Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Év társasjátéka 2018

2018 év gyerek társasjátéka a Haba Funkelschatz, magyarul Csillogó Kincsek néven megjelent társasjáték lett.

A legnevesebb "Kinderspiel des jahres" társasjáték díjat a gyerekjáték kategóriában idén a Funkelschatz (angolul Dragon’s Breath) nyerte a Haba-tól.

Játék megjelenésében és játékmenetében is különleges, elvarázsolja a gyerekeket.

Színes, csillogó drágakövek vannak egy jéghegyben fagyva. A sárkány apuka képes megolvasztani a jéghegyet, így a sárkány gyerekek hozzájuthatnak a csillogó gyönyörűségekhez.

A játékot ért egyik legszebb kritika: "Ez a játék nem csupán a jéghegyet, hanem a gyerekek szívét is megolvasztja!"

A játék apja és lánya, Lena és Günter Burkhardt alkotása. Az illusztrátor Daniel Dobner.
Günter Burkhardt már évek óta sikeres játéktervező, már több mint 80 játékot alkotott.
Günter már kisfiával is tervezett társasjátékot közösen, mely már évek óta sikeres. Díjat viszont idén sikerült szereznie ezzel a társasjátékkal.

A játék 5 éves kortól játszható, 2-4 játékos részére. Egy játék körülbelül 15 perces, ideális a gyermekeknek.

Jéggyűrűk tartják a csodálatos drágaköveket. A cél, hogy minél több drágakövet gyűjtsünk be. A jégkarikákat (amik tartják a köveket) folyamatosan vesszük le.
A drágakövek legurulnak amint egy karikát leveszünk az oszlopról. Nem akármelyik karikát gyűjtheted be! Egy kis taktika és egy kis szerencse is kell hozzá!

A játékot 2018 augusztustól megvásárolhatod itt, kattints a képre:

Az Ország játéka 2018-ban

Családi társas kategóriában:

Zingo bingo, Zingo társasjáték gyerekeknek

 Zingo társasjáték egy gyors, szórakoztató párosító bingo játék.
Az egyik játékos a Zingo csúszkáját elõre majd hátra mozgatva megmutat 2 képes lapocskát.
Szerepel a kártyádon valamelyik képecske? Ha igen, kiáltsd gyorsan Zingo! Legyél fürgébb, mint a többi játékos, aki ugyanezt a lapocskát szeretné.

Santorini társasjáték

Építsd fel a legszebb görög város, Santorini jellegzetes kupolás házait! 

A Santorini komoly stratégiai mélységeket is rejtő, mégis szórakoztató családi társasjáték, szabályai olyan egyszerűek, hogy már egy általános iskolás is könnyen megérti őket, de mégis elég stratégiai mélységet tartogat akár a tapasztaltabb játékosok számára is. A 2004-ben megjelent azonos nevű absztrakt játék újragondolt változata, mely már részletesen kidolgozott komponenseivel is felhívja magára a figyelmet.

Építőjáték kategóriában:

Gravitrax építő játék

Gravitrax kezdőkészlet segítségével megismerkedhetsz ezzel a nagyszerű golyópálya építő készlettel. A Gravitrax a golyópályák és az építés örömét egyszerre magában hordozza.
A pályát emelőkből, egyenes és kanyarodó sínekből, akadályokból tudod összerakni, azonban a pályába szétszórót, elkapót, szabadesés pályaelemet, örvényt is be tudsz építeni.

Társasjáték kicsiknek kategóriában:

Bogyó Babóca Grabolo társasjáték

Felhőtlen szórakozás a gyerekeknek és az egész családnak!

Dobj a két kockával, jegyezd meg a szín- és mesehős kombinációt, keresd meg a képet az asztalra leszórt kupacban, és villámgyorsan csapj le a kiszemelt kártyára.

Egy igazán pörgős játék, melyben jó megfigyelőképességre, koncentrációra és gyors reflexre lesz szükség, ha nyerni akarsz!

Boribon, hogy vagy? társasjáték

Nehezen meséli el bölcsis, ovis gyereked, hogy hogyan telt a nap?

Nem tudja elmondani, mit történt vele, mit érez és mire vágyik?

Ez a játék segít ebben! Boribonnal, a legkisebbek kedvencével a kicsik megtanulhatják felismerni és megnevezni az érzéseiket.

A mesekártyák segítségével megbeszélhetitek, hogy mi történt vele aznap, a kívánságkártyákon pedig meg tudja mutatni, mire vágyik legjobban: egy nagy ölelésre, egy kis játékra vagy finom ennivalóra.

Franciaországban az év gyerekjátéka a Rókanyomon társasjáték lett.

A Rókanyomon (Outfoxed) egy kooperatív társasjáték. Ideális karácsony estére, amikor nem azt szeretnénk, hogy versengjünk egymás ellen, hanem csak egyszerűen együtt játszani, együtt tölteni egy vidám estét.

A Rókanyomon erre tökéletesen alkalmas. Azon ritka gyerekjátékok közé tartozik, amelyeket a szülők is szívesen játszanak, a szülők számára is élvezetes 5-8 éves gyerekekkel.

A Magyar Társasjáték Díj nyertese 2018-ban a Szüret társasjáték lett.

A Szüret egy gyors családi játék, amit egészen nagy családok is képesek együtt játszani, hiszen akár 12 játékosig ajánlható.

A játék szinte egyáltalán nem lassul be a több játékostól, mivel az akciókat a játékosok teljesen párhuzamosan hajtják végre. Ennek megfelelően a játék jól tolerálja azt is, ha mondjuk egy kisebb gyermek, a végtelenül egyszerű szabályok ellenére, menet közben kiszáll a játékból.

A játék folyamán a játékosok egy előre nyomtatott térképre rajzolják fel tollal az útjaikat, amiknek irányait véletlenszerűen húzott lapok határoznak meg. A húzott lapok elosztása határozza meg azt is, hogy egy-egy forduló éppen hány körből áll. Minden forduló végén kiértékeljük, hogy az éppen aktuális pincéből mennyi szőlő érhető el összefüggően futó utak mentén.

Okos csavar a játékban, hogy fordulóról fordulóra egyre több pontot kell elérni, különben az adott fordulóban egyáltalán nem kapunk pontot. Ez hangsúlyossá teszi a hosszú távú stratégiát, miközben azért továbbra is sok múlik a rövid távú taktikai megfontolásokon is.

A szüret társasjátékot megtalálod, megvásárolhatod a Díjnyertes társasjátékok között, kattints a képre:

Azul társasjáték - Az Év társasjátéka 2018 (Spiel des Jahres)

Az Azul-ban nincs más dolgotok, mint okosan és időben kiválasztani azokat a csempéket a gyárak kínálatából, amelyekből a legértékesebb helyekre tudsz tartalékolni készletet, majd azokból feltölteni a készülő díszes csempefal sorait és oszlopait.

Ehhez nem csak a saját készülő munkátokat, de a többiekét is figyelned kell! Egy rossz választásnak akár az is lehet a vége, hogy egy akkora csempekészlet jut neked, amelyet nem tudsz beépíteni, így a nyakadon maradó darabok miatt komoly veszteségek érhetnek.

I. Mánuelt, Portugália királyát rabul ejtették az Alhambrában látott gyönyörű, színes csempék. Felszólította országának mestereit, hogy királyi palotáját, mely Evorában áll, ilyen szép díszítéssel lássák el.
De ki lesz vajon az, aki legügyesebben választ a mozaikgyárak készletéből, gyakran vetélytársai orra elől halászva el az azok által kinézett darabokat? Ki tudja a vetélkedésben a legszebb, legértékesebb falat összeállítani, amellyel elnyeri a király bizalmát és ezzel a megbízást, hogy a királyi palotát ő díszítse?

Idén a Mensa társasjáték díjat családi társasjáték kategóriában az Azul és a Flamme Rouge, biciklis társasjáték nyerte el.

Utazz vissza a kerékpározás hőskorába, éld át a nagy versenyek izgalmát!

A Flamme Rouge játékban minden játékos két figurát irányít: egy Rouleurt, aki egy középerős teljesítményű kitartó versenyző, valamint egy Sprinteurt, aki villámgyors kitöréseivel tudja megváltoztatni a futam állását. Minden biciklistához tartozik egy külön pakli, amiben a figura egyedi mozgási lehetőségei találhatóak - ezeket minél jobban felhasználva kell biztosítanod, hogy a Te versenyződ érje el először a célvonalat!

Minden kör három fázisból áll, mely során a játékosok

1. megtervezik, meddig szeretnének előrébb gurulni,
2. lelépik a választott kártyának megfelelő értéket,
3. majd versenyzőik kihasználják a többiek által biztosított szélárnyékot.

Amikor a játékosok megtervezik az előrehaladást, a Rouleur és a Sprinteur versenyzőik paklijából is húznak 4 lapot, majd kiválasztanak egyet - a rajta látható érték mutatja meg a versenyző előrehaladását. A megmaradt három lap visszakerül a pakli aljára, tehát később felhasználható lesz! A következő fázisban minden versenyző lelépi a választott kártyának megfelelő értéket, ekkor derül ki, sikerült-e helyes taktikát választani: versenyzőnk az élre tud törni, vagy esetleg beragad a többiek mögé? A felhasznált lap kikerül a játékból, nem árt tehát előre gondolkodni! Ha a játékosok ügyesen helyezkedtek, a harmadik fázisban versenyzőik kihasználhatják a szélárnyékot, azaz ha egy adott figura és az előtte haladó között pontosan egy üres mező van, eggyel előrébb léphet. Az a figura, aki előtt nem áll senki, hamar elfárad, hiszen nem nyújtanak számára szélárnyékot a többiek - ezt a kifáradást egy 2-es értékű kártya jelzi, mely a húzópakliba kerülve rontja a gyors haladás esélyét. 

A különböző pályaelemekből 6 versenyszakasz rakható össze, vagy akár egyedi pályák is összeállíthatók - biztos lehetsz benne, hogy két verseny sosem lesz egyforma! 

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek