Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

LÜK vagy Logico? Egy fejlesztő pedagógus véleménye

Melyiket válasszam?                                  LÜK webáruház itt >>>,  Logico webáruház itt >>>

 A Logico, és a Mini LÜK fejlesztő játékok összehasonlítása a fejlesztőpedagógus szemével

Fejlesztőpedagógusként és tanítóként is munkám során mindig arra törekedtem, hogy a foglalkozásokon a gyermek, játékosan, cselekvésen keresztül jusson ismeretekhez.  Fontosnak tartom, hogy ne váljon számára unalmassá a gyakorlás, változatos és szórakoztató legyen a felkészülés. Azt is szem előtt tartom, hogy a feladathelyzet, a tevékenység egyszerre legyen motiváló, kíváncsiságot ébresztő, és jusson sikerélményhez a gyermek. Úgy gondolom, hogy ez az alapja az örömteli tanulásnak.

Ezen szempontok figyelembevételével választom ki azokat a játékokat, amelyek alkalmasak arra, hogy segítségükkel hatékonyan és sokoldalúan fejlődhessenek kis tanítványaim. Jelenleg az iskolára felkészítő kiscsoportos és egyéni foglalkozásaimon a Logico Piccolo, és a Mini LÜK fejlesztő füzetek vannak a legnagyobb segítségemre.

Azt tapasztalom, hogy a szülők örömmel fogadnak el tanácsot abban, hogy otthoni közös tevékenységhez, fejlesztéshez milyen eszközt, játékot érdemes választani.  Az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés, hogy a Logico, vagy a Mini LÜK készletet javasolnám-e szívesebben? Miután mindkettőt használom a napi gyakorlatban, lehetőségem volt összehasonlítani a gyermekek szemszögéből is, és pedagógiai szempontból is ezeket az eszközöket.

A LÜK alapkészlet két változatban kapható. A legkisebbeknek készült LÜK Bambino játékban még formák, ábrák segítik a tájékozódást, a nagyobbak számára kifejlesztett Mini LÜK táblája már számozott lapocskákat tartalmaz. A hozzá illő kis füzetek a különböző részképességek minden területére kiterjedő változatos feladatokat tartalmaznak.  A Mini LÜK már 4-5 éves kortól jól használható (A Bambino LÜK 2 éves kortól), és egészen 12 éves korosztályig találhatunk a számukra megfelelő feladatsorokat.

 Óvodások számára a figyelemfejlesztő, a tér- irány gyakorlatokat tartalmazó, és az iskolára felkészítő füzetek jelentik a legnagyobb segítséget.  Az olvasni és számolni tanuló kisiskolások számára elkészültek a „Játékos matematika”, a „Betűkóstolgató”, a „Számolj okosan”, a „Betűktől a szavakig” című kiadványok is. Később, kibővíthető a készlet a LÜK Bajnokság versenyfeladataival is, amelyek alkalmasak a nyelvtan és helyesírás, és a matematika területeit felölelő sokoldalú készségfejlesztésre. A gyermekek számára fontos az is, hogy használatával kialakul bennük az önellenőrzés igénye, és képessége. A motivációt pedig a sikerélmény biztosítja.

A Logico készlet is két változatban készült.  A Logico Primo a kisebb, a Logico Piccolo a nagyobb gyermekek számára nyújt lehetőséget a játékos, változatos, cselekvésen keresztül történő tanulásra.

Az alapkeret színes korongokat tartalmaz, amelyek segítségével jelölhetők be a helyes megoldások.  A játék során, ezeket a kis korongocskákat vezeti a gyermek a megfelelő helyre. A művelet végzése közben fejlődik szem-kéz koordinációja, vizuális észlelése, formafelismerése is.

Az alapkészlethez szintén változatos kiegészítő feladatcsomagok szerezhetőek be, melyek a főbb készségek, képességek kialakítását célozzák meg.  Az írás elsajátításához szükséges alapkészségek fejlesztésére kiválóan alkalmasak a „Szem-kéz koordináció” kialakítását segítő feladatlapok. A gyermekek iskolára való felkészítésében az „Iskolakezdés sorozat” gondolkodást, figyelmet, vizuális percepciót, beszédet, számfogalmat kialakító feladatsorait használhatjuk.  A már iskolás gyermek számára pedig a matematika, a környezet, és az élővilág témaköreihez találunk játékos, fejlesztő kiegészítő kiadványokat.

A Logico készlet szerintem sokkal előnyösebb a kisebb gyermekek számára. Könnyebb a kezelése, használható akár autóban, buszon, utazás közben is. Egyszerűbbek, jobban áttekinthetőbbek a feladatok, bár egy-egy témán belül előfordulhatnak hasonló feladattípusok, mégsem válik unalmassá a gyakorlás. Az önellenőrzést is egyszerűbben tudják végezni a gyermekek, a korongok vezetgetése pedig nagyon jól megalapozza az írástanulást, a vonalkövetést, iránytartást, ezáltal a szem-kéz összehangolt mozgásának, koordinációjának a fejlődését.  

A LÜK füzetek tapasztalataim szerint bonyolultabb feladatokat tartalmaznak. Használata során jobban igénylik a gyermekek a felnőtt segítségét, jelenlétét, megerősítését.  Az önellenőrzés is nagyobb figyelmet igényel. Ez persze nem baj, hiszen önmagában ez is lehet fejlesztő hatású.

A Mini LÜK készlet fokozott kitartásra, összpontosításra, logikai gondolkodásra készteti a gyermeket. A feladatok elvégzéséhez szükséges a tartós, és irányított figyelem, és nagyon erős koncentrációs készség.  A kisebbek hamarabb feladták, elfáradtak a játék során.  A már iskolás gyermekek számára viszont nem okozott gondot a használata. Változatos feladataival jól kiegészítheti az iskolai tanulást, az otthoni gyakorlást pedig játékossá, és szórakoztatóvá teheti.

Az iskolára készülő, nagycsoportot végzett óvodásaim a fejlesztő foglalkozásokon szívesebben választották a Logico Piccolo készlet feladatsorait. Képesek voltak önállóan ellenőrizni megoldásaikat, és javítani hibáikat. A csillogó szemek pedig a játék öröméről, és a sikerélményről tettek bizonyságot.

Összegezve úgy gondolom, a két játék nagyon jól kiegészíti egymást, mindkettőt érdemes beszerezni. A választásnál pedig fontos szempont legyen a gyermek fejlettsége, türelme, kitartása, figyelme és önállósága. Kisebbeknek mindenképpen először a Logico készletet ajánlanám, majd ezután térnék rá a Mini LÜK használatára. Mindkettő játék kapható az Okosjáték Játékboltban.

Tóthné Czapáry Katalin fejlesztőpedagógus   -   www.torpetanoda.hu, az  okosjatek.hu együttműködő partnere

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

Vásárlói vélemények:

"Mindkettőt nagyon imádjuk, bár LÜK-ot ő jobban kedveli! De nagyon sokat segítenek a fejlesztésben.. Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!" - K. Valéria

" Én is használom mindkettőt a kisfiaimmal. Azt vettem észre, hogy a LÜK füzeteket jobban szeretik. Többször választják. Igaz, a Bambinot készlet nélkül használtuk, csak a füzeteket, én oldalam-te oldalad formában, de már 2 éves koruktól, s ügyesen mutogatták, mi mihez tartozik. A Mini LÜK-öt pedig már készlettel, egyedül használják." - M. Katalin

"Mi is mindkettőt használjuk. Először Logico-t kapott, majd jött a Lük. Mindkettő nagyon hasznos, fejlesztő játék. Mindenkinek csak ajánlani tudom." - H. Éva

A teljes Mini LÜK választékhoz kattints ide, nézd meg itt >>>
A teljes Logico Piccolo választékhoz pedig kattints ide >>>

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek