Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Scotland Yard társasjáték vélemény

A Scotland Yard társasjáték egy londoni detektív hajszát elevenít meg előttünk, melyben mindenki egy ellen, és egy mindenki ellen játszik. Mr. X, a hírhedt bűnöző menekül az angol kopók elől, akik egy csapatot alkotva, közösen kapják el a bűnözőket, ötleteket adhatnak egymásnak, és megbeszélhetik aktuális bekerítési stratégiájukat.

A játéktábla nem más, mint egy várostérkép, melynek minden pontját közlekedési eszközök kötnek össze. A várospontok számokkal vannak jelölve. A játék kezdetekor mindenki húz egy kezdőpontot. A detektívek a kihúzott pontokra leteszik bábuikat, így jelenlétük láthatóvá válik, míg Mr. X titokban tartja tartózkodási helyét. Ezután minden játékos megkapja az utazásra feljogosító kártyáit. Ezeknek a száma a szabályzatban van meghatározva. Kicsit fura, nem kifejezetten realisztikus pont a játékban, hogy a rendőrök állomásról állomásra utaznak taxival, busszal és metróval. Ezt ugyebár a való életben nehezen tudnánk elképzelni, de ettől a játék alatt tekintsünk el. Lássuk be, hogy ha nem így játszanánk ezt a játékot, nem lenne ilyen izgalmas a feladvány.

Mr. X elfogása nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnhet. A Mr. X-et alakító játékos a játék elején kap egy szemellenzőt, így nem láthatjuk, hogy szemeivel merre keresi a lehetőségeket, ráadásul egyéb plusz segítséget is kap, például annyi fekete kártyát, ahány detektív játszik a játékban. Ezekkel a kártyákkal elfedheti, hogy milyen utazási eszközt használ, így eltitkolhatja a detektívek elől egyetlen nyomukat, sőt a Temzén még csónakba is szállhat velük, de a detektívek vízi járművet egyáltalán nem használhatnak. Mindezek mellett természetesen a kopók minden tanácskozását végighallgatja, hiszen nem hagyja el a játék színterét, amíg a többiek lépnek.

Tehát alapvetően kijelenthetjük, hogy a kopóknak nehezebb dolga van, mint fő gonoszunknak, mivel nekik összehangoltan, csapatban kell dolgozniuk, de könnyebb is, mert nincsenek egyedül, és döntéseiket közösen hozhatják meg. A játék készítői 10 éves kortól ajánlják a terméket, de ha esetleg elsőre nem nyerné el a gyermek(ek) tetszését, biztosak lehetünk benne, hogy néhány éven belül közösen játszva a barátokkal aratni fog. Rendhagyó játékmenete, és a közösségi csapatélmény lebilincselően hat majd minden korosztályra.

A dobozban található részletes szabályleírás segítségével könnyen indul a játék. Az első játék előtt a hosszabb szabálytatot érdemes körültekintően elolvasni, mert szerzők az utolsó oldalakon minden lehetségesen felmerülő kérdésre egzakt választ adnak, így már az első forduló során jól ismerjük a játékot. A megfelelő stratégia kidolgozásához csak sok gyakorlással juthatunk el, de természetesen nem létezik egy általános megoldás a győzelemhez, mivel Mr. X mindig máshonnan indul, és mindig más fejjel gondolkozik, akárcsak a kopók.

Gyerekkorunk kedvence volt a Police 07 társasjáték, a Scotland Yard társasjáték arra hasonlít, aki anno szerette és nem találja a padláson, ne hagyja ki ezt a játékot sem!

A Scotland Yard társasjáték azon társasjátékok közé tartozik, amivel a felnőttek is szívesen leülnek játszani!

A játék 10 éves kortól ajánlott!

A játéknak létezik JUNIOR változata is, kisebbeknek, 6 éves kortól.                                         Scotland Yard JUNIOR >>

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek