Otthoni egyszerű kísérletek gyerekeknek - labor otthon

Otthoni egyszerű de érdekes kémiai, fizikai és egyéb kísérletek gyerekeknek - labor otthon

Katapult készítése házilag otthon

Hozzávalók: ceruzák, befőttes gumi, műanyag kanál. Készítsd el a képen látható módon a katapultot, hogy órákig meglegyen az otthoni elfoglaltság a srácoknak és ne a TV vagy számítógép előtt üljenek! Jó szórakozást hozzá! :-)   Te is élvezni fogod, ha odaengednek :-)


Forrás: FrugalFun4Boys.com

Dínó tojás készítése

Dinoszauruszos varázstojás készítéséhez (amiből kikel a dínó) a következők szükségesek:

1db kis dínó figurát rejts a következő összetevőkből álló masszába: szódabikarbóna, ételfesték, víz. Vegyél fel egy védőkesztyűt és védőszemüveget (védd a bőröd és a szemed). Önts a tojásra (tál vagy mosdó felett) ecetet és várd a csodát! Szülői felügyelettel elvégezhető kísérlet!

Ejtőernyő készítése saját kezűleg pár perc alatt

Hozzávalók: 1db könnyű, vékony nejlonzacskó, cellux, zsinór (fonal), olló, playmobil vagy lego figura utasnak.

A zacskó fülét vágd le, vagy vágj egy négyzet alakot a zacskóból. Mi csak egyszerűen levágtuk a fülét, hogy egyenes legyen az alja (ami eredetileg a zacskó teteje volt).

Vágj négy lyukat a négy sarkába, erősítsd meg a lyuk körül celluxal. Vágj négy egyenlő hosszúságú fonal darabot. Fűzd át a lyukon, kösd meg, a végüket kösd össze. Kötözd rá az utast, és már indulhat is a móka!

    

Nagyon élveztük az ejtőernyő készítését. Miután elkészült, továbbfejlesztettük. Kipróbáltuk a dupla ejtőernyőt, üzenetet küldtünk vele, később liftet készítettünk, hogy ne kelljen leszaladgálni az emeletről (ugyanis onnan dobtuk a földszintre).

Különböző nagyságú, anyagú és súlyú utasokat raktunk rá. Később alulról fújtuk levegővel, és próbáltuk fenntartani a levegőben. Ha több ejtőernyőt készítetek, versenyt is lehet rendezni. Nagyon jó szórakozást kívánunk hozzá Nektek is!

A srácokat lenyűgözte ez az egyszerű kísérlet - a papírvirág kinyílik a szemünk láttára!

Rajzolj meg, majd vágj ki (itatós) papírból egy virágot. Színezd ki zsírkrétával az egyik felét. Hajtogasd be a virágszirmokat, majd tedd vízre (a NEM zsírkrétás fele találkozzon a vízzel). A virág szirmai lassan kinyílnak. A leggyorsabban az itatós papírból készült virág nyílik ki, ez a leglátványosabb.

    

Egyszerű, de nagyon látványos kísérlet

A külföldi oldalakon "tej tüzijátékként" elnevezett kísérlet nagyon látványos. Én azért nem ezt a címet adtam, mert esetleg csalódás lenne.

Hozzávalók:
tányér
- tej
- folyékony szappan vagy mosogatószer
- ételfesték (nem gél állagú, hanem folyékony!)
- fülpiszkáló

Öntsünk egy kis tejet egy tányérba. Cseppentsünk rá különböző színű ételfestéket. A fülpiszkálót mártsuk be folyékony mosogatószerbe, majd egyszerűen merőlegesen a tányérra, a közepén "szúrjuk" bele a tejbe. A színek hirtelen "szétrepülnek". Több helyre is belemárthatjuk, így szép képet alkothatunk. Ha már sok mosogatószer keveredett el a tejjel, a képalkotási folyamat leáll.

Mi történik? A tejbe cseppentett ételfestéket a tej felületi feszültsége tartja egyben. A tejbe mártott mosogatószer megbontja a felületi feszültséget, a színek látványosan szétterülnek.

Házi vulkán készítése

Ez a kísérlet garantált siker! A srácok órákig csinálnák, csak bírjuk a hozzávalókkal!

Mi is kell hozzá? A vulkán hegyhez: papír és cellux vagy gyurma (lehet só-liszt gyurma is), festék, nagy tálca amire rakjuk, befőttesüveg vagy műanyag palack. A lávához: ecet, szódabikarbóna, étel színezék vagy ketchup, valaki még mosogatószert is ajánl, mi ezt kihagytuk.

A papírt fesd be úgy, hogy egy vulkán hegy oldalának nézzen ki (az is jó, ha csak simán barnára befestitek). Ragasszátok rá a befőttesüvegre úgy, hogy kúp szerű alakot öltsön, mint egy vulkánhegy. Mi a papír közepén vágtunk egy lyukat a befőttesüveg száját körberajzolva, és így ragasztottuk rá. Gyurmával is megalkodhatod a hegyet, ekkor kell kicsit várni, hogy száradjon.

Ezután jön a láva: Tegyél két-három evőkanál szódabikarbónát a befőttesüvegbe. Keverd el ételszínezékkel, vagy ketchuppal. Nálunk egy idő után a színezés elmaradt, enélkül is szuper szórakozásnak bizonyult a láva.

Most jön a "durranás" :-)   Önts kb. fél-egy deciliter ecetet a befőttesüvegbe, a láva elindul kifelé és szépen lefolyik a hegy oldalán. Érdemes az ecetet adagokba önteni egy kancsóba, vagy kis kiöntőbe, egyébként túl hamar elfogy :-)

Biztonsági figyelmeztetés: Csak szülői felügyelettel végezzétek a kísérletet! Érdemes védőszemüveget és védőkesztyűt is használni.

Ezen cikket kérnénk kizárólag a forrás megjelölésével (www.okosjatek.hu) használják fel!

Ha nemcsak kísérletezni, de kreatívkodni, kézműveskedni is szeretsz, itt találsz ötleteket szép alkotásokhoz >>>

Várunk szeretettel "Kis kísérletezők" foglalkozásainkra ha további kísérleteket szeretnél kipróbálni! Részletek itt >>>

 

Tudományos, kísérletezős játékok az okosjatek.hu oldalán:

Webshop díjunk


Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?

   

Ingyen játék
2012-06-07 00:00:00
2012-05-20 09:35:05
2012-05-03 06:32:22
Android app
Kosár
0 árucikk
Szállítási díj
Szállítási díj  990Ft
Játékboltunk

    AKÁR MA* átveheted a Játékboltban itt:!

Bp. 16. ker. Veres Péter út 99.
*H-P 10-18, Szo 10-13

Hírlevél

Facebook
Partnereink


Nefelejts Bábszínház