Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Egészség világnapja

AZ EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA

Az egészség világnapját minden év április 7-én, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) megalakulásának évfordulóján ünnepeljük, melynek célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása, ezentúl a környezetvédelem.

A WHO zászlaja: hasonlít az ENSZ zászlajához, azt kiegészítették Aszklépiosznak,az orvosok és a gyógyítás görög istenének pálcájával és kígyójával

AZ EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA
 
Az egészség világnapját minden év április 7-én, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) megalakulásának évfordulóján ünnepeljük, melynek célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása, ezentúl a környezetvédelem.
A szervezet központja a svájci Genfben található.
 
A WHO irányító testülete a 193 tagállamból álló közgyűlés (beleértve a Cook-szigetek is), amely minden évben ülésezik. Döntéseit és politikáját a Végrehajtó Testület valósítja meg, amely kormányok által kinevezett 32 egészségügyi szakemberből áll, évente kétszer ülésezik. 2002/2003-ban a WHO kétéves költségvetése 935,7 millió dollár volt. A WHO-nak mintegy 3500 alkalmazottja van.
 Az egészségügyi világnap fő célja, hogy felhívja a világ figyelmét az egészséghez kapcsolódó világméretű problémákra. Funkcióit tekintve fontosnak tartja, hogy irányt mutasson az egészségügyben, együtt működjön a kormányokkal az egészségügyet érintő tervek előkészítésében, ezek irányításában és értékelésében, továbbá lényegesnek tartja az újabb egészségügyi technológiák, információk és szabványok fejlesztését, átadását.
 
A WHO fő feladatai:
Világszintű iránymutatás az egészségügy területén;
Együttműködés a kormányokkal a nemzeti egészségügyi programok tervezésében, irányításában és értékelésében;
Megfelelő egészségügyi technológia, információ és szabványok kifejlesztése és átadása.
Kiterjedt segélynyújtási, kutató- és irányítási tevékenységet végez az egészségvédelem minden területén, különösen a fertőző betegségek, a járványok, a gyermekbetegségek, a szív- és keringési zavarok, a rák és az AIDS okainak feltárása, a betegségek természete, megelőzése és gyógyításuk terén.
Minden évben külön témája van az Egészség Világnapjának!
 
Csak egy pár példa, hogy milyen témákkal foglalkoznak e jeles napon.
 
2013. év mottója: „ellenőrizd a vérnyomásod” volt
 
Mit is tehetünk a magas vérnyomás kialakulásának elkerülésére?
 
Elsősorban mi felnőttek figyeljünk oda magunkra: 
Minden fórum azt hirdeti, hogy ne dohányozzunk, ne fogyasszunk a szervezetnek káros mennyiségű alkoholt. Figyeljünk oda étkezési szokásainkra: ne fogyasszunk túl sok sós ételt, ne együnk zsíros ételeket. Igyekezzünk minél kiegyensúlyozottabban étkezni. Mozogjunk minden nap.
A rendszeres mozgás nagyban befolyásolja vérnyomásunkat. Ha már kialakult a magas vérnyomás betegség, akkor a gyógyszeres kezelést önhatalmúlag ne hagyjuk abba. Ezzel többet ártunk magunknak, mint gondolnánk.
Egyre több gyermeknél is előfordul a magas vérnyomás. Figyeljünk oda rájuk is! Akár azzal, hogy alkalmanként ellenőrizzük otthon a vérnyomásukat. Ösztönözzük őket is a rendszeres mozgásra. 
 
2014-ben a „Kis csípés nagy veszedelem” szlogennel kívánja felhívni a figyelmet a WHO, a megelőzés és a védekezés fontosságára.
 
A malária, a dengue(szúnyogok terjesztik) , a sárgaláz, a Lyme-kór és számos egyéb, vektorok által terjesztett betegség  több, mint 1 millió emberéletet követel évente. Hazánkban egyre elterjedtebb a kullancs által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltás. Érdemes egy túrázás, kirándulás után átnézni gyermekeinket és saját magunkat is, hogy nem szedtünk-e össze kullancsot. Ugyancsak a kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór, amire szintén oda kell figyelnünk. Sajnos ez ellen védőoltás nem létezik. Ezért kullancscsípés esetén minden apró bőrelváltozásnak „nagy jelentőséget” kell tulajdonítanunk. 
 
2015-ben az Egészség Világnapja az élelmiszerbiztonság jegyében telt.
Több mint 200 olyan betegség van, amely az élelmiszerrel terjed. Az élelmiszer eredetű megbetegedéseket mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok, gombák, prionok, paraziták), vegyi anyagok, sőt, fizikai ágensek is okozhatják. Mi, szülők, mit tehetünk az érdekében, hogy elkerüljük az élelmiszer által okozta megbetegedéseket? Igyekezzünk megbízható helyről beszerezni az alapanyagokat a főzéshez. Rohanó világunkban néha előfordul, hogy csak lekapkodjuk a boltok polcairól az élelmiszereket és nem ellenőrizzük a termékek szavatosságának a lejáratát. Pedig ez is nagyon fontos lenne. Elfogyasztás előtt mindenféleképpen mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket. Egy kevés odafigyelés és máris tettünk valamit az ügy érdekében.
 
A 2016. év jelmondata „Győzzük le a cukorbetegséget!”
A világon 422 millió ember cukorbeteg. A jelenben majdnem négyszer annyi ember cukorbeteg, mint 1980-ban. Legtöbbjük a fejlődő országokban él. Sajnos több tényező is közrejátszik a cukorbetegség kialakulásában. Már kisgyermek korban oda kell figyelni a mértékletességre. Nem biztos, hogy az a jó, ha mindentől eltiltjuk gyermekeinket. Az étkezésen kívül a mozgásra is kellő figyelmet kell fordítani. Sajnos egyre több elhízott gyermek van hazánkban. A túlsúly sajnos hajlamosító tényező a cukorbetegségre, illetve a mozgásszegény életmód is. Persze ezen kívül vannak, akik genetikailag is veszélyeztetve vannak. Nekik talán még jobban oda kell figyelni, hogy a lehetőségekhez képest egészségesen étkezzenek és rendszeresen sportoljanak. 
 
A 2017-es év témája, a depresszió volt
 
A depresszió nemtől, kortól, társadalmi helyzettől függetlenül egyre több embert érint világszerte.
A depresszió sajnos gyermekeinket sem kíméli. A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és iskolai eredményromlást. Gyakori az étvágytalanság, az étel elutasítása, félelem a lefekvéstől, az elalvástól. Ha ilyen tüneteket észlelünk gyermekünkön, egyből forduljunk szakemberhez. Ha a depressziót nem kezelik, annak súlyos következményei is lehetnek.
Egészségünket legnagyobb mértékben úgy tudjuk befolyásolni, hogy a lelki- és a testi egészségünkre egyaránt odafigyelünk. Ennek a kettő tényezőnek összhangban kell lennie egymással. Ha velünk minden rendben van, a környezetünk felé is ezt sugározzuk. Gyermekeinknek pedig éppen erre van szüksége, hogy egy kiegyensúlyozott és egészséges „példakép” határozza meg mindennapjait. Ebből merít és tanul ő is.
 

Hogyan óvhatjuk meg gyermekeink egészségét?

Minden szülő egyik legfontosabb feladata. Mit tehetünk, hogy gyermekünk egészséges legyen?

1. Minél több időt töltsünk vele a szabad levegőn.

2. Tanítsuk meg a mozgás szépségére! Segítsük őt, hogy találjon olyan sportot, amit szeret űzni. Legyen életének része a rendszeres testmozgás.

3. Tanítsuk meg a helyes táplálkozásra.

Egészség megőrzése játékokkal?

A játék boldogsághormont termel. Legyen ez babajáték, társasjáték, vagy szabadtéri sport játék.

Lásd még cikkünket: A Társasjáték jót tesz az egészségednek itt >>>

A következő szabadtéri, sport játékokat ajánljuk amikkel könnyű a gyerekeket kicsalni a jó levegőre:

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek