Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Clever Castle Okos Kastély Thinkfun logikai gyerekjáték vélemény

Fejlesszük gyermekünk logikai gondolkodását és problémamegoldó készségét a Think Fun, Clever Castle játékával!

Minden szülő szeretné, ha gyermeke számára a matematika, és a hozzá kapcsolódó ismeretek könnyedén, játszva elsajátíthatóak lennének.  Mindennek alapja azonban a gyermek gondolkodási műveleteinek a megfelelő szintje. Ahhoz, hogy a gyermekek gondolkodása, rendszerező és problémamegoldó képessége fejlődhessen, érdemes olyan logikai játékokat választani, amelyek segítik ennek kialakulását.

A Think Fun „Okos kastélyának” feladványai alkalmasak arra, hogy velük a kisgyermek mesés környezetbe ágyazva, játékosan és kreatívan bontakoztathassa ki képességeit.

A Clever Castle játék tartalmaz egy játéktáblát (kastélyt), amin el kell helyezni a lovagokat, sárkányokat, királylányokat a 40 db feladványt tartalmazó füzet utasításai alapján.

Az alaptörténet szerint a kastély királya és királynője vendégeket vár a piros, sárga és kék birodalomból, akiket a különböző szobákban szeretnének elszállásolni.  Az első feladatok még nagyon egyszerű utasítások alapján készültek el, a gyermek dolga csupán a formák és színek azonosítása alapján a lapocskák elhelyezése a megfelelő ablakokban.  Ezek a ráhangoló, előkészítő feladványok segítik az ismerkedést a játékkal, és a térbeli helyzetek pontos felismerésére ösztönözik őket. Az utasítások azonban fokozatosan egyre bonyolultabbá válnak azáltal, hogy a kezdeti 9 ablakot ábrázoló segítségek helyett már hiányosan jelennek meg az ablakok, és a gyermeknek kell kitalálnia, hogy a tábla mely ablakai is lehetnek ezek.  A legizgalmasabbak azok a feladványok, ahol több bábu helyét is csak sejteni lehet, és ahhoz, hogy mindenki a helyére kerülhessen, nagyon összetett gondolkodási és logikai műveletek sorát kell elvégezni. 

A Clever Castle játék tulajdonképpen egyszemélyes, de a szülő számára is érdekes lehet, ha figyeli gyermekét játék közben, sőt, érdemes úgy játszani, hogy közben megkérjük a kisgyermeket, mesélje el, miért pont oda teszi le egyik-másik figurát. Nem baj, ha a gyermekünk hangosan gondolkodva végzi a feladatot, egyrészt mert segít a számára is átlátni a tevékenységet, másrészt a vele foglalkozó felnőttnek is lesz rálátása a gondolkodási műveleteire, logikájára.

Néha előfordul, hogy megakadnak, elbizonytalanodnak a megoldások során, ilyenkor is jól jön a bíztató, dicsérő szó, ami segítségükre lehet, hogy ne adják fel. Nagyon fontos azonban, hogy feleslegesen ne avatkozzunk bele tanácsokkal, ötletekkel, bízzuk rájuk a probléma megoldását, türelemre, kitartásra ösztönözve őket.

Azért is szeretem ezt a Thinkfun játékot, mert miközben a különböző feladványokkal próbálkoznak, nem csak a matematika tanulásához szükséges problémamegoldó gondolkodásuk, deduktív következető és rendszerező képességük fejlődik, hanem kialakul bennük egyfajta térlátás, téri tájékozódás, ami a legfontosabb alapja az írás, olvasás elsajátításának is.

Tóthné Czapáry Katalin fejlesztőpedagógus              
www.torpetanoda.hu az  okosjatek.hu együttműködő partnere

SAJNOS EZ A JÁTÉK MEGSZŰNT! TALÁN MÉG EGY DARABOT TALÁLHATSZ AZ OKOSJÁTÉK BOLTBAN.

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

Hasonló játékok:

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek