Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Milyen játékot vegyek?

Hogyan válasszunk játékot kisgyerekeknek?

Hogyan válaszd ki, mi való a gyermekednek? Miből tudod megmondani, hogy melyik játék jó minőségű és melyik elég tartós? Az alábbiakban bemutatunk néhány szempontot, hogy hogyan válassz olyan játékot, ami együtt nő a gyermekeddel, ébren tartja az érdeklődését és segíti a szellemi, fizikai, nyelvi és szocio-emócionális fejlődését.

A kisgyerekek apró felfedezők, akik cselekvés útján tanulnak. A játék remek lehetőséget ad arra, hogy saját tempójukban, saját egyedi érdeklődésüknek megfelelően fejlesszenek ki és gyakoroljanak új képességeket. Az, hogy milyen játékokat és játszóeszközöket tudnak elérni, nagyban befolyásolja a fejlődésük irányát.

Bár úgy tűnhet, hogy egy kisgyerek számára játékot választani nem túl nehéz feladat, ám ha manapság körülnézünk egy játékboltban, könnyen előfordulhat, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Óriási választékot találunk ugyanis kisgyerekek számára készített játékokból. Hogyan választhatjuk ki, hogy melyik való gyermekünknek? Hogyan ismerhetjük fel, hogy melyik tartós és jó minőségű? Melyik az, amelyik nem csak néhány napra vagy hétre köti le a figyelmét? Az alábbiakban bemutatunk néhány szempontot, hogy hogyan tudsz olyan játékot választani, ami együtt nő a gyermekeddel, ébren tartja az érdeklődését és segíti a szellemi, fizikai, nyelvi és szocio-emócionális fejlődését.

Szempontok a kisgyerekeknek való játékok kiválasztásához:

1. Olyan játékot válassz, ami többféleképpen használható.

A kisgyerekek imádnak szétszedni és összerakni, kihúzni, belepakolni, összerakni és felépíteni. Olyan játékokat válassz, melyek „szabad végűek” abban az értelemben, hogy sokféle játékra alkalmasak. Például fakockákból vagy a nagy méretű, egymásba illeszthető műanyag építőelemekből egyaránt épülhet út, állatkert, híd vagy akár űrhajó. Az efféle játékok beindítják a gyermek fantáziáját, és segítik problémamegoldó képességének és a logikus gondolkozásának fejlődését.

  • Példák: Sima, vagy egymásba illeszthető építőkockák, egymásba pakolható formák, homokozójátékok és vizes játékok

2. Olyan játékot keress, ami együtt növekszik a gyermekeddel.

Mindannyian ismerjük az érzést, mikor megveszünk egy játékot, amivel a gyerek két napig eljátszogat, majd hozzá se nyúl soha többet. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha olyan játékot keresünk, amik a gyerek fejlődésének különböző fázisaiban egyaránt jó szórakozást nyújtanak. Példának okáért a kis műanyag állatkákkal remekül tud játszani egy totyogó is mondjuk úgy, hogy házat készít nekik egy cipősdobozból, míg egy óvodás arra használhatja őket, hogy eljátsszon velük egy saját maga által kitalált történetet.

  • Példák: Műanyag állatkák és más figurák, kisgyerekeknek való babaházak, vonat, dömper (és egyéb járművek), plüssállatok és babák

3. Olyan játékot válassz, ami felfedezésre és problémamegoldásra ösztönöz.

Játék közben a gyerekek újra és újra gyakorolhatják új képességeiket. Azok a játékok, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy (akár kis segítséggel) saját maguktól találjanak ki, oldjanak meg valamit, építik a logikus gondolkozásra való képességüket, és segítenek abban, hogy kitartó problémamegoldóvá váljanak. Szintén segítik a térérzék kialakulását (azáltal, hogy a gyermekek megértik, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a dolgok), az összehangolt szem- és kézmozgás, valamint a finommotoros mozgások fejlődését (a kéz és az ujjak apró izmainak használatával).

  • Példák: Kirakós játékok, formaválogatók, építőkockák, egymásba pakolható formák, gyurma, festék, zsírkréta és hasonlók

4. Olyan játékot keress, ami beindítja a gyermek fantáziáját.

A harmadik életév folyamán a gyermek kreativitása szárnyakat kap, mivel most már képes arra, hogy belebújjon valaki más szerepébe (pl. azt játssza, hogy ő egy király), és elképzelje, hogy egy dolog (pl. egy építőkocka) valami más (pl. egy szelet sütemény) lesz. Keress olyan játékokat, amiket felhasználhat arra, hogy történeteket találjon ki és játsszon el. A szerepjáték fejleszti a nyelvi és szövegértési képességet, a problémamegoldó-készséget és a dolgok logikus sorrendbe rakásának képességét.

  • Példák: Jelmezek, építőkockák, játék ennivaló és műanyag tányérok, akciófigurák, plüssjátékok és babák, kisvonatok és teherautók, kisgyerekeknek való babaházak, játékszerszámok, vagy olyan „valós” kiegészítők, mint például a kis tűzoltód számára csomagolópapírból készített „tűzoltótömlő”. A tipegők számára mindig remek szórakozást nyújt egy nagy méretű, bármire felhasználható kartondoboz, ami ráadásul még pénzbe sem kerül. (Megkérdezhetjük pl. egy háztartási gépeket forgalmazó boltban, nincs-e egy felesleges hűtőgépdobozuk.) A dobozból lehet ház, kalózhajó, istálló, alagút – bármi, amit csak egy gyermek el tud képzelni.

5. Engedd meg a gyerekednek, hogy „igazi” dolgokkal játsszon – vagy olyan játékokkal, amik hasonlítanak ezekre.

A kisgyermek egyre jobban megérti, hogyan működnek a dolgok a környezetében – pl. a távirányító vagy a villanykapcsoló. Nagyon szívesen játszik az „igazi” dolgiddal, pl. a mobiltelefonoddal, mert szeretné hozzád hasonlóan nagynak és ügyesnek érezni magát. Az efféle játékok segítik a problémamegoldó készség és a térérzék fejlődését (hogyan kapcsolódnak egymáshoz a dolgok), és fejlesztik a finommotoros mozgásokat (a kéz és az ujjak apró izmainak használatát).

  • Példák: Műanyag edények és étel, játék kulcsok, játék telefon, jelmezek, hangszerek, gyermek méretű seprű, felmosó, partfis és kislapát

6. Dodj be néhány „olvasás-előkészítő” játékot is.

A könyvek, mágneses betűk és az olyan rajzeszközök, mint a filctollak, zsírkréták, ujjfestékek segítik a korai író-olvasó készség fejlesztését. A gyerekek szívesen nézegetnek olyan „igazi” dolgokat, mint pl. különböző képes szórólapok, katalógusok és magazinok, az ilyenekkel való játék segíti a betűkkel és az írott szöveggel való ismerkedést.

7. Válassz olyan játékokat, amelyek mozgásra ösztönzik gyermekedet.

A kisgyerekek állandóan mindenféle tornamutatványokat végeznek, mivel erősebbek és magabiztosabbak a testükkel kapcsolatban. Neked az a feladatod, hogy hálás közönsége legyél csemetéd legújabb játszótéri eredményeinek. Keress olyan játékokat, amik segítik a már meglévő fizikai képességei gyakorlását és újabbak kifejlesztését.

  • Példák: Különböző méretű és formájú labdák, háromkerekű bicikli vagy roller (megfelelő védőfelszereléssel), műanyag kuglikészlet, gyerekekre méretezett kosárlabdapalánk, húzós játékok (amit a gyermek egy madzagon húzhat maga után), telepakolható és tologatható kiskocsi, kerti szerszámok, pl. játék ásó és gereblye, két végén nyitott „bebújós dobozok”, amin – mint egy alagúton – keresztülkúszhat

8. Keress többgenerációs időtöltésre alkalmas játékokat.

Bár valójában szinte bármit játszhatunk közösen gyermekünkkel, van néhány olyan játék, amit kifejezetten arra terveztek, hogy felnőttek is részt vegyenek benne. Amint gyermeked betölti a 3. évét, kezdődhet a társasjátékozás! Minden korosztály számára remek szórakozást nyújtanak a kicsiknek való memóriajátékok, vagy az olyan egyszerűbb társasjátékok, amikhez nem kell tudni olvasni. Érdemes családi „társasozós estéket” szervezni, amikor a család minden tagja együtt játszik. A társasjátékok segítik a számolás, a logikai készség, a memória és a figyelem fejlődését, valamint az önfegyelem gyakorlását (azon keresztül, hogy a gyerekek megtanulják betartani a szabályokat). Szintén erősítik a nyelvi és a kapcsolatteremtő készségek kibontakozását. Még egy fontos hasznuk, hogy megtanítják, hogyan kell szépen nyerni, és hogy lehet feldolgozni azt az érzést, ha veszítenek.

Gyakori kérdések a kisgyerekeknek való játékok kiválasztásakor

Mi a haszna a hangoknak, fényeknek, zenének?

Nagyon sok kisgyerekeknek szánt játék tele van gombokkal, kapcsolókkal, és harsányan zenél, világít, stb. Ezeket sokszor „fejlesztő” játékokként reklámozzák, arra hivatkozva, hogy olyan sok különböző funkciójuk van. Sajnos ezek sokszor épp ellenkező hatással vannak a gyerekre. Minél több mindent csinál maga a játék, annál kevesebb tennivalója van a gyereknek. Ha a gyereknek nincs más dolga, mint egyszerűen ülni, és nézni a játék „előadását”, akkor az a játék valószínűleg inkább csak szórakoztató, de nem fejlesztő. Ráadásul ezek a játékok összezavarhatják azokat a gyerekeket, aki épp most próbálják megérteni az ok-okazat viszonyokat. Ha egy játék csak úgy véletlenszerűen kezd el zenélni, vagy nem világos, hogy melyik gomb megnyomására kezd el villogni, akkor a gyermek nem tanulja meg, hogy milyen cselekedete (ok) váltotta ki a fényt és a zenét (okozat). Röviden összefoglalva, a leghasznosabbak azok a játékok, amelyek a legtöbb aktív közreműködést kívánják meg a gyermekedtől. Minél többet kell a testét és szellemét használnia ahhoz, hogy működésre bírjon valamit, annál többet tanul belőle.

Tényleg „okosabbá válik” egy játéktól a gyermekem, ahogyan az a csomagolásán olvasható és a reklámokban hallani?

Fogadjuk fenntartásokkal az ilyen állításokat. A legtöbb játékról, amelyről ezt állítják, egyáltalán nem bizonyított, hogy valóban fejleszti a gyermekek intelligenciáját. Ami azt illeti, sokszor az olyan biztonságos hétköznapi tárgyak, mint a konyhai műanyag tálak (amelyekből ki-be lehet pakolni), a párnák (amelyekre fel lehet mászni, vagy barlangot lehet építeni belőlük) vagy a régi ruhák (melyekből jelmez készülhet) a legjobb fejlesztő eszközök. Hiszen ne feledjük, minél többet kell használnia a gyereknek testi és szellemi energiáit egy probléma megoldásához és saját elképzelései megvalósításához, annál többet tanul belőle.

Ha mégis vásárolni szeretnél, mert például ajándékba szeretnél játékot venni, nézd meg a sikerlistát itt:

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek