Termékek Menü
0

Előnyök

Akár 1 munkanapos kiszállítás
Minden vásárlásodhoz ajándék
 

Sudoku my first gyerek logikai játék tesztje

                                                              Sudoku My First

Gimnazista koromban nagy divat volt az órák közötti szünetekben az újságokban vagy már könyv formájában is kiadott Sudoku feladványok megoldása. Ezeket az emlékeket idézte föl bennem a Sudoku My First játék. Ez tulajdonképpen a klasszikus sudoku játék gyerekeknek szóló változata, szerintem roppant ötletes „találmány”!

A játékot mindenekelőtt a matematikai kompetenciák fejlesztésére ajánlom, de természetesen ez összefüggésben van számos más képességterülettel is.

     

A játékhoz 48 db, nehézségi szintek szerint csoportosítható „feladatlap” tartozik. Nekem nagyon szimpatikus, hogy több korcsoportot is lefedtek a játék alkotói, mivel színek, formák, számok és képek szerint lehet játszani, tehát gondoltak a kisebbekre és a nagyobbakra is, így a pedagógus és a szülő is tud differenciálni aszerint, hogy milyen korú gyermekek játsszák, vagy attól függően, hogy a gyermek milyen fejlettségi szinten van. Ezalatt azt értem, hogy van olyan 5 éves, aki már „nagyfiú, vagy nagylány” és ő már a nehezebb feladatokat szeretné megoldani, a számokkal ellátott játéklapokat használja, de van olyan 7 éves, aki még jobban preferálja a könnyebb verziót.

Az első sudokumat 4-10 éves korig, 1, maximum 4 játékos részére ajánlják és a szabály alapvetően tehát itt is az, hogy egy ábra csak egyszer szerepelhet egy sorban, egy oszlopban és egy területen belül. A problémamegoldó,- stratégiai gondolkodást nagyon jól fejleszti, csak úgy, mint a figyelmet és a koncentrációt. Én szeretek időt hagyni a gyermeknek arra, hogy rájöjjön a helyes megoldásra, mert ezzel az önbizalmát is növelem, hogy Ő jutott el önállóan a játék végére. Ha nagyon nem boldogul, akkor ennél a játéknál is rávezető kérdésekkel próbálom a megoldás irányába terelni, mert ezzel még nem veszem el a felfedezés örömét.

A szociális kompetenciákat is fejleszthetjük, ha több játékos számára úgymond versenyt szervezünk a játékkal. Ezt leginkább a nagyobb gyerekek kedvelik, akiknek már nem okoz gondot a nehezebb feladványok megoldása sem, ezért szívesen összemérik tudásukat társaikkal. Az együttjátszás öröme még egy játékos versenyhelyzetben sem elhanyagolható!

Pedagógusként én a játékot szívesen használnám képességfejlesztő foglalkozásokon is, mert ezzel igazán jól lehet motiválni a gyerekeket. Akár a foglalkozás elején is elő lehet venni bevezetésképpen, mintegy ráhangolódásképpen az órára, vagy a foglalkozás közben, amikor kicsit lankad a figyelem és a végén is, lezárásképpen.

Akár egyedül játsszák, vagy többen, folyamatosan gondolkodtató tevékenységre készteti a játékost, vagy játékosokat, fejleszti a számfelismerést, a rendszerező képességet.

Ami miatt nálam biztos befutó, hogy sikerélményhez is juttatja a gyereket, ugyanakkor a kudarc „elviselésére” is megtanítja, a koruknak megfelelő intellektuális kihívásban lehet részük, s ez által játékosan fejleszti a készségeket.

 

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek