Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

Bilibo - Vélemény a bilibo játékról

Bilibo vélemény: Mozgásfejlesztés Biliboval!                    Bilibo vásárlása itt, kattints ide >>> 

Fejlesztő pedagógus véleménye a Bilibo játékról:  Tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek terápiájában kiemelt szerepe van a mozgásfejlesztésnek. Kutatók, orvosok és pszichológusok állapították meg azt a tényt, hogy az idegrendszer érettsége az egyensúlyi és más érzékszervi ingerek adásával növelhető. Ez az alapja az Ayres –terápiának is. 

Azzal a gyakorló szülők is tisztában vannak, hogy ha a kicsik mozgásfejlődése nem egyenletesen, vagy a vártnál lassabban történik, esetleg kimaradnak mozgásformák, vagy késnek, akkor ez kihat a többi részterület fejlődésére is.  A gyermek egyensúlyérzékének érettsége, mozgáskoordinációja, testképének kialakulása pedig különösen fontos az iskolaérettség szempontjából is. Természetesen a fejlesztést a szülő sokszor öntudatlanul is elkezdi, hiszen a bölcső, a hinta, a hintaló, vagy akár a csecsemő ringatása hatással van ennek a fejlődésére.  

Fejlesztő foglalkozásaimon magam is nagy gondot fordítok a gyermekek mozgásfejlesztésére, ehhez pedig olyan eszközöket választok, amelyek sokoldalúan használhatóak. A Bilibo játék az egyik legkedveltebb eszköz a gyermekek és a szakemberek körében is. A játékcsalád háromféle változatban kapható. A Bilibo, a Mini Bilibo és a Pixel változat nem csak alkalmazkodik a gyermek életkori sajátosságaihoz, hanem jól ki is egészítik egymást.   Leginkább azért szeretem, mert változatos lehetőségeket kínál a gyermek képességeinek kibontakoztatására úgy, hogy közben sosem válik unalmassá a kicsik számára, sőt maguk is ki tudnak találni olyan felhasználási lehetőségeket, amelyek az ő igényeiket legjobban kielégítik.

 Nagyon jól meg lehet mozgatni vele az egész testet, javítható vele a testtartás, erősíti a gerinctartó izmokat, fejleszti az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt. Ráadásul használható nem csak lakásban, hanem szabadban, vízben, homokozóban egyaránt. Lehet belőle bölcső, szánkó, hinta, kalap, teknőspáncél, és ez még csak néhány ötlet a kimeríthetetlen lehetőségek közül.

Már egészen pici kortól érdemes megismertetni a gyermeket a játékkal. Az első lépéseiket próbálgató apróságokat már beleállíthatjuk a Biliboba, természetesen úgy, hogy nem engedjük el a kezét, és engedjük, hogy közben helyben járjon, vagyis váltogassa az egyensúlyát. Ugyanezt a gyakorlatot megtehetjük úgy is, hogy a stabil oldalára fordítjuk a Bilibonkat, és rásegítjük a gyermeket. Nagyon fogja élvezni ezt a játékot.

Nagyobb gyermekünknek letehetjük a Bilibokat csúszásmentes talajra, vagy fűbe, majd mezítláb, zokni nélkül engedjük végigsétálni rajtuk. Akadálypályaként is használhatjuk úgy, hogy feladatként adhatjuk a Mini Bilibok összegyűjtését. Nagyon nagy ügyességet kívánó feladat ez, de a gyermekek szeretni fogják.

Testtartást javító gyakorlatként a helyezze a fejére a Bilibot, kezeit kulcsolja össze a háta mögött, majd sétáljon végig az előre kijelölt vonalon úgy, hogy ne essen le a fejéről a játék.

Segíthetjük a picik mozgásfejlődését úgy is, hogy hason fekve, a hátukra helyezett Biliboval kell végigkúszniuk egy kijelölt pályán.

Végezhetünk vele tornagyakorlatokat is, háton fekve a lábukat váltott ütemben a játékra helyezve, vagy akár ritmikus gyakorlatként az eszközre való fel és leugrásokkal is. Természetesen a kezét ekkor se engedjük el, segítsük őket a mozgás kivitelezésében, és legyünk ott biztonságot nyújtva mellettük.

Legjobban talán azt élvezik, amikor egyszerűen csak beleülhetnek a Biliboba, és pöröghetnek vele. Foroghatnak vele úgy is, hogy állva csak az egyik lábukat helyezik bele, és a másikkal hajtják magukat, de akár táncolhatnak is benne mindkét lábbal beleállva, csípőre tett, vagy széttárt kézzel. Mindez fejlesztő hatással lesz gyermekünk mozgáskoordinációjára, egyensúlyérzékének kialakulására, a motoros készségek fejlődése által pedig az idegrendszer és a tanulási képességek fejlődésére.

Ezek a játékok tovább variálhatók, ha a nagy Bilibon kívül a rendelkezésünkre áll a Mini Bilibo és a Pixel változat is. Bízzuk a gyermekeink fantáziájára és kreativitására a további lehetőségek felkutatását, és ők örömmel fognak újabb és újabb játékötletekkel előállni.

Tóthné Czapáry Katalin fejlesztőpedagógus www.torpetanoda.hu az okosjatek.hu partnere

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

Mire használhatod a Bilibot még?

A gyermekek képzelete határtalan. A Bilibo egyensúlyfejlesztő szerepén kívül kitaláltak sok más játékmódot. Lássuk ezeket. Mire használják még a gyerekek a Bilibot?

Szerepjátékra: két bilibot összeraksz, lehet belőle akár autó is.

Lányok babáiknak használhatják kádnak vagy bölcsőnek.

Egyensúlyozásra, ha már jól megy a mérlegállás, próbáld Bilibon is!

Szerepjátékhoz, de akár farsangra is felhasználhatod jelmeznek:

Legyél teknős:

Vagy Darth Vader:

Használd garázsnak vagy alagútnak:

Széknek is kiváló, ülj benne:

vagy ülj rajta:

Játékok tárolására is kiválóan alkalmas, ha éppen nem pörögsz benne:

Vagy pancsolni:

Szánkózni is lehet Biliboval télen:

De szánkózni nyáron is lehet:

Vagy ringatózni a legkisebbeknek a Biliboban:

Bilibo leírása a gyártó által:

A Bilibo egy olyan készségfejlesztő játék ami fejlesztő területeiben és a kihasználhatóságában is szinte végtelen lehetőséget nyújt. Egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Ami a játék különlegességét adja, hogy nincs specifikus funkciója csak a gyerekek képzelete szab határt, ezért új játékok kitalálására és kreativitásra ösztönzi őket. Önmagában is rengeteg lehetőséget rejt, alkalmazható kinti játékként is akár télen nagy teherbírása miatt szánkóként, vagy nyáron a vízlepergető, vízen lebegő tulajdonsága miatt vízi játékként is. Viszont benti játéknak is tökéletes, felhasználható szimbólumjátékokban és szerepjátékokban, mint például lehet tároló edény, sisak, teknőspáncél, hinta alagút, hangszer. A Bilibo egészen pici, 1-2 éves kortól használható játékosan végig kíséri a gyerekeket különböző fejlődési szakaszaikon teljesen kis iskolás korukig. Kezdetben 1-2 éves korban inkább csak a ringató és szerepjátékra való lehetőségeit tudjuk kihasználni, igazán készségfejlesztő játékként óvodás korban tudjuk alkalmazni. Ilyen korban már tudjuk fejleszteni a törzsizmokat ami a testtartásért felelős, a lúdtalp elkerülése érdekében a láb kis izmait és még a kéz manipulációs készségét befolyásoló kis izmokat is. Ezen kívül stabilizálja az ízületeket is mivel folyamatos egyensúlyozásra készteti a gyerekeket, még a szenzomotoros rendszer fejlesztésére is tökéletesen eleget tesz. A fejlett egyensúly és koordinációs képességek esetleges hiányosságainak pótlására is tökéletesen megfelel, ami az iskola érettség egyik fontos feltétele, kondicionálására főként óvodás korban kell nagy hangsúlyt fektetnünk. Későbbiek folyamán folyamatos rendszeres tervszerű használattal fejleszthető a percepció (észlelés) javítható az idegrendszer éretlensége, illetve lateralitás (oldalasság) zavarai is. Még ennél is sokoldalúbb készségfejlesztés céljából a Bilibo kombinálható a termék család többi tagjával is mint például a Bilibo Game Box-al. Ebben az esetben több lehetőség is meg nyíl a számunkra, kevés kreativitással akár még ügyességi társasjátékot is készíthetünk ami főképp a szem-kéz koordináció, finom motorika fejlesztésére lesz alkalmas. Ami még különlegessé teszi ezt a játékot azon felül hogy milyen remek fejlesztőjáték az az hogy a gyerekek élvezettel játszanak vele kedves formája és élénk színe miatt egyszerűen magához vonzza a őket. Nem érzik feladatnak vagy esetleg tanulásnak a Biliboval való feladatokat hiszen nagy részét maguk találják ki. A Bilibo nagyszerűségét bizonyítja az idáig megkapott díjak sokasága is:
Németországban elnyerte a rangos Spiel Gut díjat, Ausztráliában, Japánban, Egyesült Királyságban és az USA-ban pedig megválasztották az ÉV JÁTÉKÁNAK.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek