Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Család napja

A CSALÁD NEMZETKÖZI NAPJA

1994-ben az ENSZ május 15-ét a család nemzetközi napjává nyilvánította. A felhíváshoz Magyarország is csatlakozott. A kezdeményezés a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítja.

A család nemzetközi napja történetében azt látjuk, hogy ilyenkor számtalan társadalmi megmozdulást szerveznek. Bár korunk több riasztó adattal jellemzi  és szétesőben levő modellként írja le a XXI. század családját, ebbe nem kell belenyugodni. Szerencsére vannak olyan példák is, melyek kiemelik a monogám családmodell fontosságát. Ezért is kell hangsúlyozni minden lehetséges alkalommal a hűségen alapuló családi kapcsolatot, mely a gyermek pozitív fejlődése szempontjából is elengedhetetlen.

Az ehhez a naphoz kötődő programok, előadások a családról, mint ösztönző erőről, biztos háttérről, menedékről, energiaforrásról szólnak. Hangsúlyozzák azt, hogy a család az a közösség, mely a legkilátástalanabb helyzetekben is megtart.

A család valójában egy szoros érzelmi kötődésen alapuló közösség, ami biztonságot és szeretetet nyújt, és amiért érdemes élni és dolgozni!

Vajon mennyiben más a XXI. századi család felépítése, mint korábban?

Sokban, sajnos……

 A XXI. században a családmodell merőben más, mint a klasszikus értelemben vett család. A mai modern társadalomban jól ismert az élettársi viszony, és a házasságok sem köttetnek mindig egy életre. Felmérések szerint csökken a házasodási kedv, egyre nő az elváltak vagy az együtt maradó, de kapcsolatokban szegény családok száma.

A mai rohanó világban egyre kevesebb figyelmet tudunk egymásra és gyermekeinkre fordítani.

Egy normál családban a szülők egész nap dolgoznak. Sokszor előfordul, hogy valamelyik szülő, de akár mindkettő még több munkát vállal, hogy a család mindennapi megélhetését biztosítani tudja. Ezáltal ő kevesebb időt tud együtt tölteni a családjával. Kimarad az esti közös vacsorákból. Kimarad a családi életből. Kimarad a gyereknevelésből. Olykor idegesek, fáradtak vagyunk mi, szülők ahhoz, hogy a párunknak, gyermekeiknek megadjuk azt a kellő figyelmet és törődést, amire szükségük lenne. Egy családban mindenkire kellő figyelmet kell fordítani. Minden családtag megérdemli, hogy mindenben támogassuk őket. Mögöttük álljunk, meghallgassuk őket. Gyermekeknél, akár csak azzal, hogy felolvasunk minden nap egy mesét nekik, vagy leülünk velük játszani, vagy a nagyobb gyermekeknek segítünk a tanulásban. Ezekkel már tettünk azért valamit, hogy a szülő-gyermek kapcsolat erősebb legyen.

A mai rohanó világ, sajnos a gyermekeket sem kíméli. Egyre több az elvárás velük szemben is. Leterheltebbek ők is, a végeláthatatlan tanulnivaló kiveszi belőlük is a plusz energiát. Néha késő este esnek be az ágyba, fáradtan, ilyenkor magukat kivonva a családi életből.

……és ha nem a tanulás, akkor sok esetben az a fránya telefon, tablet, számítógép foglalja le az idejük nagy részét, ezzel is elzárkózva a családi életben való részvételtől.

Mi lenne a megoldás, hogy a családot egyben tudjuk tartani?

Próbáljunk meg a hétköznapokban is igazi családként együtt élni. Legyünk türelmesebbek a másikkal, bármennyire is egy nehéz nap áll mögöttünk. Halljuk meg egymás szavát. Igyekezzünk minél többet beszélgetni egymással. Éreztessük a család többi tagjával, hogy szükségünk van rájuk, fontos az ő véleményük is. Nyilvánítsuk ki minden nap a másik iránt érzett szeretetünket, akár egy öleléssel, pár kedves szóval. Ne törekedjünk arra, hogy tökéletesek legyünk, és ne várjuk el ezt a másiktól sem. Ha néha-néha összezördülünk valamin, beszéljük meg, soha ne feküdjünk le haraggal. Próbáljunk meg minél több hasznos időt együtt tölteni egymással. Ha ez a hétköznapokban nehezen megvalósítható, akkor igyekezzünk a hétvégéket együtt tölteni. Szervezzünk közös programokat. Akár legyen az egy közös színház-mozi látogatás. Menjünk el közösen kirándulni, menjünk ki a szabadba. Hagyjuk otthon a hétköznapok monotonságát. Ilyenkor, mi szülők is próbáljunk meg lazítani, hátrahagyva minden otthoni gondot, teendőt. Figyeljünk inkább egymásra, gyermekeinkre.

……..és ha esetleg a kirándulás nem vonzó????? Nem vágyunk nagy tömegbe, inkább otthon szeretnénk együtt eltölteni a szabad időnket? Ebben az esetben keressünk olyan otthoni programot, mely az egész családot egybefonja. Főzzünk valamit otthon közösen, vagy akár nézzünk meg  egy filmet, pattogatott kukoricát majszolva. Egy közös társasozás, egy vicces kártyaparti is megoldás lehet, közben jókat beszélgetve, nevetve.

Ne engedjük, hogy a hétköznapok bedaráljanak minket és ezzel azt elérve, hogy elhidegüljünk egymástól. Ne hagyjuk szétesni a családot, mert a család az a létesítmény, ami a legfontosabb az életben.

Végezetül egy idézet:

“A család azt jelenti, megosztjuk egymással a hibáinkat, a tökéletlenségeinket és az érzéseinket, miközben nem szűnünk meg szeretni egymást. De még ha szeretet árad belőlünk, akkor sem vagyunk mindig szeretetre méltók. Ha pedig nem vagyunk tökéletesek, lényeges, hogy meg tudjuk bocsátani önmagunknak és másoknak. Azután másnap reggel elölről kezdünk mindent. Olyan folyamat ez, mint a bimbó nyílása. Virágzás, virulás és virágba borulás.

„Bernie Siegel”

Családi társasjátékok az értékes együtt töltött időkhöz, kattints a képre:

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek