Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Boldog Anyák napját!

Az anyák napja története

A különböző országokban más és más napokon ünneplik az Anyák napját, a legtöbb országban ez az ünnep májusra, ezen belül a legtöbb helyen május második vasárnapjára esik. Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat.

Az anyák megünneplésének története az ókorig nyúlik vissza. Az ókori görögök tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyákat is ünnepelték.

A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték. Angliában az 1600-as években az Anyák napja keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók ilyenkor szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben, Bostonban ünnepelték meg az Anyák napját. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte volna ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.

Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából, és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel, és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

Forrás: erdekesvilag.hu

5 anyák napi ötlet, kedvesség, amivel meglephetjük az édesanyákat

1. Anyák napi reggeli

Készítsünk egy különleges reggelit anyunak, amivel jól indul a nap.

Ötletek:

Palacsinta vagy tojás szív formában sütve.

2. Tervezzünk közös programot a családdal!

Akár szervezzünk meg egy családi összejövetelt, akár menjünk el egy közös kirándulásra.

Ötletek Budapest környékén itt:

A legjobb családi hétvégi programok Budapesten gyerekekkel >>

3. Minden napra egy kedvesség

Színes lapokra írjunk jó emlékeket, kedvességeket, esetleg kuponokat anyunak, pl. "Ma mi pakolunk el vacsi után", vagy "Holnap mi készítjük el a reggelit" Minden nap kinyithat egyet belőlük, tegyük őket egy befőttes üvegbe.

4. Egyedi anyák napi vers, dal

Költsetek egy egyedi anyák napi verset vagy dalt, ami csak róla szól! A haladók több versszakot is kreálhatnak, de egy-egy kedves, személyes verssornak is nagyon fog örülni.

5. Receptes füzet, receptkönyv

Gyűjtsük össze a kedvenc ételeink receptjeit egyetlen könyvbe, füzetbe! A legtöbb anya a receptjeit kis ficni-fecnikre írja. Kap egy receptet a barátnőtől, kivág egyet egy újságból, elment egyet az interneten. Gyűjtsük ezeket egy csokorba, akár ételfajtánként, fogásonként szétválogatva.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek