Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Bogyó és Babóca – Szülinapi meglepetés társasjáték vélemény

Bogyó és Babóca játékok a webáruházból >>

 

Ez a társasjáték a társasjátékok egy viszonylag új családjából származik. Az ilyen, úgy nevezett kooperatív társasjátékok lényege, hogy a játékosok, bár egymást követve kerülnek sorra, egy közös célért dolgoznak. Tehát vagy mindenki nyer, vagy mindenki veszít, és véget ér a játék.

Ebben a játékban nincs meghatározva, hogy hányan játszhatják, és igazából nem is kifejezetten lényeges, mivel azt, hogy melyik bábúval lépünk egy külön kocka határozza meg. A játék készítői 4 éves kortól ajánlják a játékot, ami elsőre furcsa lehet, mivel a játékszabály erősen összetett, azonban a játéknak van egy részletesen kidolgozott története is, ezért kisebb gyermekek is könnyen megérthetik, és megjegyezhetik a mesével összekapcsolt szabályokat. A kicsik számára talán azért sem lesz annyira rendhagyó, mivel ha ez lesz életük egyik első társasjátéka, könnyebben elfogadják, felfogják, és megértik a merőben új játékmenetet, mint mi, akik a Monopoly, a Ki nevet a végén és egyéb versenyjátékok világában nőttünk fel.

 

A játékban Bogyóhoz és Babócához két barát csatlakozik, hogy Baltazárt meglepjék szülinapja alkalmából. Ebből kiderül, hogy összesen 5 bábút fogunk mozgatni a táblán. A mozgatásuk szabálya egyszerű: dobunk a dobozban található két kockával, és mindig előre lépünk. A játék teljes menete alatt Baltazárra külön szabályok vonatkoznak, mivel ő a szülinapos, őt kell meglepni, ezért senki nem találkozhat vele. Baltazár mindig a számos kockával dobott érték eggyel kisebbített eredményét lépi. A többi 4 bábúra már mindkét kocka vonatkozik. A számos kocka megmutatja hányat fog lépni a bábú, a másik, színes kocka pedig azt mutatja meg, hogy melyik bábú fog lépni.

Baltazár bábúja citromsárga színű, így könnyű lesz megjegyezni, hogy ő csak a citrom sárga úton haladhat előre, míg a többiek választhatnak, hogy merre szeretnének menni, a hosszabb (citrom) vagy a rövidebb (narancs) útvonalon. Mindkét útvonal tele van tűzdelve különleges mezőkkel a további izgalmak, és a játék könnyítése céljából.

A játék menetidejét kis mértékben a szerencse, nagyobb mértékben az egy lépésre jutó tanácskozás hossza befolyásolja, mivel minden lépésnél a játékostársak tanácsokat adhatnak az éppen soron következő játékosnak. Itt merülhet fel a kérdés, hogy lehet-e ezt a kooperatív társasjátékot egyedül játszani. Igen, technikailag lehet, de nagyjából annyira lesz szórakoztató, mint egy olyan játékot egyedül játszani, amit nem lehet egyedül játszani. A szülőknek viszont kapóra jöhet ez a technikai lehetőség. Lehet, hogy a társas játék örömét nem fogják megtapasztalni, de könnyen kipróbálhatják egyedül is, így mikor a gyerkőccel játszanak több és jobb tanácsot tudnak már adni, és könnyebben vehetik fel az új típusú játékmenet fonalát.

 

Néhány hasznos tipp még a játék előtt:

 

Először mindig Baltazárral lépjünk, így nem felejtjük el, hogy bár nem érdekünk, de neki is mindig lépni kell.

Első körben ne játsszunk a kiegészítő szabályokkal, csak próbáljuk ki, hogy milyen kooperatívan haladni a táblán.

Ne hozzuk be egyszerre az összes újdonságot (furfangkorongok, állandó akciók stb.), de tanuljunk meg mindegyikkel játszani a későbbiek folyamán. Az első néhány alkalommal nehéz lesz az összes extra feladatra figyelni, de a játék szerves részei, és vitathatatlanul hozzáadnak a játékélményhez.

Mindezek mellett biztosra veszem, hogy a gyerekek sokáig nem fogják megunni ezt a társasjátékot, és nem a kedvenc mesehősök, hanem a rendkívüli játékmenet miatt, ami egy igazán közösségi élményt nyújt. Megtanít csapatban dolgozni, odafigyelni egymásra, és együtt örülni a sikernek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek