Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Termékek Menü

Föld napja

Föld napja rövid története

Az első Föld napján 1970-ben, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek.  A levegő és a vizek védelmére új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.
1990-ben már világmozgalommá vált. Magyarország is csatlakozott. 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt.
Nemzetközi Föld Napja Hálózat 2018-ban először azt kérte, segítsük eldönteni, melyik legyen a Föld napja kiemelt témája három égető feladat közül. Nyert a műanyagmentes világ!

Föld napja – Te mit tehetsz és a családod?

Ne mindig másoktól várjuk a megoldást, mi magunk is tegyünk jobb, élhető jövőnkért és utódaink jövőjéért.
Tájékozódj, spórolj az árammal, vízzel, élj műanyagok nélkül, hagyd otthon a kocsit ha tudod, menj gyalog vagy biciklivel, vagy tömegközlekedéssel. Egyél kevesebb húst, igyál csapvizet palackos víz helyett.

Az ajándékozást cseréld együtt töltött értékes időre, például közös vacsorára, társasjátékozásra, egész napos kirándulásra, múzeum látogatásra, színházra, egyéb élményre. Ha gyerekek esetében érthető módon mégis a kézzel fogható ajándék mellett döntesz, gyerekeknek ajándékot természetes anyagból vegyél, ne műanyagból.

Ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, szigeteld be a házat, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagolt élelmiszert, használj környezetbarát takarítószereket, félkész, kész étel helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állati eredetű ételt.
Tájékozódj: Tudd, hogy mi miért van. Minél több információd van, annál okosabban tudsz dönteni.
Segít a Föld Napja Alapítvány oldala: http://www.fna.hu

A föld felmelegedésének 25 százalékáért például az állattartás felel.
Egy ember, egy év, heti egy nap húsmentesen - máris 100 kg-mal kevesebb a szén-dioxid a légkörben. Ennyit 52 fiatal fa képes megkötni egy év alatt a fa fajtájától, méretétől, élőhelyétől függően!
A nagyüzemi baromfitartás mellékterméke az ammónia, ami jelentősen hozzájárul a savas esők kialakulásához.
Ráadásul annyi gabonát termesztünk az állatok számára, amiből egész országokat lehetne etetni.

A kevesebb, de minőségi hús, a több zöldség és gyümölcs nemcsak a Földnek, hanem egészségünknek és pénztárcánknak is jót tesz.
Élj műanyagok nélkül. Persze lehetetlen teljesen megszabadulni tőle, de néhány könnyen betartható tipp megfogadásával a mennyiségét lényegesen lecsökkentheted.
Ne hidd, hogy sokat tettél a környezetért, ha hulladékod egy részét rendszeresen a megfelelő szelektív gyűjtőbe dobod. A semminél persze mindenképpen több, de a legtöbb az lenne, ha a lehető legkevesebbre csökkentenéd a kidobandó hulladékot. Próbálj ne előre csomagolt élelmiszert vásárolni. Soha ne vegyél a boltokban nejlonzacskót vagy táskát, vigyél magaddal vászonszatyrokat.

Az elmúlt 5 évben a méhpopuláció körülbelül 1/3-kal csökkent.
a méhek felelősek azért, hogy táplálják a világ népességének a 90 százalékát, mivel az általunk fogyasztott táplálék közel egyharmadát ezek a rovarok porozzák be.
A méhek megóvása kulcsfontosságú.
David Attenborough írja:
“Ha fáradt méhet találsz az otthonodban, egyszerű cukor- és vizes oldat segít a kimerült méh újjászületésében.”
Rakj ki egy nagykanálban vízben felolvasztott cukrot. Csak pár másodperc a föld megmentéséért!
Vagy növessz virágokat az erkélyeden, kertedben!

Tanulj játékosan! Ökovilág, nyomatható társasjáték 10 éven felülieknek a Föld Napja Alapítványnak köszönhetően: http://fna.hu/jatektar/okovilag

Egyetlen nap kevés... Hiába cselekszik ma már több mint egymilliárd ember 192 országban egy napon, a Föld napján a környezetért, élhető jövőnkért. Egyetlen nap kevés. 2015. április 22-től legyen minden héten Föld napja. Rajtad a sor, a változás Te magad légy.

forrás: http://www.fna.hu


További föld napjához kapcsolódó játékokat találsz itt, kattints a képre:

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek