Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Swish különleges, egyedi kártyajáték tesztje

Azoknak ajánlanám a Swish-t, akik szeretik az egyszerű elvű, mégis komoly kihívást jelentő logikai játékokat.
Nekünk az egyik kedvencünk a SET kártyajáték, és szerintem akinek az tetszett, a  Swish-t  is szeretni fogja. Persze olyanoknak is érdemes kipróbálni, akik csak most ismerkednek a logikai játékokkal, egyből rá fognak érezni az ízére. Gyerekeknek és felnőtteknek is kihívást jelenthet, csak meg kell találni a megfelelő nehézségi szintet.

A játék nagyon egyszerű. Mindegyik Swish kártyán egy színes pötty és egy másmilyen színű kör található. A kártyák átlátszóak, a pöttyök és karikák összesen négy színben lehetnek, kék, lila, zöld és narancssárga. Minden lap 12 részre (3 oszlop és 4 sor) osztható föl. A pöttyök és a körök a 12 rész valamelyikében helyezkednek el.
A kettes Swish-nél a feladat az, hogy olyan kártyapárokat keressünk, ahol az egyik lapon lévő pötty és karika pont ellentétesen helyezkedik el a másik lapon lévő pöttyel és karikával, vagyis amikor egymásra helyezzük őket, a pöttyök pontosan beilleszkednek az ugyanolyan színű karikába. A hármas Swish-nél az első lapon lévő pötty beilleszkedik a második lapon lévő karikába, a második lap pöttye beillik a harmadik lap karikájába és a harmadik lap pöttye pont passzol az első lap karikájába.
Lehet az egyszerű verziót játszani, amikor csak 2 lapból álló Swish-eket keresünk, de lehet 3, 4, 5 vagy akár több lapból álló bonyolult Swish-eket is vadászni. Mi először a 2 lapossal kezdtük, amint ráállt a szemünk, áttértünk a 3 lapos verzióra és ezt a fokozatosságot tudom javasolni mindenkinek, aki először készül Swish-t játszani. Azt is ajánlanám, hogy homogén, egyszínű felületen rakjuk le a lapokat, mert például egy famintás asztallap vagy egy mintás szőnyeg ugyancsak megnehezítheti a feladatunkat!

Nekem az a módszer vált be, hogy amikor lerakjuk az első 16 lapot, igyekszem első ránézésre megállapítani, hogy melyik színből van sok. A második lépés, hogy rászólók a fiamra, hogy ne kapkodja már föl a Swish-eket, mert így mindig új kártyákat kell lerakni és esélyem sincs Swish-t találni. Ha sikerül meggyőznöm – vagy nélküle játszunk-, akkor kiszúrok a leggyakoribb színből egy pöttyöt, megnézem a lapon lévő kört is és elkezdem keresni a párját. Az elején kicsit nehézkes, de aztán ahogy rááll az agyunk, egyre gyorsabban látjuk meg a Swish-eket. Ha szerencsénk van, akkor a lapok az egymáshoz passzoló oldalukkal és a megfelelő irányban vannak lerakva. Nem sok ilyen lesz, így nyissuk ki a szemünket, kapcsoljuk át az agyunkat és gondolatban kezdjük el megfordítani, illetve elforgatni a lapokat.
A használati utasításban kapunk egy kis segítséget a párok kereséséhez. A narancssárga pöttyök és karikák mindig a középső két sorban, a szélső oszlopokban, a zöld karikák és pöttyök mindig a középső oszlopban legalul vagy legfölül, a kék karikák és pöttyök mindig a sarkokban és a lila pöttyök és karikák mindig a lapok közepén, vagyis a középső oszlopban a két középső sorban helyezkednek el. Az elején persze nem érezzük majd nagyon hasznosnak ezt az információt, mert minden egyes lapot alaposan megnézünk majd. Azonban ahogy ügyesebbek leszünk, ezt figyelembe véve szortírozza a szemünk a lapokat és sokkal gyorsabban megtaláljuk majd a párokat.
Amikor már átálltunk a minimum hármas Swish-ek keresésére, a fiam egyből a négyes és ötös Swish-eket is kiszúrta. Persze olyan is volt, hogy eljutott 3 kártyáig, még kellett a negyedik a négyes Swish-hez, de bemondta a Swish-t és miközben rakta egymásra a 3 kártyát a szemeivel a még lent lévő lapokat pásztázta és kereste a hiányzó negyediket. Ez persze nem szabályos, de mivel ez alatt mi még egy nyomorult hármas Swish-t sem tudtunk összerakni, el szoktuk neki fogadni.
Azt is szeretjük még a Swish-ben, hogy a jól kiválasztott színeknek köszönhetően szépséges képeket kapunk, főleg, ha négy vagy ötös Swish-t találunk. Jó mutogatni őket a többieknek!
És ami még a végére is tartogatott nekünk meglepetést: szinte mindig Swish alakítható ki a végén megmaradt lapokból! Ezeket természetesen mindig a fiam kapja föl, de becsületére legyen mondva, össze is rakja pillanatok alatt a Swish-t!


Jó játékot hozzá!


Swish-t tesztelte, és leírást írta: K.N., Budapest – Köszönjük!

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

Címkék: swish, swish kártyajáték, egyedi kártyajáték, különleges kártyajáték, ritka kártyajáték

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek