Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Cikkek vegyesen

Hogyan tanítsuk meg gyermekünknek bekötni a cipőjét?

 

Hány éves kortól érdemes elkezdeni?

Azt mondják, hogy átlagban 4-5 éves korára fejlődik ki a gyermek finommotorikus képessége ahhoz, hogy be tudja kötni a cipőjét. Régebben a gyerekek hamarabb megtanulták, mivel nem létezett még a tépőzáras cipő, ami átmenetileg megoldotta a problémát.

Sokat kell gyakorolni, mire  tényleg gyorsan megy a dolog. A legtöbb gyereknél 6, mostanában inkább 7 éves korára megy jól és gyorsan a cipőbekötés, de az sem ritka, hogy csak 9-10 éves korára tanulja meg igazán.

Most jön a nyár, most nem kell annyira rohanni, itt az idő, hogy megtanulják megkötni a cipőjüket, pláne aki ősztől már iskolába készül.

Tehát hogyan kezdjünk hozzá?

Érdemes NEM kicsi és vékony cipőfűzővel kezdeni a cipőbekötés technikáját. Lehet például ugráló kötéllel ami vastagabb. Mi a lábunk köré raktuk az ugráló kötelet, és azt tanultuk meg először bekötni. Ezután már könnyeb „átváltani” a cipőfűzővel való bekötésre (élesben).

Az is lehet egy trükk, hogy egy kötelet a közepétől más színűre festünk (két színű kötél lesz a felétől), így jobban látja a hurkok átrakását egymáson, mit hova is kell hajtani.

Egy kartonlapra, vagy cipősdobozra rajzolhatunk egy cipőt, és befűzzük cipőfűzővel vagy vastagabb zsinórral / kötéllel, és azon is lehet gyakorolni.

Különböző technikák vannak a cipő bekötésére, én elsőként azt a módszert javaslom, amikor először két „nyuszifület” (vagyis hurkot) csinálunk, és azokat kötjük át egymáson.

Először a felnőtt mutassa meg lépésenként a cipőkötést, lassan, jól láthatóan. Mégjobb, ha van egy nagyobb testvér vagy gyermek, a kisebbek tőlük mindig szívesebben tanulnak.

Ezután próbálja ő, majd gyakorolja minél többször, minden nap.

Érdemes csomókat kötni is gyakorolni, ezzel is ügyesedik a kézmozgás, a finomabb mozgások készsége, a finom motorikus mozgás.

A ThinkFunnak van egy játéka, ami ugyan nagyobbaknak való, de a csomózást nagyon jól lehet vele gyakorolni a kisebbeknek is, amikor még nem a kártyákon szereplő nehezebb feladatokat csinálják, hanem „csak” a sima csomót, cipőbekötést. Ideális a vastagsága, könnyen szét is szedhető, nem kell bajlódni a csomó(k) szétvarázsolásával. 

 

A Thinkfun csomókötős játékát megnézheted részletesebben itt, vagy egyből kosárba is rakhatod: 

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek