Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Piou Piou Djeco vicces kártyajáték gyerekeknek

Piou Piou kártyajáték - Ugyanaz a játék két szemszögből

Keresztlányommal játszottam a Piou Piou kártyajátékkal.  Ő még csak 4 éves, és segíteni kellett picit neki a kártyák adta lehetőségek felismerésében, de pár kör után már egyedül is felismerte, hogy mit lehet megjátszani az előtte lévő lapokból. Neki mesébe ágyazva mondtam el a szabályokat, és előtte beszélgettünk arról, hogyan kelnek ki a csirkék a tojásból, és mi a különbség a kakas és a tyúk között. Ő nagyon élvezte, hogy lehet hangosan kotkodácsolni, miközben keltjük ki a tojásokat.
A rókás támadást pedig hangos kukorékolással védtük ki, két kakassal a kezünkben, közben jókat nevettünk.

Nála egyértelmű volt, hogy szerette volna néha "elcsalni" a játékot, és egy tojás helyett kettőt is megszerezni, de szépen meg lehetett vele értetni, hogy a szabály az szabály, és nem lehet csak úgy a hasunkra csapva eldönteni, mikor mit csinálunk. Játszva értette meg, hogy be kell tartani a szabályokat, ahhoz, hogy mindenki számára élvezetes legyen a játék.

A Piou Piou kártyajátékot mint fejlesztő pedagógus is néztem:

A szülők, miközben féltőn szeretve figyelik gyermekük fejlődését, nagyon sokszor tapasztalják, hogy a kicsik ügyesek, okosak, „vág az eszük”, mindenre van válaszuk, és tele vannak kíváncsisággal, és kérdésekkel, azt gondolják, nem lesz probléma velük az iskolában, hiszen talpraesettek, kreatívak, akár már a számokat, betűket is ismerik. 

Nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy a gyermekek iskolaérettségének feltétele nem csupán az értelmi képességek, és a testi fejlettség együttese, hanem a gyermeknek rendelkeznie kell bizonyos fokú szociális érettséggel is, ahhoz, hogy az óvodai, iskolai csoportba való beilleszkedése zökkenőmentes legyen.  Nagyon sok esetben tapasztalom, hogy a kicsik nehezen alkalmazkodnak a szabályokhoz, nem tudják elfogadni azt, ha valami nem sikerül, könnyen feladják a feladatot az első kudarc esetén, esetleg képtelenek egymásra figyelni türelemmel.

A gyermek társas kapcsolatainak fejlődésében óriási szerepe van a játéknak. A társas és szabályjátékok különösen nagy hatással vannak a gyermek személyiségének fejlődésére, általuk fejlődik kitartása, szabálykövetése, önuralma, kezdeményező készsége, becsületessége. Megtanul odafigyelni társaira, alkalmazkodni a különböző kommunikációs helyzetekhez, kötelességtudata, felelősségérzete formálódik a közös játék közben.

Játsszunk ezért gyermekünkkel minél gyakrabban társasjátékokat is!

Természetesen érdemes úgy választani játékot, hogy a gyermek életkorához, fejlettségi szintjéhez jól illeszkedő legyen. Az egyik kedvenc játékom, a Djeco, Piou Piou kártyajátéka. Ezzel már 5 -6 éves kortól próbálkozhatunk, hiszen a játék szabálya nagyon egyszerű, és könnyen áttekinthető. A csomagban 31 db kártya található, 10 kakas, 10 tyúk, 7 fészek és 4 róka képével. A játékhoz tartozik még 18 tojás is, amelyből 3 darabot kell a játék során megszerezni, és kikelteni. Attól függően, hogy a kezünkben lévő 4 lapon milyen ábrát találunk, más és más lehetőségeink vannak. Egy kakas, egy tyúk és egy fészek kártyával tudunk vásárolni egy tojást. Két tyúkkal pedig ki tudjuk ezt kelteni. A róka teszi izgalmassá igazán a játék menetét, ugyanis ezzel elrabolhatjuk játékostársunk tojásait. De hiába van rókánk, ha ellenfelünk kezében ott lapul két kakas, akik képesek elkergetni a támadó jószágot. A játékot az nyeri, aki legelőször tud megszerezni és kikelteni 3 tojást.

A kisebbekkel úgy játszottuk, hogy a tojás kikeltését hangos kotkodácsolással, a kakasok róka elleni támadását pedig kukorékolással kísértük. Mindez sok-sok nevetéssel fokozta a játék élményét.  Közben lehetőség adódik arra is, hogy beszélgessünk velük ezekről az állatokról, tulajdonságaikról, élőhelyükről, testfelépítésükről, így segíthetjük gyermekünk szókincsének gyarapodását, beszédének fejlődését is.

Ha egy vicces, könnyed társasjátékot szeretne gyermekének, amely nem csak szórakoztató, hanem fejlesztő hatással is van a kicsik számolási készségére, memóriájára, szociális készségeire, válassza a Piou Piou kártyajátékot!

Tóthné Czapáry Katalin fejlesztőpedagógus
www.torpetanoda.hu  az    okosjatek.hu  együttműködő partnere

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek