Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Cortex kids vélemény

A gyerekek meglepő módon gyakran rátapintanak a lényegre. Ez azért van így, mert agyuk működése kissé eltér a felnőttekétől. Az idegsejtjeik közötti szoros kapcsolatok kialakítása még folyamatban van, ám néha éppen emiatt előnyösebb helyzetben vannak, mint mi, felnőttek. Nem csoda hát, ha folyamatosan keresik az alkalmat arra, hogy gondolkodásmódjukkal kitűnjenek.

Erre kiváló lehetőséget biztosít számukra a Cortex Kids nevű új kártyajáték. A doboz tetejére rajzolt agy képéről felismerhető játéksorozat második tagja ez a játék. Gyártója szintén a Captain Macaque vállalat, forgalmazója pedig az Esdevium Games. Nem meglepő módon 2016 újdonsága.

A lila doboz tartalma hasonló az eredeti Cortex játékéhoz. Van benne egy pakli kártya, amely két részre osztható – klasszikus feladatokhoz és tapintásos feladatokhoz használatos kártyákra. Ehhez jönnek még az agyat négy részre bontó kis kartonpapírok.

Az eredeti Cortex játékot a feladatok változatossága miatt szerettük. A gyerekek ezúttal nyolcféleképpen mérhetik össze erejüket, mindezt pedig egy játékon belül. Mindegyik kártya e nyolc kategória egyikéhez tartozik, csak a tapintásos feladatkártyákat kell külön, oldalra tenni. A kártyák típusa a hátoldalukon van jelölve, e szerint tesztelhetik a játékosok memóriáját, kérhetik a kártyákon található elemek összeszámolását vagy akár az útvesztőből történő kijutást.

A Cortex Kids valamennyi feladványa jellemzően kevés számot használ. Kevesebb kép található a kártyákon, és kevesebb az elágazás az útvesztőkben. Ezenkívül az útvesztők megoldása adott témához köthető: például egy egérnek kell segíteni elkapni az egeret, vagy a focistának megtalálni a saját labdáját. A memória- és párosító játékok első látásra nagyon egyszerűnek tűnnek (a borítókártya szerint jelölt) mindössze négy vagy hat ábrával, de a kicsik számára tökéletesek.

Új feladványként a gyerekeknek meg kell találniuk a kakukktojást. Ekkor négy kép közül kell kiválasztaniuk azt az egyet, amelyik nem illik a többi közé. Például a fúvós hangszerek közül kell kiválasztaniuk a gitárt. A játékban ezenkívül klasszikus koordinációs képességet mérő feladatként a megadott ujjainkat kell a fejünkre helyezni, vagy éppen meg kell találnunk a leggyakoribb képet a kártyán, és az üres helyekre illő formákat. Mindegyik feladatkártya nehézsége megfelel a gyermekek számára. A feladattípusok ráadásul könnyen azonosíthatók. Amikor tapintásos feladatkártya jelenik meg, annak a játékosnak, aki a legutóbbi kártyát elnyerte, be kell azonosítania a felül lévő tapintásos feladatkártyán található elemet, anélkül, hogy odanézne (tíz ilyen kártya van).

A játék természetesen új képeket tartalmaz, amelyek nem nagyon hasonlítanak a felnőtt változatban megismertekhez. Van köztük kígyó, teknősbéka, de még eper is; utóbbi mindkét játékban megtalálható. A tapintásos feladatkártyák nagy kísértést jelentenek, hogy leüljünk játszani.

Sajnos a kártyák könnyebb beazonosíthatósága miatt a Cortex játék egy kicsit veszített az értékeiből. Ha újra játszunk vele, már nem annyira izgalmas, de még mindig kielégítő élményt nyújt. Ebből a szempontból azonban nem lehet olyan fölényes győzelmet aratni, mint az eredeti játékban, ahol a kártyákon több minden szerepelt, és nehezebb volt őket memorizálni.

Ez azonban nem sokat számít, hiszen a Cortex Kids minden más tekintetben igazi szórakozást nyújt a játékban részt vevő asztaltársaságnak. A gyerekek remekül szórakoznak a változatos feladványok alatt, amelyek mindvégig lankadatlanul lekötik a figyelmüket. További értékes változás, hogy a tartalmi elemeket az aranyos rajzokkal még inkább a gyermek célközönséghez igazították.

A játék igen izgalmas megmérettetést ígér. Nem lehet pusztán a kártyákkal pontot szerezni, és végül nyerni. Egy kártya megszerzése csak arra jogosítja fel a játékost, hogy az adott kártyát maga elé tegye. Egyszerre azonban csak négy kártyát birtokolhat, melyek közül ha két azonos típusút lerak, megszerzi az agy egyik fontos darabját. Aki mind a négyet begyűjti, az nyer.

A Cortex Kids kártyajátékot szívesen ajánljuk minden szülő figyelmébe, ha szeretnének a gyerekükkel egy jót szórakozni. A játékszabályok ugyanazok, mint az eredeti verzióban, új feladattípusokkal kiegészülve, és a kisgyerekek számára leegyszerűsítve. Hat éves kortól ajánlott. Ennek köszönhetően a Cortex Kids remek szórakozás a kisebbek számára – ez pedig nem kis dolog.

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek