Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Dino Park dinoszauruszos dinos családi társasjáték

Dino park társasjáték teszt, véleményezés

Nagyon jól kitalálták a témát. A játékboltunkba bejövő emberek közül nagyon sokan kerestek dinoszauruszos játékot. A játékboltok tele vannak olcsó műanyag (fröccsöntött) dinos figurákkal, de eddig egy igazán jó társasjáték nem létezett ebben a "témában".

Elolvasva a játékszabályt, magamban azt gondoltam, hogy nem lesz egy nagy durranás, nem tűnt izgalmasnak. De több party, sok játék után értettem meg, hogy miért is jó ez a játék. Fiamnak már elsőre tetszett, persze azért is, mert ő nyert.

A játékban dinoszauruszokra vadászunk, természetesen a T-Rexért jár a legtöbb pont, ha azt le tudod vadászni. A dino elkapásához szükséges eszközöket és azok számát a kártya mutatja (pl. három lasszó és két háló). Kirakunk három dino képét (kártyáját). Dobunk az öt dobókockával. Ha van olyan ábra valamelyik kártyán amit dobtunk, akkor rakjunk rá egy vagy több fa bábut, attól függően, hogy mennyi egyezik (a dobott ábrákkal).  Az egyezőséget mutató dobókockákat rakjuk félre. Eldönthetjük, hogy megállunk, vagy dobunk még a fennmaradó kockákkal. Amint úgy döntünk, hogy nem dobunk tovább, és egy (vagy több) kártyán lefedtük fa bábukkal az összes, dino elkapásához szükséges eszközt, azt jelenti, hogy sikerült "befognunk" az adott dinoszauruszt, elvesszük magunk elé, és kirakunk egy másik kártyát (dinot).

Először rosszul játszottuk a fiammal. Miután gyanús lett, hogy egy dino kártya után bátran lehet dobni és tovább gyűjteni, elolvastam újra a szabályt.  Ha már úgy döntök, hogy nem dobok tovább, csak akkor vehetem el a dino kártyáját (amennyiben már az elkapásához szükséges eszközök mind le vannak takarva). Ha úgy döntöttem, hogy folytatom a dobást, de nem sikerül olyan eszközt dobnom ami még látható a dino kártyákon (vagyis nincs letakarva a fa bábukkal), akkor azt a kártyát is "elveszítem", amit egyébként megnyertem volna.

Kisebb gyerekek még nem tudnak annyira taktikázni ebben a játékban, viszont a szerencse faktor biztosítja, hogy esélye legyen a szülők ellen, ami kisebb gyerekeknél, valamint azoknál akik nemigen tudnak veszíteni, előnyös tulajsonsága ennek a játéknak. Később, amikor már nagyobbak (kb. 8-9 éves kortól) már meg tudják érteni a játék lényegét, és előre gondolkodnak, ami még élvezetesebbé teszi a játékot (a vele játszó felnőtt számára is).
Minél többet játszátok, annál jobban látjátok, hogyan lehet taktikázni, időben megállni. Nagyon sokat lehet tanulni ebből a játékból, pedig elsőre ez nem látszott!

A játék a Yatzi játékra hasonlít, aki ismeri. Én izgalmasabbnak találtam a Dino Parkot, pedig a Yatzi "felnőttesebb" játék. Ebbe lehet, hogy a Dino Park grafikája is belejátszott :-)

Én javasolnám kisebb gyerekekkel is (5 éves kortól). A gyerekeknek tetszeni fog, a velük játszó felnőttnek viszont ekkor még nem kihívás. Majd ha eléri az életkort, amikor már "átlát" a játékon, felfedezi, hogyan lehet ügyeskedni a játékban, amikor nemcsak a szerencse, kockadobás számít.

Most, hogy írom a Dino Park társasjátékról a véleményt, és többször átfutottam a játékszabályt vettem észre, hogy a játék egyedül is játszható. Letesztelem, legközelebb megírom, hogy milyen egyedül játszva.

Cikket, játék tesztet írta: Vágó Erika játék szakértő

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek