Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Termékek

Időskori demencia, feledékenység ellen játékokkal. Megelőzés.

Mi az időskori demencia?

Demenciáról (értelmi hanyatlásról, elbutulásról) akkor beszélünk, ha az intellektuális képességek betegség következtében, vagy a kor előrehaladtával hanyatlanak. A demencia latin eredetű szó, jelentése "értelem nélküli", illetve "szellem nélküli”.  Az életkor múlásával, elsősorban 65 év felett az agyi idegsejtek száma csökken, így a felidéző, emlékező  képesség is gyengül, de ez nem jelent feltétlen demenciát. Demenciáról csak akkor beszélhetünk, ha az értelmi hanyatlást betegség okozza. Időskori feledékenység pedig minden idősebb embernél jelen van, csak eltérő mértékben.

Milyen tünetei lehetnek a demenciának?

  • emlékezethanyatlás
  • beszédzavar, az érzékszervek működésének zavara, az összerendezett mozgások zavara
  • az ítélőképesség hanyatlása, személyiségváltozás
  • depresszió, téveszmék
  • önellátó képesség romlása

A demencia okai:

A demencia hátterében sok esetben szélütés, trauma, agyvelőgyulladás, vagy hosszan tartó krónikus betegség (magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség) áll. Egyéb káros hatások, szenvedélyek is vezethetnek demenciához, pl. túlzott alkohol fogyasztás, gyógyszerekkel való visszaélés, vagy a dohányzás.

A demencia megelőzése:

Mivel az értelmi hanyatlás hátterében állhatnak krónikus betegségek, mint a magas vérnyomás, magas vérzsírszint és a cukorbetegség, ezért fontos az ezekre való odafigyelés,  a rendszeres orvosi kontroll vizsgálatok, vagy ezen betegségek gyors kezelése. Ezen kívül  egészséges életmóddal, rendszeres mozgással és kiegyensúlyozott étrenddel megelőzhetőek a demencia bizonyos formái, így a vaszkuláris és az alkohol okozta demencia.

Az Alzheimer demencia megelőzésére viszont nincs biztos recept. A kutatók ma is kísérleteket folytatnak annak érdekében, hogy megtalálják azt a gyógyszert, mely a betegséget okozó fehérjével szemben immunissá teszi a szervezetet. Csak annyit tehetünk, hogy megpróbálunk szellemileg aktívak maradni még idős korban is. Tény, hogy a nyolc általános iskolai osztálynál kevesebbet végzettek esetén 75 éves korra kétszer gyakoribb a demencia kialakulása, mint a magasabb végzettségűeknél.

A demencia, vagy az öregedéssel járó szellemi teljesítőképesség-csökkenés egy valós népbetegség, amelyre jelenleg nincs gyógymód.  Mivel egyelőre nincs a kezünkben hatékony gyógymód a demencia kezelésére, a megelőzésre kell hangsúlyt fektetnünk.

Mit tehetünk megelőzésképpen?
1. Helyes táplálkozás: sok zöldség és gyümölcs, saláta olivaolajjal, hal, étcsokoládé, kiegészítve olajos magvakkal és plusz vitaminokkal, elsősorban E vitaminnal
2. Gyógyszeres kezelés és gyógynövények: pl gingko biloba
3. Kevesebb stressz, pozitív gondolkodás
4. Változatos környezet, fontos az otthonról való kimozdulás. Fontos, hogy idős emberek járjanak közösségbe.
5. Friss levegő: naponta friss levegőn tartózkodás sokat segíthet, sétával egybekötve még hasznosabb.
6. Vízpótlás: Idős emberek elfelejtenek inni, érdemes a napi adagot reggel kikészíteni (ne üdítőt, vizet), és akkor tudjuk, hogy megittuk-e a napi adagot
7. Agy edzése nap mint nap, maradjunk szellemileg aktívak: logikai játékok, gondolkodtatós társasjátékok sokat segíthetnek.

És hogy hogyan maradhatunk szellemileg aktívak idős korban is?

Szellemi munka végzésével, olvasással, játékkal és a szociális kapcsolataink ápolásával. A következő játékokat ajánljuk a szellemi épség megőrzésére, amelyeket játszhatunk gyerekekkel, barátokkal, unokákkal. A  játékok fejlesztik a memóriát, gondolkodásra késztetnek, és végül, de nem utolsó sorban szórakoztatnak is.

Miért kellene játszaniuk az időseknek, hiszen nem gyerekek már? Egyszerűen azért, mert játszani jó, és a játék egyben fejleszt vagy "szinten tart". Azt az időt, amit ma televíziónézéssel töltünk, a régebbi korok emberei bizony jelentős részben közös játékkal töltötték. Az időseknek azért is van különösen szükségük a játékra, mert aktivitásra van szükségük és ezt a játék egyedül, de társaságban még inkább biztosítja. Játékra fel! :-)

Játékok a szellemi épség megőrzéséhez >>

A szudokuról röviden itt olvashatsz >>

Játékajánló a demencia megelőzésére:

Társasjátékok:


1. Qwirkle

Qwirkle  társasjáték 2011-es Év Játéka díj nyertese! A cél azonos szín és forma sorozatok készítése.

Egyszerűnek hangzik, de nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik! Vigyázz, hogy az ellenfeled ne csináljon Qwirkle-t!

Fából:

Kisebb, utazó változat:


2. Scrabble

Sosem megy ki a divatból!

Scrabble társasjáték a világ legsikeresebb, legjobb szókirakó játéka.

Húzz a betűkből és próbáld belőle kirakni a legnagyobb pontszámot érő szót! Nemcsak a szó hossza számít! 

3. Azul

Akinek fontos egy jó játék során a stratégia, a taktika, az előre gondolkodás és az esztétikai élmény is, azt biztosan elvarázsolja az Azul társasjáték a gyönyörű színes Portugál csempéivel. 

Ebben a gyönyörű játékban csempekockák lerakásával szerezhetünk pontokat. A játék taktikai- stratégiai feladata mellett az esztétikai élmény is pozitív, amelyet a játékélmény is még megemel.


4. Tokaido

A Tokaido társasjáték a "lassan járj tovább érsz" játéka. A Tokaidoban nem az nyer, aki leggyorsabban eljut egyik városból a cél városba, hanem akinek "tartalmasabb" utazása volt. Érdekesen hangzik, igaz?

A játék másik különlegessége, hogy nem "óramutató járása" szerint következnek a játékosok, hanem mindig az jön, aki leghátul van az utazás során (az úton). Továbbá hogy nem egy dobókocka határozza meg, hogy mennyit lépünk. Minden játékos maga dönt, gyorsabban halad-e, hogy elsőként érjen a helyszínekre, vagy lassabban, hogy többször kerülhessen sorra.

5. Sakk készletek

Gyönyörű, egyedi sakk készletek fából, műgyantából. 

Teljes sakk játék választékunkat itt találod, még több sakk játék itt: Sakk játékok >>
 
Vásárlás előtt ha tehetik, javasoljuk, hogy jöjjenek el Budapesti játékboltunkba személyesen megtekinteni a sakk készleteket.

1163 Bp., VERES PÉTER ÚT 99


6. Skyjo kártyajáték

Hamar megtanulható kártyajáték, mely könnyen a család kedvencévé válik. Kisebbeknek (akár 8 éves kortól) a számolás (összeadás, kivonás) gyakorlásához, nagyobbaknak családi vagy party kártyajátékként.

Szerezz Te legkevesebb pontot! Cserélgesd ügyesen a kártyáidat, hogy a végén neked legyenek a legalacsonyabb pontszámú kártyáid! Kétféle játékmenet: egy könnyű és egy nehezített.

7. Backgammon

 A játék célja, hogy minél elõbb kivigyük az összes saját kövünket a tábláról, illetve, hogy ebben akadályozzuk az ellenfelet. Másképpen: az összes kövünket el kell juttatnunk a tábla egyik oldaláról a másikra, majd le a tábláról. Igyekeznünk kell, hogy útközben minél kevesebb kövünket üssék le.


8. Malom

Magyarországon a sakk mellett a másik legismertebb táblás játék a malom.. Szinte mindenki ismeri, gyerekek, felnőttek, idősek egyik legkedveltebb játéka.

A malom egy kétszemélyes, táblás stratégiai társasjáték két fő részére. A játék célja, hogy az ellenfél korongjait levegyük (malmok kialakításával), vagy olyan játékhelyzetet hozzunk létre,  amelyben már nem tud "lépni".

9. Memóriadó

Emlékezz a lerakott lapokra, ne hagyd, hogy egy vicces kérdéssel megzavarjanak!...

A MemóRiadó egy memória party játék, melyben a játékosok felváltva próbálnak egyre hosszabb számsorozatokra visszaemlékezni. Eddig könnyűnek hangzik, de  vicces kérdések a játékban zavaró tényezőként, figyelem elterelőként fel-fel bukkannak váratlan pillanatokban. A számok visszaidézése előtt néha válaszolnod kell egy bohókás, elgondolkodtató kérdésre.

10. Sequence

Kártyajáték és amőba egyben, ez a Sequence logikai játék.

Játszható kettesben, de csapatban is.
Ha kedveled az izgalmas logikai játékokat, akkor a Sequence neked való. Kombinálja a kártyás, táblás és zsetonos játékokat, nincs két ugyanolyan játék!

11. Hanabi

Egyedi, különleges kártyajáték amiben fordítva kell tartani a lapokat..

A játékostársad, társaid adnak részinformációkat, ami alapján sorozatot kell alkotnotok, vagyis egy komplett tűzijáték "műsort".
Tehát először rá kell jönnöd, hogy milyen lapok lehetnek a kezedben, hogy megfelelően helyezd le őket, és minél több pontot gyűjtsetek.
A játék nem egymás ellen, hanem együtt, egymást segítve zajlik.


12. Vigyázz6

A Vigyázz 6 Jubileumi kiadása 28 új akciókártyát tartalmaz, amikkel még változatosabb és izgalmasabb lesz a játék. Továbbra is az a célod, hogy úgy rakd le a kezedből a 10 lapot a kártyasorok végére, hogy ne vegyél fel egy kártyát sem. Minden kártya, amit fel kell venned, ökrönként egy mínuszpontot jelent. A játék végén az lesz a győztes, aki a legkevesebb ökröt gyűjtötte be.


Egyedül (is) játszható játékok:


1.Chocolate Fix

Sudoku szerű játék (sajnos nem igazi) csokibonbonokkal. :)

Hasonlít a Logeo játékra aki ismeri, de annál kicsit nehezebb.

48 egyre nehezedő feladvány. 8 éves kortól, felnőttek részére is.
A megoldást önmagad ellenőrizheted a feladatfüzetben.

2.Sudoku fából

A közismert Sudoku játék szabályaira épülő egyedüljátszós játék. 

A Sudoku elve alapján a 16 zsetont a megadott korlátozásoknak megfelelően el kell helyezni a négyzetrácsra. Minden építmény  csak egyszer fordulhat elő egy sorban és egy oszlopban.

Gondolkodásra és logikára lesz szükség a 40 kihívás leküzdéséhez.

3.Timeline Általános ismeretek: akár egyedül is játszható

Találmányok, történelem, események, film, zene. Kvíz játék vegyes kérdésekkel.4. Brainbox Magyarország

Ki tervezte az Országház épületét? Hány hajót látsz a Dunán?...

Ha a BrainBox - Magyarország társasjátékkal játszotok, ilyen és hasonló kérdésekre kell választ adnotok! A játékos 10 másodpercig figyelhetik a kártyát, minél több dolgot memorizálva, és utána felelni kell a kérdésekre.

 

Felhasznált cikkek:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/demencia/11276/a-demencia-megelozese

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/demencia/363?autorefreshed=1

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, kövess minket itt is:

Kiemelt játékok