Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Goki útkereső / labirintus útépítő fajáték gyerekeknek

Játsszunk útkeresőt!

A Goki útkereső labirintus játék a közkedvelt logikai játékok közé tartozik.

 A gyermekek szeretik az izgalmas feladványokat, amelyek során kreativitásukat kibontakoztathatják. Erre az egyik legalkalmasabb játék az Útkereső. A gyártó nagyon szép kivitelben, fából készítette el ezt az ötletes feladatokat tartalmazó fejlesztő játékot. Már 4 éves kortól nagyon jól használható a gyermekek gondolkodásának, logikájának fejlesztéséhez, de kihívást jelent a nagyobbak, akár felnőttek számára is.

A játék során az erdőben lakó 12 állatka közt kell kiépíteni az erdei ösvényeket, hogy találkozhassanak egymással.  A 12 állat képe a fa alapkeret szélén található. A gyermeknek a nyuszi, a medve, a malacka, a róka, a madárka, az őz, az egér, és kis társaik egymásra találását kell megoldania úgy, hogy közben bonyolult gondolkodási műveletekre kényszerül.

A feladványok kis fából készült lapocskákon találhatóak. Minden lapon két-két állat közti kapcsolat kialakítását találjuk. Kezdetben, az első próbálkozásoknál, vagy kisebb gyermekek esetében célszerű csak az egyik állatpárt figyelembe venni, és így kialakítani az ösvényeket. Már ez is fejleszti a gyermek térlátását, térbeli tájékozódó képességét, formafelismerését, logikai gondolkodását.

Ha már jól sikerül ez a feladat, akkor lehet rátérni a nehezebb változatra, amikor úgy kell kiépíteni az útvonalakat, hogy mindkét pár eljuthasson egymáshoz. Nagyon izgalmas, és egyáltalán nem egyszerű művelet ez, hiszen az útvonalak néhol el is torlaszolhatják egymást, vagy éppen zsákutcába vezetnek. A megoldáshoz sokszor többszöri újrakezdéssel lehet eljutni, miközben fejlődik gyermekünk problémamegoldó készsége, kreativitása, figyelme. Kitartás, és türelem kell az apróságoknak ahhoz, hogy ne adják fel az első kudarcnál, merjék újrakezdeni, és kijavítani a hibákat. Természetesen a siker nem marad el, a „meg tudtam csinálni” érzés okozta öröm minden egyes játék után felragyog az arcukon. Ha már „ráéreztek” a játék lényegére, egyszerűen nem akarják abbahagyni, újabb és újabb feladványokat szeretnének, és bevallom, ezzel a felnőttek sincsenek másképp.

Bár a játék során minden egyes feladvány esetében sok lehetőség létezhet, az esetleges útvonalak lerakását le tudjuk ellenőrizni egy kis füzet segítségével. Az önellenőrzést a gyermek maga is el tudja végezni, és az is izgalmassá teheti a játékot, ha ugyanahhoz a feladványhoz keresünk akár több megoldást is. Fejlesztős kis tanítványaimtól mindig meg szoktam kérdezni, hogyan lehetett volna még másképp is elkészíteni az ösvényeket, és nagyon büszkék magukra, amikor találnak másik lehetőséget is.

A játék használható társasjátékként is. Ebben az esetben úgy érdemes játszani, hogy a kihúzott feladatkártyán szereplő egyik állatpár az egyik játékosé, a másik pedig a társáé. Felváltva rakosgathatják az utakat, de közben arra is kell figyelniük, hogy ne torlaszolják el az utat egymás előtt, de ne is könnyítsék meg a másik játékos számára a győzelmet. Az lesz a győztes, akinek előbb sikerül kiépítenie az utat a saját két kis állata között. Így is nagyon érdekes, és szórakoztató lehet a játék, bár a kisebbek esetében ez még nehézségeket okozhat.

Akár egyedül, akár ketten játszunk a Goki útkereső logikai játékkal, garantált a feledhetetlen élmény. Szívesen ajánlom minden gyermeknek, és játékos kedvű, kihívásokat kedvelő felnőttnek is.

Tóthné Czapáry Katalin fejlesztőpedagógus        www.torpetanoda.hu az okosjatek.hu együttműködő partnere

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével ( www.okosjatek.hu ) használják fel!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek