Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Rush Hour Thinkfun - autós csúcsforgalom logikai játék

Rush hour

Nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is egyre népszerűbb Nob Yoshigahara készségfejlesztő táblajátéka, a Rush hour, amelynek több változatával is találkozhatunk a hazai játékpiacon. 

A Rush Hour Junior játékkal először egy 5 éves óvodás kislány ismertetett meg. Roppant büszkén mesélte, hogy bizony ő hamarabb megoldja a feladványokat, mint az anyukája! :-) Ennek tudatában ültem le vele játszani, s hamar bebizonyosodott, hogy valóban komoly stratégiai gondolkodásra van szükség a játék során. 

A feladat az, hogy a 6x6-os táblán elhelyezett autók okozta forgalmi dugóból segítsük kijuttatni a fagylaltos autót az egyik oldalon levő kimeneti nyíláson. Na de hogyan kerülnek az autók a táblára? Remek összetett feladatmegoldásra ad lehetőséget ez a játék, mivel első lépésben a négy nehézségi szintből választható kártya segítségével kell a különböző színű és típusú (személygépkocsi, busz, teherautó…) járműveket elhelyezni a táblán, amelyek csak előre és hátra haladhatnak, oldalra nem mozdíthatóak, felemelni, áthelyezni nem lehet őket. 
A nehézségi fokozatokat fagylalt gombócok jelzik, ami részben a matematikai készségeket is fejleszti, hiszen a gyermek leszámolja a gombócokat, majd össze is kapcsolja a játékszabálynak megfelelő jelentéssel, azaz a nehézségi fokozattal. Természetesen célszerű a fokozatosság elvének megfelelően, először a legkönnyebb feladatkártyával kezdeni a játékot, majd haladni tovább az egyre bonyolultabb feladvány felé, így a gyermek folyamatosan motivált marad, kitartásra nevelhetjük, s figyelem,- koncentrációjának ideje is jobban növelhető. 

A Rush Hour csúcsforgalom már a nagyobb gyerekeknek okozhat fejtörő perceket, itt a cél, hogy a piros autó jusson át a tábla keretén levő kijárathoz.

Személyes kedvencemmé vált ez a ThinkFun játék, amelyet nem mellesleg a Parent’s Chocie Magazine is „az elmúlt 25 év egyik legjobb játékának” választott. A logikai gondolkodás mellett a problémamegoldó készséget, valamint a szem-kéz koordinációt is fejleszti, így kisiskolás kortól felnőtt korig bárkinek ajánlom, aki szereti a kihívásokat! Ha elakadnánk a megoldás felé vezető úton, akkor célszerű az eredeti helyére visszaállítani az autókat és elölről kezdeni a feladatot, s ha netán pedig feladnánk a játékot (de ugyebár ez nem fordulhat elő :-), akkor a kártya hátoldalán megtekinthetjük a helyes lépéskombinációkat is.

A játék praktikus csomagolása sem elhanyagolható tényező; egy kis tasakban elfér minden, így könnyen tárolható, bárhova magunkkal vihetjük. Kiegészítőként egy piros cabriot és 40 új feladatkártyát is vehetünk hozzá, ha már a kisujjunkban van az alapkészlet megoldása. 

Pénzes Edina Konduktor-tanító

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek