Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Club 2% - "Ki hol lakik?" logikai játék egy apuka szemével

"Apa, az a bácsi hol lakik? "- kérdezte folyton a három éves lányom az utcán! Általában nem tudtam válaszolni. Ki hol lakik? Kérdezi ez a játék. Vajon beletartozom abba a 2%-ba, akik végig tudják csinálni az összes feladványt?

Megmondom őszintén már nagyon unom azokat a játékokat, amikben vagy a macit kell öltöztetni, vagy egy bábut kell tologatni a gurított kockák színe szerint. Végre egy olyan játék, ami azonnal felkeltette az érdeklődésemet, nem is beszélve arról, hogy – bár egy éve kaptuk - még most sem unalmas!

Amikor először a kezembe vettem, érdeklődve figyeltem, hogy mi fog kisülni az egyszerű, kék színű,  lapos házikókból és a különböző színű- formájú műanyag figurákból. A  hároméves kislányom pedig boldogan emelgette ki a formákat a dobozból és próbálta azonosítani. Az állatokat azonnal felismerte, van kutya, macska, teknős, nyúl, madár, az embereket pedig együtt találgattuk: tűzoltó, építész, búvár, szakács, pilóta. A figurák különböző színűek, ezért könnyebb memorizálni őket. Ha valaki mégis elakadna, a játékleírás egyértelműsíti!

Jól telt az első fél óra, beszélgettünk arról, mit csinál a szakács, a búvár, kiváló alkalom volt egy kis közös csevegésre. Aztán jött a szokásos kérdés: " Apa, játszunk?" Rögtön válaszoltam: "Mindjárt, csak  elolvasom a szabályokat! " 

A játék leírása  nagyon egyszerű, a két kisoldalas játékszabályon egy felnőtt könnyedén eligazodik. 

A játékhoz tartozik még egy 84 lapból álló kártyapakli, ami az egyszerűség kedvéért számozva van,  és fontos kelléke a játéknak. A számozott kártyák mutatják a feladványt, számsorban haladhatunk nehézségi sorrendben a könnyű feladványoktól a nehéz, elgondolkodtató feladatokig. 

A Club 2% játék lényege egyszerű. Az a feladat, hogy kitaláljuk, a figurák pontosan hol laknak. Ehhez kitettünk egy kártyát, és megnéztük, hogy melyik figurák kellenek nekünk a megoldandó feladathoz. Kihelyeztük hozzá a megfelelő számú házikót, ami a feladat nehézségétől függően  háromtól ötig terjedhet. 

Ezután az egyszerű szimbólumok megfejtése után, amit szintén a  leírásban találtunk,  nekikezdhettünk a játéknak. A  szimbólumok segítenek abban, hogy megfejtsük: Ki hol lakik? 

Ilyen például, hogy a teknős a második házban lakik, a tűzoltó tőle jobbra lakik, vagy a például a kutya és a macska egymás mellett lakik. Elsőre egész egyszerűnek tűnik, de ahogy haladtunk sorban a számozott kártyákon, szépen fokozatosan nehezedett és a vége felé már igencsak megdolgoztatta a kobakot. 

Azt,  hogy jól fejtettük-e meg az adott feladatot, könnyedén ellenőrizhetjük, csupán a kártyalapot kell megfordítanunk, és már meg is nézhetjük a helyes megfejtést. 

Ahogy belemerültünk a játékba a kislányommal azt vettem észre, hogy mindkettőnket beszippantott a varázslatos egyszerűségével, a megoldandó feladatok sokszínűségével rendelkező játék, és alighogy befejeztünk egy feladatot, már szinte vártuk az újabbat. 

 

Én csak ajánlani tudom ezt a játékot mindazoknak, akik szeretik gondolkodásra használni a fejüket, vagy épp arra tanítani a gyermeküket. 

 

A cikket írta: Markovics Péter. Köszönjük!

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel! Lásd Szerzői Jogi Nyilatkozatot!

 

Címkék: IQ játék, IQ teszt játék gyerekeknek, intellingencia teszt játék gyerekeknek, logikai játék gyerekeknek

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek