Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Rolit junior társasjáték teszt egy fejlesztő pedagógus szemével

Rolit junior - Agytorna kicsiknek és nagyoknak!

A Rolit junior egy nagyon ötletes, logikai észforgató játék, amelyet egyszerűen nem lehet megunni.

A gyártó 4 éves kortól ajánlja, azonban a játékszabályok pontos betartása ebben a korban még picit nehezebben sikerült. 6-7 éves kis tanítványaim viszont már nagy lelkesedéssel vették a kezükbe, és pillanatok alatt megértették a játék lényegét. Egyetemre járó „nagyfiam” pedig egyszerűen nem akarta letenni, újabb és újabb kihívás volt a számára egy – egy játékmenet.

A játék szabálya csak első olvasásra tűnik picit bonyolultnak. A cél az, hogy egy 6X6 - os játéktáblán helyezzük el a saját színű Rolit golyóinkat úgy, hogy közben blokkoljuk játékostársaink golyóit. Egy-egy blokkolás során akár több golyót is át tudunk fordítani a saját színünkre, attól függően, milyen leleményesek vagyunk. A játékot az nyeri, akinek a 36 golyó elhelyezése után a legtöbb saját színű golyója lesz a játéktéren.

Hogyan is lehet ezt elérni?

Akkor tudjuk bezárni ellenfeleink golyóit, ha az utoljára letett golyó színe, és a játékfelületen vele egy vonalban levő golyók egyikének a színe megegyezik.  Ebben az esetben a közrezárt golyókat megszerezhetjük, azaz átfordíthatjuk. Nehezíti a feladatot azonban az a szabály, hogy minden lépésnél ki kell használni a lehetőséget a lezárásra, illetve az is, hogy csak a már táblán lévő golyó mellé tehetjük le a saját kis golyóinkat.

A játékot az teszi igazán érdekessé, hogy egy-egy lépés azonnal át tudja rendezni az állást, s míg egyik pillanatban győztesnek érezhetjük magunkat, egy elvétett döntés következtében máris mi vagyunk a vesztésre álló fél. Mindez azonban nem csak fokozza a játék izgalmát, hanem kifejezetten segíti a gyermeket abban, hogy képes legyen elviselni az esetleges kudarcot, vereséget is, hiszen tudatosul benne, hogy ha nem adja fel, hanem tovább próbálkozik, képes lehet ebből a helyzetből is sikeresen kijönni.

Azon túl, hogy fejleszti a gyermek gyors és rugalmas helyzetfelismerő képességét, segíti a logikai gondolkodás kialakulását, ok-okozati összefüggések felismerését. Mindezek a matematika tanulásához nélkülözhetetlen képességek.  A 8-9 éves gyermekek már megpróbáltak előre gondolkodva akár 2-3 vagy több lépést is leleményesen megtervezni. Természetesen éppen az teszi mindezt szórakoztatóvá, és megunhatatlanná, hogy számtalan „stratégiát” lehet kidolgozni a győzelem érdekében. Eközben alaposan megtornáztathatjuk a kicsik agyát, észrevétlenül fejlődik figyelmük, koncentrációs készségük, kreativitásuk, és nagyon vidám perceket tölthetünk el együtt.

Szívesen ajánlom minden gyermeknek, és a kihívásokat, játékot kedvelő felnőttnek is. A Rolit junior emlékezetes élményt fog szerezni az egész családnak.

Tóthné Czapáry Katalin www.torpetanoda.hu

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek