Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Chocolate Fix - csoki bonbonos logikai játék tesztje

Édes szellemi táplálék- Chocolate Fix

Az egyre „divatosabb” kompetencia alapú oktatás egyik meghatározó tulajdonsága, s egyben erénye, hogy a gyermekeket oly módon juttatja játékélményhez, hogy közben latens módon fejleszti a különböző képességeket, részképességeket.

A Chocolate fix azon fejlesztő játékok közé tartozik, amely kisiskolás kortól 100 éves korig, minden korosztálynak biztosítja a játszva tanulást, az agytekervények karbantartását.

A játékszabály nem tűnik bonyolultnak, ám a megoldáshoz vezető út nem minden esetben egyszerű. Éppen ezért ez a logikai fejlesztő játék nem csak egy módszertani eszköz, „kellék”az oktatási intézmények számára, hanem egy jó lehetőség családi-, baráti körben a szabadidő eltöltésére is.  

A játék lényege, hogy egy háromszor hármas táblán kell elhelyezni kilenc féle, süteményt mintázó formát, a feladatkártyákon feltűntetett szabályoknak megfelelően. A szabálykártyák az elemek, vagyis a sütemények formájáról, színéről és az elhelyezkedéséről adnak információt a játékosnak.

A Chocolate Fix 40 feladványt tartalmaz. A számozás növekedésével a nehézségi fokozat is módosul: tízesével növekszik a bonyolultsági szint, amely lehetőség arra, hogy négy különböző szinten (könnyű, közepesen nehéz, nehéz, nagyon nehéz) mérettesse meg magát a vállalkozó kedvű gyerkőc, vagy felnőtt. A kártyák hátoldalán megtalálható a megoldás, így könnyen visszacsatolást kapunk az eredményről, vagy arról, hogy melyik lépésnél ronthattuk el a feladatot.

Ami már az első használat alkalmával is elnyerte a tetszésemet, hogy a játék megalkotója gyereknyelven, ugyanakkor mégis kitűnő szakmaisággal fogalmazza meg a szabályt.

A shodoku játékok közé is besorolt Chocolate Fix egyszemélyes játék, tehát egyszerre csak egy valaki játszhat vele. A játék mindenekelőtt fejleszti a logikus gondolkodást. Azáltal, hogy a feladatok egymásra épülnek és fokozatosan nehezednek, a gyermekek egy didaktikai (oktatás elméleti) alapelv, a fokozatosság elve mentén léphetnek a következő szintre, s ez elősegíti a gondolkodási folyamatok egy magasabb fokra lépését, valamint biztosítja, hogy minden gyermek a saját fejlődési üteme szerint haladjon. Fejleszti továbbá a problémamegoldó gondolkodást- hiszen legtöbbünknek bizony kis időbe telik, amíg elkészíti a rendelést, s minden egyes bonbont a megfelelő helyre tesz a dobozban-, az elemző képességet a feladványkártyák értelmezése által, valamint a szem-kéz koordinációt.

Pedagógus szemmel nagyon hasznosnak tekintem ezt a ThinkFun játékot! Mindamellett, hogy fejleszti az értelmi képességeket, tartalmas időtöltésre is lehetőséget ad kicsiknek és nagyoknak egyaránt.  A gyermekek motiváltságát tartósan fent tarthatjuk használatával, a figyelem, koncentrációjukat pedig szintén fejleszthetjük. Bevallom őszintén, bizonyos feladványok nekem is komoly fejtörést okoztak, s bár ahogy korábban írtam, ez egy egyszemélyes játék, ha a baráti társaságban is van egy Chocolate Fix, akkor akár párokban is játszhatunk: elég csak kiválasztani egy feladványt, időkeretet szabni a megoldásra, s már kezdődhet is a játék!

Ami pedig a legfontosabb, hogy gyermekeink jó hangulatban, az egyéni képességeiknek megfelelően fejlődhetnek a számukra legmegfelelőbb és egyben legtermészetesebb eszköz, vagyis a JÁTÉK által. 

Pénzes Edina Konduktor-tanító

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel! Lásd Szerzői Jogi Nyilatkozatot!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek