Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Menő társasjátékok

Menő társasjátékok Melyek a menő társasjátékok? Mitől menők? Mi számít menő társasjátéknak? Több szempontot is figyelembe vettünk, nézd meg itt...

Menő társasjátékok

Mitől menő egy társasjáték? Vagy azért, mert egyedi és különleges, vagy azért, mert mindenki erről beszél ha társasjátékról esik szó. Ez utóbbin olyan játékokat értünk, amik esetében igaz, hogy az osztálytársaknak is ilyen van, és imádják, miért ne legyen nekünk is?

Összegyűjtöttünk ilyen menő társasjátékokat. Kezdjük az egyedi, és különleges, ritkább társasokkal! A kisebbeknek valótól haladunk a felnőtt társasokig.

Gyümölcsöskert társasjáték (2+ és 3+ évtől)
A gyümölcsöskert egy nagyon igényes, szép megjelenésű társasjáték a legkisebbeknek, szép fa gyümölcsökkel amiket össze kell gyűjteni a „fáról” igazi . A Haba, német játékgyártó cég kíváló társasjátéka, ami azért is sikeres a kisgyerekek körében, mert a játékban mindenki győztes lehet. A drágább társasjátékok közé tartozik, de aki eddig megvásárolta, nem bánta meg. Az Első gyümölcsöskert már 2 éves kortól játszható, a nagyobb verziója pedig 3 éves kortól, de még a 7-8 évesek is szívesen leülnek mellé játszani.

            

Mókusos csipeszes játék ovisoknak (3+)
A játékpolcról megjelenésével tényleg kitűnik. Nagy eséllyel emelik le, mert nagyon szép! De nem csupán gyönyörű, hanem egy nagyon kedves, élvezetes és egyben fejlesztő társasjáték elsősorban 3 évesekenek. Kis csipesz mókusokkal kell összegyűjtenünk a makkokat.

Hamupipőke üvegcipője (3+)
A kis ovis "hercegnők" kedvence, egy igazán csajos társasjáték. Különlegessége például a kockadobás módja. Egy varázspálcába kell behelyezni a dobókockát, és azzal suhintva dobunk. 3-5 éves kislányoknak nagyon menő játék, ami igazán elvarázsol!

Gigi Gnomo (4+)
2016-ban megjelent új társasjáték az ovis korosztálynak. Míg az előző két társasjáték elsősorban a megjelenése miatt "menő", ez a társasjáték a játékélményével nyeri el az "igazán jó társasjáték" megítélést. Egy igazán kalandos, változatos társasjáték 4-7 éveseknek!

Robot Race Face (5+)
A Robot Race Face egy gyorsasági-megfigyelős társasjáték. Ez már egy összetettebb játék, ahol a színkombinációk alapján kell gyorsan megkeresnünk az adott szájú, orrú, stb. robotot. Egyszerűbb, de hasonló a Candy, cukorka kereső társasjáték. Ez utóbbi már 3 éves kortól játszható, a Robotos pedig 5 éves kortól ajánlott.

Robot Teknősök (4+ és 6+ egyszerre)
A Robot Teknősök könnyed, játékos formában tanítja meg a gyerekeknek a számítógépes programozás alapjait, a programozói gondolkodást. A gyerekeknek egy (saját maguk által összeállított) programozói parancssorral kell irányítaniuk teknőseiket, hogy elérjék a célt, és megszerezzék a gyémántot.
Kisebbeknek egyszerűbb parancsok, nagyobbaknak pedig összetettebb parancssorozatokat kell összeállítaniuk, és előre gondolkodniuk, tervezniük.

Code Master (8+)
A Code Master ugyan nem társasjáték, hanem egyedül játszható logikai játék. Azért vettük bele a felsorolásba, mert a Minecraft játékra emlékeztet, így egyértelműen menő a fiúk körében! Szinténk Thinkfun játék, mint a Robot Teknősök, így ebben nem lehet csalódni. Ez már nagyobbaknak való a Robot Teknősökkel szemben. A Code Master 8 éves kortól, a Robot Tekis játék pedig már 4 éves kortól játszható.

Spinderella (6+)
A játék különlegessége a 3 dimenziós játéktábla, valamint a játékbábuk mozgatásának egyedi volta. A játékban a cél, hogy a hangyákkal keresztüljussanak a játékosok a veszedelmes erdőn, ahol pókok akarják elkapni őket, akár a levegőből, pókhálóról támadva.
A csavart a játékban tehát a pókok mozgatása adja meg. A tábla tetején két pók helyezkedik el, melyek hozzá vannak kötve a harmadik, lelógó pókhoz. A fenti pókokkal mozgathatjuk a rájuk kötözött harmadik pókot, és nem olyan könnyű átlátni, hogy mozgatásukkla a rájuk kötözött pók milyen irányban fog mozogni. A Spinderella elnyerte az Év gyerekjátéka díját!

Gold am Orinoko (7+)
Az Orinoco aranya játékban a játékosok kincskeresőket irányítanak, akik az Orinoco folyó túlpartján nemrég felfedezett ősi romoknál található különböző értékű kincseket próbálják megszerezni. A túlpartra a folyón sodródó farönkökön ugrálva lehet átjutni. Egyébként többszörös díjnyertes társasjáték.

Marbushka Csipp Csepp (3+) és Séfek (8+)
A Marbushka játékokról sokan nem tudják, vagy nevük alapján nem gondolnák, hogy magyar kézműves társasjátékok. 

Ezüst tó kincse (8+)
Az Ezüst tó kincse régi kedvencünk. Retro játék, gyerekkorunk társasjátékos estéit "bearanyozó" játék. Kicsit a Gazdálkodj okosant vagy inkább a Monopolyt idézi, ha valamire hasonlítani kell. Annak ellenére, hogy több órás a játékmenet, ez azon társasok közé tartozik, amit a gyerekek elsők között említenek, hogy vegyük elő a társasjáték szekrényünkből játszani.

Colt Express (8+)
Szeretnél időutazást kedvenc western filmjeid világába, és szertnél Te is hős lenni, a rablók elől a vonat tetején utazni, vagy akár rablónak lenni? A Colt Express egy nagyon izgalmas társasjáték gyerekek és csak felnőttek körében is. Vigyázz, ha jön a sötét alagút, nem tudhatod, hogy mi történik utána! A játékot nem egy "megszokott" játéktáblán játszátok, hanem egy 3D karton vonaton mozogva, taktikázva. Év társasjátéka lett itthon és külföldön is!

Mysterium (8+)
Ha szereted a Dixit játékot, a Mysteriumot se hagyd ki! Bár itt nem beszélni kell, sem mutogatni, mint az Activityben, hanem kártyákkal rávezetni a többi játékost a megoldásra. Van egy szellem (egyik játékos), aki mindent tud, hogy mi történt az éjszaka. A többi játékost rá kell vezetnie, akik együtt dolgozva próbálják megfejteni a rejtélyt. Az biztos, hogy megy majd a harc, hogy ki legyen a szellem :-)

Fedőnevek (12+)
2016-ban jelent meg a Codenames, azaz Fedőnevek társasjáték magyar nyelvű változata. A legjobb partyjáték sikerlistája élén helyezkedik el, kis hazánkban most kezdik  megismerni. A Dixitben sejtelmesen kell fogalmazni, a Fedőnevekben úgy kell csupán egy  szót mondanod, hogy játékostársaid több feladványra is rájöjjenek egyszerre. Amíg az ember azon az oldalon ül, hogy ki kell találni, azt hiszi, hogy a másik milyen bénán fogalmaz, aztán amikor átülünk arra az oldalra, hogy nekünk kell a "rávezető" szót kitalálni, szembesülünk vele, hogy bizony nem könnyű feladat. Nekünk most ez lett az új kedvenc családi játékunk amikor sokan (8-nál többen) gyűlünk össze.

 

Lássuk a legtöbbet eladott társasjátékok listáját, amik sok családban megtalálhatóak, ettől "menők":

Bogyó és Babóca társasjátékok (Erdei kirándulás és Úton az óvodába és Furfangos párosító kártyajátékok)
Bogyó és Babóca társasjátékok kíválóak "első társasjátéknak" a legkisebbeknek 3 éves kortól. Legkedveltebbek az Erdei kirándulás, a Furfangos párosító kártyajáték és az Úton az óvodába.

Dobble kártyajáték vagy Grabolo
2015 legkedveltebb kártyajátéka a gyerekek körében egyértelműen a Dobble volt. 2016-ban mellé jött a Grabolo és annak junior változata, hasonló fém kerekdobozos megjelenéssel. Mindhárom játék a gyors megfigyelésen alapul, garantált siker a gyerekek körében!

Zingo
Zingo az utóbbi évek legkedveltebb társasjátéka a 4-6 éves korosztály körében. Most már sok óvodai csoport büszkélkedhet vele. Örülünk, hogy a társasjátékok is bekerültek az óvodai csoportok játékai közé. 

Magyar Népmesék társasjáték
A Magyar Népmesék társasjátékot sok szülő talán saját magának (is) vásárolta meg. Hányszor láttuk a szépen tekergő levélágat gyerekkorunkban! Ha még ma is meghallom a zenét, kellemes nosztalgikus érzés fog el. Talán ezen érzés miatt is vásárolta meg sok szülő, nagyszülő gyermekének vagy unokájának a társasjátékot. A játék maga is élvezetes, visszaköszönnek a mesékből ismert kedvenc szereplőink.

Gazdálkodj okosan
Ez az a társasjáték amiből talán a legtöbb fogyott az országban annak ellenére, hogy nem a legszebben kidolgozott játékok közé tartozik. Sikere szinte megmagyarázhatatlan, bár biztosan számít az is, hogy azon szülők is leülnek mellé játszani akik egyébként keveset társasjátékoznak.

Tick Tack Bumm junior
Pörgős, izgalmas játék ami egyben szókincsfejlesztő is. A gyerekek akár szülinapi zsúr alkalmával is szívesen előveszik. Gratuláció a játék kitalálójának a bomba miatt. Ettől olyan izgalmas ez a társasjáték. A játék bombát adjátok körbe-körbe, miközben a felcsapott kártyával kapcsolatos témakörben kell szavakat mondani. Ez ez a játék, ami nem hiányozhat otthonról, vagy az osztályteremből.

Brainbox memória játékok
Órákig nem köti le általában a gyerekeket, viszont az egyik leggyakrabban előkerülő játék. Az tetszik benne, hogy nem csupán "kikérdez", nem egy megszokott kvíz játék, hanem először tanít, és utána kérdez. Utazáshoz kíváló. 10 másodpercig kell megfigyelni egy képet, nagyobbaknak a képen szereplő írásos információkat is. Utána a játékostárs visszakérdez, hogy mi volt a képen. Több témakörben is kapható: állatok, világ országai, környezetismeret, történelem, találmányok, stb.

Activity
1993-ban jelent meg az első Activity társasjáték. Azóta több millió példányt adtak el belőle, több változata is létezik. A játékosok célja a játékban, hogy lerajzolva, szóban körülírva, vagy elmutogatva rávezesse a csapattársait, hogy kitalálják a feladványt (ez lehet szó, vagy mondat vagy közmondás, attól függ, hogy melyik fajta Activityvel játszunk).

Dixit
A Dixit társasjátéknak is sikerült olyan sikeressé válnia, hogy szinte minden családban megtalálható már. Sikere abban is rejlik, hogy a kisebbektől a nagyszülőkig mindenki szeret vele játszani. Dixit a sejtelmes fogalmazások izgalmas játéka!

Qwirkle
A Qwirkle egy kicsit dominó (de több annál), egy kicsit Scrabble (de nem betűs, csak emlékeztet rá), egy kicsit römi. Kíváló társasjáték, amit szabálymódosítással és pontszámolás nélkül játszhatunk a legkisebbekkel is (akár óvodásokkal), és ugyanakkor nyugdíjas klubba is ideális!

Sztorikocka
Sztorikockának mára már nagyon sok változata jelent meg. Lényege: dobunk a dobókockákkal, és a kidobott képekkel kell kitalálnunk egy történetet. A játék sikere attól is függ, hogy mennyire aktív és kreatív játékostársakkal játszunk. A mese lehet hercegnős, lehet nyomozós-izgalmas attól függően, hogy milyen témájú sztorikockát választottunk a játékhoz. Nagyon vicces történetek születhetnek, hacsaknem az ijesztgetős változattal játszotok :-)

Ticket to Ride
A Ticket to Ride társasjáték egy vasútvonal építő taktikai játék. Lányok és fiúk körében is sikeres, pedig a témája inkább fiús. Apukák nagy kedvence, ezzel biztosan odaültethetitek apát is a társasjáték asztalhoz!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek