Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

A Pixelhobby csodálatos világa

Találkozás a PIXELEKKEL, avagy a Pixelhobby csodálatos világa

Egy olyan nőnek, aki nem értette még meg a televízió működési elvét és ezáltal a pixel szó sem mond túl sokat, óriási felfedezés,  hogy felfogható és kézzel fogható pixelekkel is lehet találkozni ebben a felgyorsult, technikai fejlődésen alapuló világban. A Pixelhobby játék nem abban segített, hogy bármiféle összefüggést találjak a csúcstechnikás TV és a legújabb képalkotó játék között, hanem arra hívta fel a figyelmemet, hogy hogyan lehet egy játékba sűríteni a modern dolgokat és a régmúlt idők egyik csodáját a gobelinezést.

Remélem, mire nyugdíjas leszek, még kapható lesz ez a játék. :-)

A Pixelhobby játék tehát egy csodás képalkotó játék, melynek alapegységei a Pixelek. Ezeket az apró, műanyagból készült kockákat egy  tüskés alaplapra illesztve alkothatunk képeket a saját fantáziánkra bízva, vagy sablonok, színkódolt képek alapján. A kép kirakása után nincs szükség további rögzítésre, vasalásra, vízzel fújkálásra, mert a Pixelek egymást szorítják be az alaplapba.
 
Azért szerettem bele ebbe a játékba, mert számtalan készségfejlesztő lehetőséget rejt magában, és mert a két kisfiamat is elvarázsolta már az első találkozáskor, és ez nekem többet jelent mindennél.  Az érdeklődésük azóta is töretlen, én pedig hétről-hétre beszerzem az új színeket és az alaplapokat az egyre merészebb elképzeléseikhez. 
 
A gyerekeim 9 és 11 éves örökmozgó fiúk, és elég nehezen lehet őket egy helyben tartani, de ennek a játéknak megadták magukat. Készítettek már karácsonyi ajándékként képeket, születésnapra névnapra kulcstartókat, most legutóbb kokárdát (mert elfelejtettem venni), és az Édesapjukat is meglepték saját készítésű képekkel, amiket díszített fa keretben adtak át.  Visszatérve a fejlesztéshez…

  

Tanítóképző főiskolát végeztem vizuális nevelés szakon, és mint kiderült két kiskorút nevelek, ezért van ismeretem arról, hogy milyen elvárásokkal találkoznak a kisgyermekek és a szülők például egy iskolaérettségi vizsgálaton és utána az iskolába kerüléskor.
Nehéz időszak ez mindhárom résztvevőnek, a pedagógusnak a szülőnek és persze a gyermeknek is. Az iskolára való felkészítéskor a cél az lenne, hogy minél játékosabban készülhessen fel a kisgyermek a rá váró feladatokra úgy, hogy ezt a váltást kellő nyugalomban és viszonylag stresszmentesen élhesse meg.
És itt jön a Pixelezés csodajó hatása!!!

A Pixelhobby készségfejlesztő hatásai:


- Finommotorika fejlesztése- a Pixeleket a panelből történő kiszedés után kézzel vagy csipesszel kell felhelyezni a tüskés alaplapra. 3 különböző csipesz áll rendelkezésünkre.
Csipesszel vagy anélkül kitűnően fejleszti a kis kezüket ez a játék.
- Szem-kéz koordináció- az átlátszó alaplapokat a méretarányos képre helyezzük, így látszik, hogy milyen színű Pixelt kell raknunk a tüskére. A vágható-hajlítható alaplapok nem átlátszóak, ezeknél másolásos feladatot kap a gyermek némi számolással egybekötve.
- Kreativitás fejlesztése- ötletfüzetből 9 féle kapható, alaplapból 5 félét találunk 4 méretben. Az a tapasztalatunk, hogy a játékkal való megismerkedéskor nagy biztonságot ad az ötletfüzet,  de hamar eljutnak oda, hogy maguktól szeretnének képeket alkotni, önálló ötleteiket akarják az alkotásaikban viszontlátni.
- Koncentráció- figyelem- az átlátszó alaplapok alatt látszik, hogy milyen színt kell a tüskére helyezni, ezért komoly odafigyelést igényel mind a Pixelek felrakása, mind az alaplap kép fölött tartása.
A vágható/nem átlátszó alaplapoknál nincs meg ez a lehetőség, ezért a képet az alap mellé kell rakniuk és másolniuk kell, közben számolgatással tudják megnézni, hogy egymáshoz képest hol kell lenniük a Pixeleknek.

Egyéb jótékony hatása is hamar jelentkezik: kiváló  stresszoldó. 

Produktív játék, mely az elkészítés után is használható tárgyként maradhat a mindennapok részeként a közelünkben (kulcstartó, hűtőmágnes, családi fénykép).
Fokozatossága miatt is nagyon szeretem ezt a játékot.

A Pixeleket kétféle méretben készítették el , gondolva a kisebbekre és a már nagyobb, ügyesebb kezű gyerekekre is. Ezen kívül az alaplapok nagyságának növelésével egyre nehezebb dolguk van a mazsoláknak, több időbe telik egy nagyobb kép elkészítése és több odafigyelést is igényelnek.
Kisebb gyerekeknek (4-5 éveseknek ) érdemes a Pixel XL játékot megmutatni kezdetnek, mivel ezek a kockák négyszer akkorák, mint a sima Pixelek. A képek is elnagyoltabbak, nem olyan nagy felbontásúak.
A nagyobb gyerekeknek (6 éves kortól) már a Pixel ajánlott. Nekik érdemes a kulcstartókat megmutatni elsőnek, utána a 6x6 centiméteres alaplapokkal lehet folytatni a képalkotást.

A Pixelek és az alaplapok:


Pixel XL 
•    kisebb gyerekeknek ajánlott
•    30 színben kapható
•    egy panelban 60 darab Pixel XL kapott helyet
   

 Felhasználható alaplapok:    
•    6x6 cm-es átlátszó alaplap
•    6x6 cm-es hajlítható-vágható alaplap
•    ( kokárda, kitűző készíthető belőle ) 
•    10x12 cm-es átlátsz alaplap
•    10x10 cm-es hajlítható-vágható alaplap
•    ( poháralátét készítésére )

Pixel

•    312 színben kapható, köztük arany és ezüst
•    egy panelban 140 darab Pixel lakik

 

Felhasználható alaplapok:
•    kulcstartó alap 13 színben, lánccal (154 Pixel tölti meg )
•    6x6 cm-es átlátszó alaplap 
•    6x6 cm-es vágható alaplap
•    10x12 cm-es átlátszó alaplap ( sorolóidom segítségével több ilyen alap is összeilleszthető, ezáltal nagyobb felbontású kép készíthető )

Minden méretű alaplaphoz vásárolható ötletfüzet is!

 A játék holland találmány, és őszintén szólva ez a tény minden apró darabkáján, kiegészítőjén látszik. Igényes csomagolások, gyönyörű élénk színes, kifogyhatatlan ötlettár jellemzi egészében az Pixel játékcsaládot. Érdemes kipróbálni akár gyermeknek, akár felnőttnek.

A cikket írta Oláh Réka, az Okosjáték Bolt boltvezetője. Okosjáték Bolt Budapest 16. kerület Pixelhobby PixelPont 1163 Bp. Veres Péter út 99.

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek