Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Ligretto kockajáték és Perudo

Würfel- Ligretto társasjáték – Végtelenül egyszerű, pörgős és sosem unalmas

A Würfel-Ligretto egy gyors és egyszerű kockajaték, amely Perudo-ként is használható. A játék 8 éves kortól ajánlott, 2-en, 3-an, vagy 4-en játszható, az a legizgalmasabb, ha négyen játsszák, így tökéletes választás egy 4 fős család számára.

A Ligretto nagyon egyszerű, mindössze egy játéktáblából, 24 kockából és 4 db kockatartóból áll. A játékszabály áttanulmányozása és megértése kb. 2 percet vesz igénybe, ennek ellenére a játék fordulatokkal teli és nagyon szórakoztató.

 

A játék menete

A játékosok egy húzózsákból 12, 8 vagy 6 kockát vesznek magukhoz, attól függően, hogy hányan játszanak. A kockatartóban keverik a kockáikat, és mikor az egyik játékos bekiabálja, hogy LIGRETTO, a játék elindul, és a játékosok egyszerre dobnak a kockáikkal. 
A kockákat a színűkkel és számukkal azonos mezőre kell leraknunk, a lényeg, hogy minél előbb megszabaduljunk az összes kockánktól, és bekiabáljuk: LIGRETTO STOP. De van azért nehezítés is! Nem rakhatunk le 2-es, 3-as számú kockát, míg nincs lent az 1-es, sem 6-ost amíg nincs lerakva az összes kocka 1-5-ig. Így sokszor várnunk kell játékostársainkra, hogy segítségünkre legyenek, vagy akár újra is dobhatunk a kockákkal, ez csak rajtunk múlik. Előfordulnak persze olyan helyzetek is, mikor egyszerre akarunk lerakni egy ugyanolyan kockát játékostársunkkal, ilyenkor a gyorsaság dönt. A játék nagyon izgalmas, több menetből áll, így nem veszik el minden, ha az elején nincs szerencsénk. A győzelemhez szerencse is szükséges, de gondolkodnunk is kell, méghozzá gyorsan, hogy mindenkit megelőzve tegyük le az összes kockát. A nevetés garantált!

Kinek ajánlom a Ligretto társasjátékot?
1.    Aki nem szeret órákig ülni egy társas felett, inkább egy gyors és pörgős játékra vágyik.
2.    3-4 tagú családnak vagy baráti társaságnak.
3.    Aki szereti a kockajátékokat.

 

A Perudo-ról

A Perudo, csakúgy mint a Ligretto, egy izgalmas és gyors kockajáték. Játéktábla nem is szükséges hozzá, csak a kockák és a kockatartók. Míg a Ligretto-nál a gyorsaság a fontos, addig a Perudonál az, hogy mennyire tudsz blöffölni, és hogy mennyire vagy szerencsés a dobáskor és a játék során.
A játék menete:
A játékosok felosztják egymás közt a 24 kockát. A legjobb ennél a játéknál is, ha 4 személy játssza. A játékosok a kockatartóban megkeverik a kockáikat, majd kiborítják őket az asztalra, úgy, hogy a többiek ne lássák. A játék lényege, hogy meg kell tippelni – a saját kockáidat figyelembe véve - hogy hány darab 2-es, 3-as, 4-es stb. kocka van az asztalon összesen. Az kezd, aki a legnagyobbat dobja, és ő mondja be az első tippet. Ha a soron következő játékos a tippet elfogadja, akkor csak nagyobb tippet mondhat, mint az előtte levő játékos. Tehát, ha egy játékos azt mondja, hogy az asztalon 5 db 4-es kocka van, akkor az utána következő játékosnak ennél a számnál (54) nagyobbat kell mondania. Ha pedig a játékos nem fogadja el az előző tippjét, kételkedik, hogy olyan sok lenne abból a kockából az asztalon, akkor bemondja, hogy Perudo. Ebben az esetben mindenkinek fel kell fednie a kockáit, és össze kell számolni, hogy kinek volt igaza. Aki vesztett, annak ki kell rakni egy kockát. Az nyer a játék végén, aki a legtöbb kockát tartotta meg.
Fontos, hogy az 1-es Joker a kockák közt. Tehát ha valaki egyest dob, azt hozzá kell számolni, az éppen aktuális tipphez.
A Perudo-nál sokszor csak azon múlik egy parti, hogy kinek az oldalán áll a szerencse, de nem árt, ha odafigyelünk kinél hány kocka van, milyen kockák vannak nálunk, hogy kikövetkeztethessük melyik a jó tipp, amivel mi kerülünk ki győztesen.
A Perudo egy szuper party játék! 

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek