Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Radosza TESZT gyűrű nagycsoportos óvodásoknak

Kipróbáltuk a Radosza „teszt” gyűrűt

Iskolába készülő nagycsoportos óvodások szüleiben gyakran merül fel az a kérdés, hogyan tudnának segíteni gyermeküknek az iskolára való felkészülésben. Sokszor a legnagyobb problémát abban látják, hogy a kicsi nem szívesen rajzol, színez, nem köti le a feladat. A tudatos szülő ilyenkor elkezd olyan lehetőségek után kutatni, amelyekkel játékos formában tudja fejleszteni akár otthon is gyermeke kézügyességét, gondolkodását, figyelmét, koncentrációs- és kombinációs képességét, tudva azt, hogy ezek a területek nagy mértékben megalapozzák a gyermek későbbi tanulmányi teljesítményét.

Az egyik legjobb választás ebben az esetben a Radosza-gyűrű úgynevezett „teszt” változata, amely nagycsoportos óvodásoknak készült.  A játék tulajdonképpen két egymással egy ponton illeszkedő gyűrűből áll, amelyekben kis, tologatható képeket, számokat vagy betűket tartalmazó lapocskák sorakoznak. Tulajdonképpen egy térbeli puzzle, amely izgalmas feladványok segítségével válhat a gyermekek és a gyermekekkel foglalkozó pedagógusok, szülők kedvencévé.

Az óvodásoknak készült gyűrű nagyon sokrétű lehetőséget biztosít a fejlesztésre. Legfontosabb területnek tartom a térbeli tájékozódás fejlesztését, amely alapja az olvasás-írás elsajátításának. A gyermek a manipulációs tevékenység közben játszva sajátítja el a bal-jobb irányok fogalmát, miközben játékos feladatokat végez a lapocskák sorba rendezésével.  Fejlődik általa szerialitása, logikai gondolkodása is. Segít a számfogalom kialakításában, a rész-egész viszony felismerésében is. Alkalmas a több-kevesebb fogalmának megismerésére, események időrendjének a meghatározására, sorozatok szabályának felállítására, követésére, mindezzel megalapozva a matematika tanulását.

Miközben játszva sajátít el ismereteket, fejlődik figyelme, koncentrációja, kitartása és nem elhanyagolható a kézügyesség fejlődésére gyakorolt hatása sem.

A játék tartalmaz egy fejlesztő feladatokból álló ajánlást is szülők, pedagógusok részére, amely alapján bárki megkezdheti a fejlesztést. Természetesen ezek a feladatok csak ötletadóak, pici kreativitással kimeríthetetlen lehetőségeket fedezünk fel a használata során.  

Ízelítőül néhány ötlet a fejlesztésre a játék leírásából:

„Rakd ki a telet! Rakd tőle jobbra a tavaszt!”

„Rakd előre a ház első elemét, amelynek se ablaka, se teteje! Építsd fel a házat!” /Tedd ki a helyes sorrendet! /

„Keresd meg melyik kéz nyitott ujja mutat 1-et! Rakd mellé azt a labdát, amelyen 1 pötty van! Folytasd a párosítást!”

„Rakd a kereszteződésbe azt a nyilat amelyik lefelé mutat! Rakd előre azt a nyilat, amelyik jobbra mutat, tőle jobbra tedd a piros szívecskét.”

„Rakd előre azt a nyilat, amelyik lefelé mutat, és rakd alá a téli fát!”

Azt gondolom, az egyik legjobb választás a gyermekünk számára a Radosza-gyűrű, amennyiben játékos formában szeretnénk képességeit fejleszteni, megelőzve ezzel a későbbi tanulási nehézségek kialakulását.

 

Tóthné Czapáry Katalin fejlesztőpedagógus www.torpetanoda.hu a www.okosjatek.hu játék webáruház szakértő partnere.

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel! Lásd Szerzői Jogi Nyilatkozatot!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek