Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Nevezhetjük ezt a napot a Himnusz születésnapjának is.

Ez a nap alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, gyökereinknek. A magyar kultúra napján számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak országszerte, és ekkor adják át a magyar kultúrával, továbbá az oktatással kapcsolatos díjakat is.

Ezen napon tüntetik ki a pedagógusokat is 1993 óta.

 „Ne legyen kultúra magyarság és magyarság kultúra nélkül." (Kodály Zoltán). 

Az eseményt koncertekkel, könyvbemutatókkal és irodalmi estekkel is ünneplik országszerte.

Ha már magyar kultúra napja, akkor a játékokhoz kapcsolódva elevenítsük fel a népmeséket és a népmesegyűjtőket, akik munkásságukkal hozzájárultak a magyar kultúra és gyerekirodalom felvirágoztatásához.

A népmesék szájról szájra terjednek, így népmesegyűjtőkre volt szükség ahhoz, hogy azokat legyezzék, így megőrizve őket az utókor számára.

A magyar népmese nem csak szórakoztat, hanem nevel, oktat, valamint bizonyos esetekben szelepként is funkcionált, oldotta a társadalmi feszültségeket.

A népmesék gyűjtésével több magyar író is foglalkozott, ugyanis irodalmi munkásságukhoz forrást láttak benne. Nevesebb személyiségek: Benedek Elek, Kriza János, Arany László, Móra Ferenc, Illyés Gyula.

A Magyar népmesék TV sorozat 1980-tól jelent meg, amely mindenki számára elérhetővé és nézhetővé tette a magyar népmeséket. A Magyar népmesék sorozat felejthetetlen népmesei történeteket dolgoz fel ötletesen és a mesék eredeti humorát egy kis képi humorral szövi át.

A szorgalmas és a rest leány

A két koma

A bíró okos lánya

Szereted a magyar népmeséket? Tudtad, hogy megjelent társasjáték formában is?

Az Okosjáték webáruház és játékbolt csapata a Magyar Kultúra napján bemutat és játszik a közönséggel az eseményeken. Többek között az egyik legsikeresebb magyar társasjáték a Magyar népmesék játék.

A Magyar népmesék társasjáték 2-6 fő részére készült családi és gyerekjáték, amit 5 éves kortól ajánlunk. Egy játék időtartama a résztvevők számától is függően legalább 20, legfeljebb 40 perc.
Ebben a mesében Te leszel a főszereplő!
A játékosok a magyar népmesék közismert szereplőinek: Tündérszép Ilona, Fehérlófia, Fábólfaragott Péter, Az okos lány, Csillagszemű juhász vagy a Legkisebb királylány bőrébe bújva indulnak el, hogy egy-egy mesében szerencsével járjanak.

A tarisznyájukban hamuban sült pogácsa lapul, amiből időnkét megesznek egyet, és már induláskor egy hasznos tárgyat birtokolnak, amely segítségükre lesz a kalandok során. Útközben barátokkal találkoznak, akiktől varázstárgyakat kaphatnak vagy jótanácsot, ha szerencséseket dobnak, de vigyázniuk kell, mert veszedelmes ellenségek, mint a hétfejű sárkány, a hatalmas óriás vagy a vasorrú bába hátráltatni fogják az útjukat!

A Magyar népmesék - A társasjáték fantasztikus sikere után máris készen van a sorozat folytatása!

A magyar népmesék kártyajáték:

A kártyajáték egy önálló játék, ami a jól ismert szereplők részvételével nyújt teljesen új élményt. Nem a Fekete Péter egy újabb változatáról van szó, hanem egy eredeti és egyszerű játék, ami az egész család számára felhőtlen perceket fog okozni. A szabályokat a legkisebbek is könnyen megtanulják a kezdőjáték keretein belül, és a tesztek bizonyították, hogy már 4 éves kor felett bátran ajánlható!

Magyar fejlesztésű társasjátékok a webáruházból >>

Forrás: Népmesegyűjtés wiki

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek