató tényezőt.

Észkapcsoló agytorna

Az okosító agytorna is segíthet a tanulásban. 

Az észkapcsoló agytorna egyszerű mozgásokból és gyakorlatokból áll. Mindenfajta tanulást könnyítenek, de különösen hatásosak az iskolai tantárgyak tanulásához.

Tapasztalat szerint a "problémás" gyerekek 80%-a tanuláshoz csak egyik agyféltekéjüket használja. Nagyon jó adottságú gyerekeknek is néha azért okoz gondot a tanulás, mert agyuk olykor egyszerűen "kikapcsol". Bizonyos mozdulatokkal azonban "visszakapcsolhatjuk" ezeket a területeket.

Az "észkapcsoló agytorna" gyakorlatai a két agyféltekét együttes, harmonikus munkára szoktatják. A gyerekek a rájuk nehezedő elvárások miatt (is) "túl erősen akarnak", ezáltal a két agyfél tevékenységét összehangoló mechanizmus egyszerűen "kikapcsol". Ezen segíthetnek az agytorna gyakorlatok.

A testmozgásokat megtalálod a cikk végén említett könyvben. Itt csak párat említünk, amit érdemes tanulás előtt, akár minden nap elvégezni. De felhívjuk a figyelmet, hogy a gyakorlatok tökéletes elsajátításához a cikk végén említett könyv ajánlott!

Az agytornát érdemes indiánszökkenéssel és keresztbe lendítéssel kezdeni (balra lendítsd a karod, jobbra rúgj a lábaddal keresztben).

"Kitörés" pozícióban emelgesd a sarkadat, hogy megmozgasd a vádlid. Ügyelj a levegővételre.

Rajzolj végtelen jelet, azaz "lusta nyolcast" a levegőbe kinyújtott kézzel úgy hogy az egyik füledet a válladra szorítod. A törzs is mozog. Kövesd tekinteteddel az ujjad! Mindkét kezeddel végezd el a gyakorlatot.

Felemelt vállal ejtsd a fejed hol az egyik, hol a másik oldalra. Fejkörzést is lehet végezni.

Masszírozd meg mindkét füled mindkét kezeddel felülről lefelé.

Igyál vizet!

Tanulásra hangolás: Ha még mindig nem úgy érzed, hogy ráhangolódtál, ülj le, csukd be a szemed, és végezz pár hasi légzést. Közben mondd magadban, hogy "megcsinálom, aztán lesz időm másra is"!

Érdekes gyakorlat a két kézzel együtt rajzolás. Próbálj szimmetrikus rajzot készíteni úgy, hogy mindkét kezedet egyszerre használod. Mi is kipróbáltuk, próbáld ki Te is:

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel! Lásd Szerzői Jogi Nyilatkozatot!

A gyakorlatok pontos leírását itt találjátok. A könyvben találsz gyakorlatokat külön az olvasási készség fejlesztésére, íráskészség, matematikai készség és önálló tanulás fejlesztéséhez:

Forrás: Dr. Paul E. Dennison, Gail E. Dennison - Észkapcsoló agytorna, Észkerékkapcsoló - Az edukinesztetika alapjai

TANULÁSRA HANGOLÓ, TANULÁST KÖNNYÍTŐ JÁTÉKOK:

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek