Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Korai fejlesztés

Mi is a korai fejlesztés?

A korai fejlesztés a 0-5 éves, megkésett/eltérő fejlődésű gyermekek tervszerűen összeállított programja.

Kinek ajánlott a korai fejlesztés? Ha a gyermeknek a korához képest
- elmaradt értelmi fejlődése
- mozgása nem úgy fejlődik
- megkésett a beszédfejlődése
- viselkedészavar
- hallás vagy látásprobléma van
- étkezéssel, alvással, szobatisztasággal kapcsolatos problémák vannak.

Honnan lehet tudni, hogy a gyermekünk elmaradott valamilyen területen? Kérjük szakember segítségét. A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat megfelelő tagintézménye a vizsgálatot és a korai fejlesztést ingyen végzi.

Fontos, hogy a probléma észlelésekor minél hamarabb kezdeményezze a szülő a vizsgálatot, mert minél hamarabb kezdődik el a terápia, annál eredményesebb lehet a fejlesztés.

A korai fejlesztés megelőzi az óvodai nevelést, és feladata a megkésett/eltérő fejlődés megállapítását követően a gyermek fejlesztése,  gondozása a szülő bevonásával.
A különleges gondozás keretében járó korai fejlesztést az illetékes szakértői és rehabilitációs bizottságok szakvéleményei alapján kell megvalósítani.

                   

Legtöbbször az óvodában, iskolában vagy a családban is lehetôség lenne a részképességkiesések, elmaradások felismerésére és megfelelô fejlesztéssel történô korrigálására, ha a pedagógusok rendelkeznének a szükséges ismeretekkel. Az óvodákban és iskolákban dolgozó szakemberek képesek diagnosztizálni és megfelelô terápiával csökkenteni illetve megszüntetni a tüneteket, megelôzni a tanulási rendellenességeket, és nem kell minden esetben fejlesztôpedagógushoz, logopédushoz vagy pszichológushoz fordulni.

A korai intervenció, vagyis beavatkozás annyival több, mint a gyermek fejlesztése, hogy része a család, a szűkebb és a tágabb környezet támogatása is. Egyfajta komplex tanácsadás, amelyben nagyon sok szakember vesz részt: gyermekorvos, gyógypedagógus, mozgásterapeuta, konduktor, pszichológus, integrációs szakember. Ők munkájuk során maximálisan szem előtt tartják a gyerek állapotát és a család igényeit, körülményeit.

Hogyan lehet a fejlesztésben részesülni?

- a lakóhely szerinti kerületi pedagógiai szakszolgálaton keresztül
- bölcsődei kisgyermek nevelőjének jelezve a problémát
- védőnőn, gyermekorvoson keresztül
- közvetlenül megkeresve az országos hatáskörű szakértői bizottságot (Látásvizsgáló,Hallásvizsgáló, Mozgásvizsgáló, Beszédvizsgáló Tagintézmények)

A szakemberek a hátrányok leküzdésére egy tervszerűen felépített fejlesztő programot állítanak össze, amely magában foglalja a családnak nyújtandó segítséget is. A programban szerepel gyógypedagógia fejlesztés, tanácsadás és terápiás szolgáltatás is. Ezek összeállításakor minden esetben figyelembe veszik a gyerek állapotát és a család körülményeit.

Magyarországon az állami intézmények presztízse olyan alacsony - különösen az egészségügyben -, hogy mindenről, ami a "magán" előtaggal kezdődik, azt szokás hinni, hogy automatikusan jobb. Természetesen léteznek igen színvonalas magánintézmények a korai fejlesztésben is. Azonban ezen a címen nem ritkán mindenféle szakmai és hatósági ellenőrzés nélkül működnek.

Minden gyermek különleges emberi lény, aki a saját egyéni módján növekszik és fejlődik. Néhány gyerek később éri el a fejlődés mérföldköveit, mint társai. A Budapesti Korai Fejlesztő Központ az ő megsegítésükre jött létre.
http://www.koraifejleszto.hu/

Leggyakoribb, legkedveltebb korai fejlesztéshez használt játékaink:

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek