Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Colour code Színkép Smart Games játék, logikai játék gyerekeknek

Colour code játék a fejlesztőpedagógus szemével

Fejlesztőpedagógusként gyakran szembesülök azzal, hogy a gyermekek nagyon jó értelmi képességek mellett, nehézségekkel küzdenek az olvasás-írás, matematika elsajátítása során.  Az, hogy a gyermek egyenletesen fejlődhessen, és ne alakuljanak ki tanulási problémák, számos részképesség együttes fejlettsége szükséges. Munkám során nagy odafigyeléssel választom ki azokat a játékokat, amelyek a leghatékonyabban fejlesztik az adott területhez szükséges készségeket.

A colour code fejlesztő játék nagyon sokoldalúan felhasználható a gyermekek képességeinek kibontakoztatása terén.

       

A készlet 18 db színes formát ábrázoló kis lapkát, és 100 feladványt tartalmaz. A játék lényege, hogy a fokozatosan nehezedő feladatok alapján próbáljuk meg kitenni azt az ábrát, amit a kép mutat. Ez csak látszólag tűnik egyszerűnek, ugyanis, több lépés szükséges mindehhez. A gyermeknek először is ki kell tudnia választani, mely lapocskák, formák felhasználásával alakítható ki a megfelelő kép. Miközben válogatja a különböző színes alakzatokat, fejlődik vizuális differenciáló készsége, forma és színfelismerési képessége.  Képessé lesz figyelmét tudatosan és tartósan irányítani. Nem elég azonban jól kiválasztani a formákat, szükséges nagyon jó térlátással rendelkeznie ahhoz, hogy eldöntse, milyen sorrendben helyezze el őket ahhoz, hogy a megfelelő módon takarják és egészítsék ki egymást.  Szüksége van logikai gondolkodásra, és problémamegoldó készségre is, hogy a feladatot hibátlanul oldhassa meg.  Mindez nem csak a matematika tanulásához szükséges részképességeinek fejlődését segíti elő, hanem a cselekvésen, manipuláción keresztül történő játék során fejlődik finommotorikája, kézügyessége, szem-kéz koordinációja is, amelyek az írás elsajátításának nélkülözhetetlen összetevői. Tevékenysége közben döntések meghozatalára kényszerül, ami elősegíti gondolkodásának fejlődését, és rugalmasságának kialakítását.

A játékot először egy 5 éves kisfiúval próbáltuk ki, aki nagy örömmel és lelkesedéssel vetette magát a feladványokba.  Először még kissé bátortalanul válogatta a lapocskákat, de ahogyan egymást követték a fokozatosan nehezedő feladatok, képek, egyre biztosabban nyúlt a különböző színek és formák után. Élmény volt figyelni csillogó szemét, boldog mosolyát, amikor egy-egy ábra elkészült.

   

7-8 éves gyermekekkel már a junior feladványokkal próbálkoztunk. Amikor már nagyon ügyesen oldották meg a feladatokat, versenyt is rendeztünk.  Amíg a két kis játékos a feladatok kirakásával próbálkozott, a többiek lelkesen szurkoltak nekik. Kis tanítványaim nagyon könnyen, és gyorsan „beletanultak” és bele is „szerettek” ebbe a játékba.

A Colour Code (Szín-Kép) Smart Games játékot szívesen ajánlom mindenki figyelmébe, aki szeretné, hogy gyermeke játszva tanulhasson, és fejlődhessen.

A cikket Tóthné Czapáry Katalin fejlesztőpedagógusnak köszönhetjük!         www.torpetanoda.hu

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek