Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Fedőnevek társasjáték

2016-ban a legnevesebb társasjáték díjat a "Fedőnevek", eredeti nevén "Codenames" társasjáték nyerte el. 2016 év Spiel des Jahres díjas játéka a Fedőnevek társasjáték!

A játék Codenames (Kódnevek) néven már régóta vezeti a legjobb party társasjátékok listáját. Sok társasjáték értékelő oldal és blog listáján az első helyen szerepel, mint legjobb játék nagyobb társasággal. Elsőre egy nyomozós játéknak tűnik. Valóban az, de nem kimondottan nyomozni kell. Engem nagyon meglepett amikor először játszottam vele, hogy valójában az ügyes fogalmazás játéka. 
A szavak a kártyákon valójában az ügynökök/kémek fedőnevei, ez ad egy hangulatot a játéknak, de ezen kívül az ügynökösködéshez nincs több köze.

A játékot két csapat játsza, tehát minimum 4 fő kell hozzá. Az egyik a kék csapat, a másik a piros csapat. Mindkét csapatban vannak a kémfőnökök (1-1 kémfőnök egy-egy csapatban). Nekik kell majd összeszedni magukat ügyes fogalmazás terén.

A kémfőnökök tudják csak, hogy mely szavak tartoznak az ő csapatukba a kirakott 25 szóból, vagyis hogy mely szavakat kell kitalálnia csapattársainak (Ezt egy színes kódkártya mutatja, lásd fenti képen).

Olyan szavakat kell kitalálniuk, amelyek rávezetik a csapattársait a kitalálandó szavakra, viszont vigyázni kell, nehogy az ellenfél csapat szavaira tippeljenek a csapattársak, mert akkor az ő nyerési esélyüket növeljük. Akkor van esélyetek nyerni, ha egy szóval tudsz utalni több asztalon lévő, csapattársaid által kitalálandó szóra. Például a kör és sárga szavakra akarod rávezetni játékostársaidat, akkor mondhatod, hogy nap (a nap kör alakú és sárga). Ez persze egy túl egyszerű példa, a játékban izgalmasabb szavak vannak.

Vigyázni kell egy szóra, ami a "bérgyilkos" fedőneve, így még véletlenül se mondjunk olyan szót, ami erre utalhat, mert a csapat kiesik a játékból!

A Fedőnevek játékot lehet ketten is játszani (a dobozban található kétszemélyes játékszabály is), bár sokkal izgalmasabb legalább négyen, két csapatban, vagy nagyobb társaságban.

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek