Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Amennyiben folytatod a böngészést a weboldalon, úgy tekintjük, hogy nincs kifogásod a weboldalról érkező cookie-k ellen. További információk az Adatkezelési Tájékoztatónkban

Kategóriák

A hiszti kezelése

Minden anyának fejtörést okoz, hogy mit kezdjen a hisztivel, hogyan kezelje azt, mit tegyen, ha a gyerek nyilvános helyen, egy boltban, étteremben, vagy akár a buszon rázendít. Először is meg kell figyelni, hogy milyen típusú hisztiről van szó. A hisztinek ugyanis több típusa van, amelyeket eltérő módon kell kezelni. A distressz típusú hiszti esetén, amit lehet, jobb, ha nem is nevezünk hisztinek, mert ilyenkor a gyermek valóban segítségre szorul, valamilyen valós érzelmen megy keresztül, csalódott, fél, vagy diszkomfort érzésre reagál, pl. éhes vagy fáradt. Míg a másik típusú hisztiről, a „rossz” hisztiről, amelynek célja, hogy valamit elérjen, megkapjon a gyerek, jobb minél előbb leszoktatni.

A distressz típusú hiszti jellemzői

A hiszti ezen fajtájánál a gyermek nem akar minket irányítani, manipulálni, nem az a célja, hogy elérjen valamit, hanem ez egy reakció nála félelemre, fáradságra,  éhségre, unalomra, szorongásra, vagy más negatív érzelemre.  Ebben a helyzetben a gyermek a hisztivel levezeti a feszültségét, frusztrációját. Ilyen hiszti esetén nincs értelme megmagyarázni neki a helyzetet, érvelni, megpróbálni beszélni vele, mert nem képes odafigyelni, csak hagyni kell, hogy levezesse a feszültséget, és segíteni neki, hogy minél előbb meg tudjon nyugodni.

A distressz hiszti kezelése:

 1. Úgy vethetünk véget leggyorsabban a hisztinek, ha együttérzést mutatunk, odamegyünk a gyerekhez, vigasztaljuk, karba vesszük, simogatjuk.
 2. Maradjunk nyugodtak! Ne emeljük fel a hangunkat, gyengéden beszéljük hozzá, hogy újra biztonságban érezhesse magát.
 3. Ha már kezd lecsillapodni a sírás, próbáljuk meg elterelni a figyelmét, dobjuk fel valamivel, hozzunk fel egy új témát.
 4. Jó ötlet lehet, ha nem tudjuk a hiszti okát, hogy feljegyezzük a kiborulások időpontját és helyszínét, hogy rájöjjünk mi vált ki ilyen reakciót a gyermekből, lehet, hogy csak az éhség, de az is lehet, hogy bizonyos helyek okoznak neki szorongást, félelmet.

Az ilyen típusú hisztinél nem segít, ha kiabálni kezdünk a gyerekkel, vagy nem is veszünk tudomást róla, és rázárjuk az ajtót, mert ekkor a gyerek még nagyobb kínokat él át. Az ilyen hiszti oka, hogy a magasabb rendű, racionális agyuk rendkívül fejletlen, így az gyermekkorban nem képes csillapítani ezeket az óriási érzelmi hullámokat, tehát szükségük van a szülői segítségre, hogy meg tudjanak nyugodni.

A manipuláló hiszti (kis-Néró hiszti):

Ezt a hisztit úgy ismerhetjük fel, hogy a gyermeken látszik, hogy színjátékot játszik, és a viselkedésének célja az, hogy valamit elérjen, megkapjon, hogy irányítson minket. Ilyenkor tudatosan cselekszik a gyermek, szemben a másik típusú hisztivel, ahol tényleg szenved valamitől.

A manipuláló hiszti kezelése:

 1. Ne adjuk meg mindig neki, amit kér, ne engedjünk neki, mert akkor a düh és a követelőzés a gyermek személyiségének részévé válhat.
 2. Ilyen hiszti esetén ne mutassunk együttérzést, ne menjünk oda hozzá és ne kezdjük el babusgatni, a legjobb, ha ilyenkor magára hagyjuk. Ha pedig nyilvános helyen, például egy játékboltban rendez jelenetet, próbáljunk félrevonulni vele, egy nyugodtabb helyre, hogy megbeszéljük, a hisztivel semmit nem ér el, és mondjuk el neki, mi a helyes viselkedés.
 3. Kezeljük humorral a helyzetet, ebből a gyermek látni fogja, hogy nincs értelme folytatni, mert nem vesszük komolyan a viselkedését.
 4. Itt is nagyon fontos, hogy nyugodtak maradjunk. Lehet, hogy az tűnik a legegyszerűbbnek, hogy megadjuk neki, amit akar, mert akkor abbahagyja a hisztit, de gondoljunk a következő alkalmakra, ha beadjuk a derekunkat, akkor még hányszor kell engedelmeskednünk neki? Milyen felnőtt válik egy olyan gyermekből, aki követelőzéssel éri el, amit akar?

A nagyon gyakori és túlzott intenzitású hiszti azonban pszichológiai problémára vagy rendellenességre is utalhat, így a következő tünetek esetén forduljunk orvoshoz, mert a gyermek segítségre szorulhat:

 1. A hisztik során a gyermek agresszív, üti a szülőt.
 2. A gyermeknél önbántalmazás is megfigyelhető (harapás, karmolás, fejét a falba veri).
 3. Gyakori, akár minden napos dühkitörések, hosszan tartó dührohamok.

 

Felhasznált cikkek:

http://www.medveczkykata.hu/gyerekneveles/ovodaskori_problemak/hiszti_miert_hisztizik_gyerek

http://www.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/1564/duhkitores-figyelmezteto-jelek-a-szuloknek

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek