Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Játszva megismerjük a betűket - betű játék

Játszva megismerjük a  BETŰKET…

Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke iskolába kerülve, minél kevesebb kudarcélménynek lenne kitéve. Sokszor bizonytalanok abban, hogyan is lehetne segíteni, milyen játékot érdemes választani, ami egyszerre fejlesztő és szórakoztató is. Egy nagyon kreatív társasjátékot szeretnék ehhez ajánlani, amely segítségére lehet az iskolát kezdő gyermeknek abban, hogy játszva ismerje meg a betűket.

          

  Az olvasás tanítása során azt tapasztalom, hogy vannak gyermekek, akiknek nehézséget jelent a betű és hang összekapcsolása, esetleg a vizuális emlékezet, vagy differenciáló készség zavarai, hiányosságai miatt hajlamosak felcserélni a hasonló alakú, formájú, állású betűket.  Ilyenkor az aggódó szülő máris diszlexiát gyanít a gyermekénél, holott az esetek nagy részében csak a részképességek fejlődésének enyhe elmaradása a probléma okozója.

A betűk tanulása akkor is sok – sok gyakorlást igénylő feladat, ha a részképességek fejlődése egyenletes a gyermeknél. Hogy a  gyakorlás a kicsik számára ne váljon unalmassá, és ezáltal ne vegye el a kedvüket az olvasástól, érdemes változatos, játékos feladatokkal segíteni őket a tanulásban. A „Játszva megismerjük a betűket” játék egyszerre nyújt kellemes, vidám szórakozást, és örömteli tanulást. Társasjátékként is, és egyedül is nagyon jól használható.

A lényege, hogy a dobozban található betűkártyákat kell a játéklapok megfelelő helyére beilleszteni. Ebben a játéktáblán lévő hívóképek is segítenek. A betűk puzzle darabkái csak oda illenek be, ahol a hívókép és a betű kapcsolata helyes, így lehetőséget biztosít az azonnali önellenőrzésre is.

Nehezíthetjük úgy is a gyermek feladatát, hogy egyszerre nem egy, hanem több játéklappal játszik, így még nagyobb odafigyelésre, és koncentrációra kényszerül.

 Ha többen szeretnénk játszani, érdemes memóriajátékként is kipróbálni. Ebben az esetben a lefordított betűkből húznak a gyermekek, és ha az előttük levő játéklapon megtalálják a betűk hívóképét, akkor beilleszthetik a saját táblájukba. Az nyer, akinek először sikerül a 8 hiányzó betűkártyát a tábláján elhelyezni.

A játék segíti a betű-hang kapcsolat megszilárdulását, és a biztos betűismeret kialakulását, azáltal, hogy a gyermek, válogatás és illesztgetés közben újra és újra kimondja, hangoztatja a hangokat, és közben társítja hozzá a megfelelő betűket.

Játék közben fejlődik analizáló–szintetizáló készségük, emlékezetük, figyelmük, koncentrációs készségük is.

Tegye örömtelivé gyermeke számára a tanulást, előzze meg az olvasási nehézségek kialakulását, a „Játszva megismerjük a betűket” összerakós, képességfejlesztő játékkal!

Tóthné Czapáry Katalin fejlesztőpedagógus   www.torpetanoda.hu

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek