Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Camelot Junior Smart Games játékról vélemény

Camelot Junior

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy bátor lovag, aki elindult, hogy megtalálja szíve hölgyét, a királylányt. Azonban hogy eljusson hozzá, segítségre van szüksége, a TE gyermeked személyében!

A Smart Games sokak által kedvelt játéka a Camelot Junior, egy igazán mesebeli kalandra hívja a gyermekeket. A feladat az, hogy építsenek egy utat a feladatfüzetben megadott utasítás alapján, amelyen a lovag eljut a királylányhoz. Négy torony, három lépcső és egy híd áll rendelkezésükre, ezekből lehet utat építeni a játékmezőre. A lovag ezeken az elemeken lépkedve haladhat, ugrani nem lehet, csak a lépcsőn és a falon juthat előrébb. Az elemek állhatnak vízszintesen és függőlegesen is, de természetesen mindig úgy kell elhelyezni őket, hogy a megfestett oldalukat lássuk. A feladatkártya először mindig megjelöl a játékosnak egy „alaphelyzetet”, amit fel kell építeni az alapzatra, s csak ez után lehet kezdeni az építkezést, a szintén előre kijelölt épületrészek segítségével. Ha már minden egyes darab a helyére került, akkor a lovag könnyen kiszabadíthatja a toronyban raboskodó, bús királylányt.

Ahogy a Smart Games játékoknál megszokhattuk, itt is négy különböző nehézségi szint biztosítja, hogy gyermekünk nem fog egyhamar ráunni a játékra. Összesen 48 feladvány vár a 4-8 éves korú gyermekekre, de a szülőknek is okozhat meglepetést egy-egy bonyolultabb feladat.

Egy rövid, kedvcsináló történettel könnyen felkelthetjük a gyermekek érdeklődését a játék iránt, hiszen melyik kisfiú ne akarna a bátor lovag bőrébe bújni, csak úgy, mint ahogyan minden kislány arra vágyik, hogy egyszer eljöjjön érte az Ő hercege?! Bár az első 12 feladvány még a kezdő szint, pedagógusként azt tapasztalom, hogy az elején érdemes együtt játszanunk a gyermekkel, hogy motiváljuk, biztosan megértse a játékszabályokat és kedvet kapjon az alapvetően egyszemélyes játékhoz. Célszerű rávezetéses módszert alkalmazni, ha elakad egy lépésnél, tehát ne oldjuk meg helyette a feladatot, hanem vezessük rá a megfelelő megoldási módra. Biztosítsunk elég időt a gondolkodásra, tapasztalatszerzésre, had próbálkozzon önállóan! Önellenőrzésre itt is lehetőségük van, hiszen ha lapoznak, máris láthatják a helyes megfejtést.

Nagyon igényes kivitelezésű játékról van szó, amely fontos területeket fejleszt: az alapzat felépítésével a megfigyelőképesség, a képfelismerés, az építés során pedig a logikus gondolkodás, a stratégiai előretervezés és problémamegoldó készség, a figyelem-koncentráció fejlődik. A síkból térbe történő transzformálásra is kiváló lehetőséget nyújt, hiszen a feladatfüzetben látott mintát a térbe is le kell képeznie ahhoz, hogy elkészíthesse az utat, így tehát a térlátást is fejleszti ez a logikai játék. Nem utolsó sorban pedig a finommanipuláció fejlesztése szempontjából is jó eszköz.

Nagycsoportos óvodásoknál és kisiskolásoknál egyaránt előkerülhet a foglalkozásokon, vagy a tanórák közötti szünetben, valamint fejlesztőpedagógusok alkalmazhatják képességfejlesztő foglalkozásaikon is.

Pénzes Edina Konduktor-tanító

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel! Lásd Szerzői Jogi Nyilatkozatot!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek